Jak jesteś pewny że robisz wszytko dobrze to dziwna sprawa. Jutro sprawdzę u siebie czy dam radę zmienić s.c.a na sygnaluzacje otw. Bramy. A nie robiłem tego bo moja centrala jedzie na 36V :/
A może ktoś też miał i jakoś sobie z tym poradził?
Nie chcę spalić modułu.
Jak podłączyć do NICE Robus 600/1000
-
MadOnion78
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Ja wczoraj podłączałem SBW-01 i u mnie Nice Robus 600 ma tą samą przypadłość. Przy ustawieniu SCA/OGI dioda miga na L8 i nie chce się zmienić.
Zachowanie jest takie jak opisałeś - przy zamkniętej masa jest odcięta, przy ruchu bramy pojawia się i znika, przy otwartej jest podana na stałe. Mi to zachowanie odpowiada, bo mając miganie stanu można "zobaczyć" w aplikacji, że brama jest w ruchu.
Niestety SBW-01 potrzebuje napięcia na wejście sygnalizujące, więc pozostaje dokupić przekaźnik, aby całość pracowała poprawnie.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
klew
Moja też daje 36V. SBW-01 sobie z tym napięciem dobrze radzi. Dostał taki na zasilanie i wszystko działa. Podawanie tego napięcia na wejścia też działa dobrze.MadOnion78 wrote: Thu Feb 06, 2020 9:24 pm Jak jesteś pewny że robisz wszytko dobrze to dziwna sprawa. Jutro sprawdzę u siebie czy dam radę zmienić s.c.a na sygnaluzacje otw. Bramy. A nie robiłem tego bo moja centrala jedzie na 36V :/
A może ktoś też miał i jakoś sobie z tym poradził?
Nie chcę spalić modułu.
-
klew
Dziś podłączyłem przekaźnik, aby mieć informację o stanie bramy. Kupiłem przekaźnik samochodowy 24V z gniazdem
. Plus taki, że są wyprowadzone fajnie kabelki i wystarczyło tulejkę na nich zacisnąć i podłączyć pod napęd. Koszt około 6 zł + przesyłka. Warto tylko zwrócić uwagę, aby rezystancja cewki nie była zbyt niska, bo wtedy będzie za duży prąd płynął. Ja się zgapiłem i kupiłem przekaźnik z rezystancją cewki 80 Ohm, ale po pomiarze prądu wychodzi mi, że w rzeczywistości dostałem z 400 Ohm. Producent bramy podaje, aby maksymalne obciążenie wynosiło 4 W, więc przy 80 Ohm bym tą wartość przekroczył.
Plus z cewki przekaźnika oraz wejście podpiąłem pod złączne z OGI (kiedyś to się nazywało SCA) z napięciem 36V. Minus z cewki dałem do masy na OGI (Niec Robus 600 steruje masą).
Odpowiednie wyjście z przekaźnika (w sumie można dać dowolne i najwyżej logikę w cloud odwrócić) dałem na IN1 na SBW-01 i wszystko ładnie działa.
Mój napęd z jakiegoś powodu nie pozwala na przeprogramowanie portu OGI/SCA - przy próbie programowania miga dioda L8 i nic nie da się zmienić. Producent mi napisał, że napęd nie powinien się tak zachowywać i żebym im go odesłał na serwis. Na razie jednak nie będę odsyłał.
OGI zachowuje się w sposób następujący:
Brama zamknięta - GND na OGI rozwarte, więc mój przekaźnik daje 0V na IN1.
Brama otwarta (całkowicie lub częściowo) i stoi - GND na OGI zwarte, więc dostaję 36V na IN1.
Brama w ruchu (otwieranie) - pojawia się wolny sygnał (na oko 2-3 cyknięcia przekaźnika na sekundę)
Brama w ruchu (zamykanie) - pojawia się szybki sygnał (około5 cyknięć przekaźnika na sekundę).
Niestety w obu przypadkach "cykanie" jest zbyt szybkie i nie widzę zmian na aplikacji, a miałem nadzieję to widzieć, bo wtedy wiem, że brama jest w ruchu.
Takie zachowanie bramy można by też wykrywać po stronie sterownika bramy i dałoby się informować serwer Supli o kierunku ruchu bramy. Niestety obecnie chyba żaden element Supli takich informacji nie wspiera.
Na zdjęciu mój przekaźnik z założonymi tulejkami.
Plus z cewki przekaźnika oraz wejście podpiąłem pod złączne z OGI (kiedyś to się nazywało SCA) z napięciem 36V. Minus z cewki dałem do masy na OGI (Niec Robus 600 steruje masą).
Odpowiednie wyjście z przekaźnika (w sumie można dać dowolne i najwyżej logikę w cloud odwrócić) dałem na IN1 na SBW-01 i wszystko ładnie działa.
Mój napęd z jakiegoś powodu nie pozwala na przeprogramowanie portu OGI/SCA - przy próbie programowania miga dioda L8 i nic nie da się zmienić. Producent mi napisał, że napęd nie powinien się tak zachowywać i żebym im go odesłał na serwis. Na razie jednak nie będę odsyłał.
OGI zachowuje się w sposób następujący:
Brama zamknięta - GND na OGI rozwarte, więc mój przekaźnik daje 0V na IN1.
Brama otwarta (całkowicie lub częściowo) i stoi - GND na OGI zwarte, więc dostaję 36V na IN1.
Brama w ruchu (otwieranie) - pojawia się wolny sygnał (na oko 2-3 cyknięcia przekaźnika na sekundę)
Brama w ruchu (zamykanie) - pojawia się szybki sygnał (około5 cyknięć przekaźnika na sekundę).
Niestety w obu przypadkach "cykanie" jest zbyt szybkie i nie widzę zmian na aplikacji, a miałem nadzieję to widzieć, bo wtedy wiem, że brama jest w ruchu.
Takie zachowanie bramy można by też wykrywać po stronie sterownika bramy i dałoby się informować serwer Supli o kierunku ruchu bramy. Niestety obecnie chyba żaden element Supli takich informacji nie wspiera.
Na zdjęciu mój przekaźnik z założonymi tulejkami.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
juras
Ja na Spin'ie widze ruch bramy garazowej ale nie jestem pewien czy to jest faktycznie jej ruch, poniewaz juz po otwarciu rowniez "migaja" ikonki zamknieta/otwarta.
Tutaj z kolei na wyjsciu FLASH tak podobnie (po przeprogramowaniu wyjscia) jak w Robus'ie na SCA
Zamknieta jest OK ale otwarta i sam proces otwierania/zamykania wskazywane sa tak samo przez miganie
Niby powinno byc inaczej ale jednak ...
Tutaj z kolei na wyjsciu FLASH tak podobnie (po przeprogramowaniu wyjscia) jak w Robus'ie na SCA
Zamknieta jest OK ale otwarta i sam proces otwierania/zamykania wskazywane sa tak samo przez miganie
Niby powinno byc inaczej ale jednak ...
-
_unnamed
Mam przeczucie, że to jednak nie jest awaria tylko celowe zachowanie sterownika. Co ciekawe, migająca dioda L8 powinna oznaczać, że zaprogramowana jest funkcja "Zamek elektryczny" a w rzeczywistości na porcie OGI/SCA pojawia się sygnał z ustawienia domyślnego (L1 „Kontrolka Otwartej Bramy”).klew wrote: Wed Feb 19, 2020 11:55 pm Mój napęd z jakiegoś powodu nie pozwala na przeprogramowanie portu OGI/SCA - przy próbie programowania miga dioda L8 i nic nie da się zmienić. Producent mi napisał, że napęd nie powinien się tak zachowywać i żebym im go odesłał na serwis. Na razie jednak nie będę odsyłał.
Generalnie to "pulsowanie" masy nawet bardzo nie przeszkadza w kontekście monitorowania ale irytuje mnie cykanie przekaźnika podczas manewru.
-
juras
Mnie (chyba) udalo sie zmienic ustawienia SCA bo pokazuja mi sie stany otwarta i zamknieta brama.
Niestety nie ma tutaj statusu posredniego jak mam w Spinie, ze pokazuje brame w ruchu.
W Robus 600 fabrycznym ustawieniem jest pierwsza pozycja (Funkcja "Kontrolka Otwartej Bramy")
Nie wiem tylko czy migajace swiatlo jest czy stale swiecace - nie testowalem i nie znalazlem opisu
Faktycznie, SBW-02 daje wiecej mozliwosci
Niestety nie ma tutaj statusu posredniego jak mam w Spinie, ze pokazuje brame w ruchu.
W Robus 600 fabrycznym ustawieniem jest pierwsza pozycja (Funkcja "Kontrolka Otwartej Bramy")
Nie wiem tylko czy migajace swiatlo jest czy stale swiecace - nie testowalem i nie znalazlem opisu
Faktycznie, SBW-02 daje wiecej mozliwosci