Supla Airly Connect - odczyt jakości powietrza

Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1989
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

wt sty 28, 2020 6:22 pm

Dla tych którym przeszkadza rozgłaszanie sieci wifi
W "void setup" wystarczy dokleić poniższą linijkę:

Kod: Zaznacz cały

 
  WiFi.softAPdisconnect(true);
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 790
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

czw sty 30, 2020 7:48 pm

Witam, z Arduino IDE raczej nie miałem za bardzo do czynienia ale mimo wszystko chciałbym spróbować.

Czy może mi ktoś podpowiedzieć jaki model płytki mam wybrać jeśli chciałbym to wgrać na nodemcu v3 bo w programie nie mam takiej do wyboru?? Kolejna sprawa to skąd wziąć to apikey oraz SUPLA_GUID_SIZE i SUPLA_AUTHKEY_SIZE (korzystam z własnej instancji). Czy do poprawnego skompilowania potrzebuję instalować coś jeszcze??
elmaya
Posty: 813
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

czw sty 30, 2020 7:57 pm

PuteR pisze:
czw sty 30, 2020 7:48 pm
Witam, z Arduino IDE raczej nie miałem za bardzo do czynienia ale mimo wszystko chciałbym spróbować.

Czy może mi ktoś podpowiedzieć jaki model płytki mam wybrać jeśli chciałbym to wgrać na nodemcu v3 bo w programie nie mam takiej do wyboru?? Kolejna sprawa to skąd wziąć to apikey oraz SUPLA_GUID_SIZE i SUPLA_AUTHKEY_SIZE (korzystam z własnej instancji). Czy do poprawnego skompilowania potrzebuję instalować coś jeszcze??
Download Arduino IDE.

Open you IDE and click on "File -> Preferences".

In "Aditional Boards Manager URLs" add this line and click on "OK":

"http://arduino.esp8266.com/stable/packa ... index.json"

Go to "Tools -> Board -> Boards Manager", type "ESP8266" and install it.

Go again to "Tools -> Board" and select "Generic ESP8266 Module".

Guid:
https://www.supla.org/arduino/get-guid

AutKey:
https://www.supla.org/arduino/get-authkey
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 790
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

czw sty 30, 2020 10:57 pm

OK, udało się skompilować i wgrać na nodemcu. Do cloud też się dodało, więc połowa sukcesu. Nie wiem tylko co mam wpisać w miejscu

Kod: Zaznacz cały

String apiKey = "xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx"
??


Duch__ pisze:
sob sty 25, 2020 7:26 pm
Zauważyłem kolejny błąd polskiej natury, którego nie przewidziałem...

Otóż polskie znaki w nazwie Miast i ulic. Jeśli ktoś takowe posiada to od razu sugeruję zakomentować linię

Kod: Zaznacz cały

Odczytaj_ulice_z_Airly();
Inaczej procesor będzie się cały czas restartował gdyż nie zapisuje prawidłowo polskich znaków.
zakomentować czyli mam rozumieć że po prostu przed tym wpisem postawić - // czy tak??
Duch__
Posty: 702
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

pt sty 31, 2020 5:22 am

PuteR pisze:
czw sty 30, 2020 10:57 pm

Kod: Zaznacz cały

String apiKey = "xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx"
[...]zakomentować [...] - // czy tak??
API pobierzesz ze strony https://developer.airly.eu/api, musisz się tylko na niej zarejestrować.
Tak, zakomentować znaczy wpisać przed // (dwa ukośniki).
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 790
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pt sty 31, 2020 2:12 pm

Dzięki, działa elegancko :D
Duch__
Posty: 702
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

pt sty 31, 2020 5:10 pm

Cieszę się ;)
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
piomar2
Posty: 349
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

pt sty 31, 2020 5:29 pm

Działa super. Kawał solidnej roboty !!! Dziś przybyły diody i po podłączeniu okazało się, że jak na mój gust, świecą za MOCNO.

Kod: Zaznacz cały

  for(uint16_t i=0; i<Led_max; i++) 
      {
        strip.setBrightness(20); //ustawienie jasności
        strip.setPixelColor(i, r,g,b);
        strip.show();
dołożyłem linijkę z ustawieniem jasności. W dobrym miejscu? (U mnie działa). Zakres jest max 255.
Pozdrawiam...
andrzejano
Posty: 270
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

pt sty 31, 2020 5:44 pm

Do której linijki to wkleić ?
piomar2
Posty: 349
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

pt sty 31, 2020 5:45 pm

Koniec programu
ODPOWIEDZ