Witam,
Mam świeżo zainstalowany przez elektryka MEW-01 w rozdzielni do mierzenia poboru pradu przez pompę ciepła Nibe woda-woda, 3 fazy - za jakis czas przeniesiemy sprężarkę od klimatyzacji na ta różnicowke na której jest PC żeby mierzyć zużycie tych dwóch najbardziej prądożernych urządzeń. Mam już dane z całego dnia i wyglądają dziwnie - proszę o komentarz jeśli można.
Dziwne ujemne żuzycie energii, do tego specjalnie montowałem MEW na PC bo chciałem się upewnić że zużycie energii jest ok - dziennie średnio 30 kWh, kabel od przyłącza sprawdzony przez elektryka i ok, klimy teraz nie używam, rekuperator chodzi 24-7 ale to 20-30 W zużycie bo sprawdzałem watomierzem, do tego trochę sprzętu sieciowego - dwa NASy, zarzadzalny switch, monitoring ale wg zużycia na UPSie APC to jakies 100-110 kWh miesięczne bo UPS na rack 1400VA obciążony w 23%, telewizji nie oglądam, komputer to laptop, dzieci małe i została pompa a tu mi MEW mowi ze ona nic nie bierze...
Pompa ciepła
-
cpu
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Albo masz odwrotnie przekładniki albo pomieszałeś fazy tak jak w tym wątku
viewtopic.php?p=59149#p59149
viewtopic.php?p=59149#p59149
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
cpu
W poniedzialek bedzie u mnie z kablem bo mamy troche innych prac wiec powiem zeby sprawdzil bo to jego broszka no i on ma na to papiery nie ja - tak myslalem ze moze byc cos na odwrot - sprawdzimy i zdam relacje.
-
cpu
Dwa przekladniki byly w przeciwna strone - wszystko ok teraz, okolo 17-18 W w spoczynku i 2.7-3 kW w trakcie pracy (czy to CW czy CO) nie wiem czy przy obecnym klimacie kiedys doczekam odpalenia nagrzewnicy - oby nie 
-
grabos
Nie chcę zakładać nowego tematu bo mój problem też dotyczy licznika MEW-01 na pompie ciepła. Jedyna różnica to pompa Split, ale to chyba nie powinno mieć znaczenia.
Czy ktoś może mi wyjaśnić gdzie leży problem:
Faza 1 - moc czynna pokazuje na zmianę wartość dodatnią i ujemną
Faza 2 - moc czynna ujemna
Faza 3 - moc czynna ujemna
https://photos.google.com/share/AF1QipM ... RlYTZ2TnBR
Czy ktoś może mi wyjaśnić gdzie leży problem:
Faza 1 - moc czynna pokazuje na zmianę wartość dodatnią i ujemną
Faza 2 - moc czynna ujemna
Faza 3 - moc czynna ujemna
https://photos.google.com/share/AF1QipM ... RlYTZ2TnBR
-
grabos
a co z fazą 1 gdzie raz wskazania ujemne, raz dodatnie?