Czy możliwe jest że spaliłem moją malinę (Pi Zero W) gdy podłączyłem ją przez przypadek do portu USB QC3.0?
W nocy przestała mi działać (ale jeszcze świeciła diodą) i chciałem ją sprawdzić na biurku więc przepiąłem... i pomyliłem kable. Ale w sumie byłem pewny że QC negocjuje napięcie i jak się nie dogada to nie da więcej niż 5V...
Ja ma dwie ładowarki quick charge. Jedna oryginalna od Huawei a druga kupiona na Aliexpress. Ta oryginalna podaje napięcie cały czas ok 5,2V a ta chińska podnosi napięcie nawet do 8V na tym samym telefonie (Huawei P20 PRO) w zależności od stanu naładowanie telefonu i od obciążenia. Do RPI to można bezpiecznie podać max 5,6V. RPi ciągnie dużo prądu i ładowarka chyba pomyślała, że to będzie szybkie ładowanie i przedobrzyła
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.
Nie do końca jest tak ładowarki "fast charge" dają domyślnie około 5v, telefon przy ładowaniu wysyła informację do ładowarki, że ma się przełączyć na wyższe napięcie - 9v lub 12v zależnie od urządzenia.
Nie zależy to od tego ile prądu weźmie urządzenie (weźmie max tyle ile da ładowarka przy napięciu 5v)