PIR supla "gotowiec"

PiiotrK

Witam wszystkich
To mój pierwszy post na forum
Zanim go napisałem przeczytałem wiele tematów ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
Czy jest jakies w miarę gotowe, najchętniej od zamela, rozwiązanie które po wykryciu ruchu wysteruje moduł zainstalowany gdzieś dalej.
Czytałem o jakimś module bezprzekaznikowym od zamela, czy dałoby radę podłączyć do niego Pira, tak żeby ten moduł wystartował przez logikę inny moduł?
Pozdrawiam
pzygmunt
Been thanked: 59 times

RNW-01, który pojawi się za jakiś czas.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Na chwilę obecną nie ma gotowców, które potrafią wywoływać jakieś zdarzenia na innych modułach.
Natomiast jest w plannach "action trigger", który będzie pozwalał na wykonanie różnych akcji na innych modułach (lub scen) po otrzymaniu sygnału na jakimś wejściu.

Napisz dokładnie jaki efekt chcesz osiągnąć, bo czasami kombinujemy pod górkę, a da się to zrobić dużo prościej, niż nam się wydaje :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
PiiotrK

Cel: Czujka przy schodach (a właściwie dwie: jedna na dole, druga na gorze) po wykryciu ruchu zapala oświetlenie na schodach.
W puszce z obecnym wlacznikiem tego oświetlenia mam miejsce na row 01

Ograniczenia: do czujek mam tylko zasilanie 12v, które przychodzi ze skrzynki, w której mam dodatkowo 230v.
klew

To nie podłączaj tych czujek na 12 V, tylko wrzuć zwykłą czujkę ruchu na 230 V przy lampie na schodach (która pewnie jest na 230) ;)

Sterowanie czymś takim przez 2x PIR na 3-12 V + coś z Suplą i przekaźnikiem (np. ROW) + wifi, apka na telefonie pozwalająca na sterowanie światłem z telefonu, to jak dla mnie lekka przesada.
PiiotrK

To są lampki 12V oswietlajace stopnie ;)

Czyli prosta rzecz a jednak...

Zostaje tylko harmonogram ?
klew

PiiotrK wrote: Tue Jan 14, 2020 10:24 pm To są lampki 12V oswietlajace stopnie ;)

Czyli prosta rzecz a jednak...

Zostaje tylko harmonogram ?
google: czujnik ruchu 12v
Spokojnie można kupić też urządzenia na takie napięcie.
PiiotrK

Klew
Doskonale wiem, że coś takiego jest ale nie ma to zastosowania w moim przypadku.
Ogarnę to bez supli
Dzięki

Return to “Pomoc”