Raspberry i QuickCharge

fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Czy możliwe jest że spaliłem moją malinę (Pi Zero W) gdy podłączyłem ją przez przypadek do portu USB QC3.0?

W nocy przestała mi działać (ale jeszcze świeciła diodą) i chciałem ją sprawdzić na biurku więc przepiąłem... i pomyliłem kable. Ale w sumie byłem pewny że QC negocjuje napięcie i jak się nie dogada to nie da więcej niż 5V...

A teraz jak ją podłączam to nawet nie mrugnie. :cry:
Espablo

Ja ma dwie ładowarki quick charge. Jedna oryginalna od Huawei a druga kupiona na Aliexpress. Ta oryginalna podaje napięcie cały czas ok 5,2V a ta chińska podnosi napięcie nawet do 8V na tym samym telefonie (Huawei P20 PRO) w zależności od stanu naładowanie telefonu i od obciążenia. Do RPI to można bezpiecznie podać max 5,6V. RPi ciągnie dużo prądu i ładowarka chyba pomyślała, że to będzie szybkie ładowanie ;) i przedobrzyła :D
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
fracz

Ech to łapczywe to... ma za swoje :lol:

Aż mi się przypomniało: "He did this to himself!" haha :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=pQGtucrJ8hM
kris.sg
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Nie do końca jest tak ładowarki "fast charge" dają domyślnie około 5v, telefon przy ładowaniu wysyła informację do ładowarki, że ma się przełączyć na wyższe napięcie - 9v lub 12v zależnie od urządzenia.
Nie zależy to od tego ile prądu weźmie urządzenie (weźmie max tyle ile da ładowarka przy napięciu 5v)
■Rpi4(m.2) Supla Cloud, Scripts ■Rpi3(sd) SD: 6x MI ATC, 1x W.S.
ROLETY_V3 x12 ■SWITCH_DUAL x4 ■GATE_MODULE_V3 x1 ■SOCKET_SSR x1 ■SMOKE_MODULE x1
SONOFF_TOUCH x4 ■YUNSCHAN x1 ■STAITCASE_DIMMER x1 ■MEW-01 x2 ■mROW-02 x1 ■LEW-01 x1
POW_R2 x2 ■SP111 x3
fracz

Właśnie też mi się wydawało że tak jakoś to działa... Ale już rozwiązałem ten problem :D

botland.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
wojtas567

Identycznego dostałem od nich maila :D , może się pomylili ;).
Pozdrawiam
Wojtek
woytas1

Malina raczej do odratowania. Chyba, że była tak łapczywa, że wyższe napięcie poszło poza sekcję zasilania. :D

Return to “Pomoc”