Jak podłączyć do NICE Robus 600/1000

Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 400
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

czw lut 06, 2020 9:24 pm

Jak jesteś pewny że robisz wszytko dobrze to dziwna sprawa. Jutro sprawdzę u siebie czy dam radę zmienić s.c.a na sygnaluzacje otw. Bramy. A nie robiłem tego bo moja centrala jedzie na 36V :/
A może ktoś też miał i jakoś sobie z tym poradził?
Nie chcę spalić modułu.
3x SRW-01, 3x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01 ;)
_unnamed
Posty: 4
Rejestracja: czw lut 06, 2020 8:12 pm

wt lut 11, 2020 10:13 am

I co? Powiodło się przeprogramowanie?
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 400
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

wt lut 11, 2020 2:12 pm

_unnamed pisze:
wt lut 11, 2020 10:13 am
I co? Powiodło się przeprogramowanie?
Poszło bez problemu L1 i L2
3x SRW-01, 3x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01 ;)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1512
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

sob lut 15, 2020 11:32 pm

_unnamed pisze:
wt lut 11, 2020 10:13 am
I co? Powiodło się przeprogramowanie?
Ja wczoraj podłączałem SBW-01 i u mnie Nice Robus 600 ma tą samą przypadłość. Przy ustawieniu SCA/OGI dioda miga na L8 i nie chce się zmienić.
Zachowanie jest takie jak opisałeś - przy zamkniętej masa jest odcięta, przy ruchu bramy pojawia się i znika, przy otwartej jest podana na stałe. Mi to zachowanie odpowiada, bo mając miganie stanu można "zobaczyć" w aplikacji, że brama jest w ruchu.

Niestety SBW-01 potrzebuje napięcia na wejście sygnalizujące, więc pozostaje dokupić przekaźnik, aby całość pracowała poprawnie.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1512
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

sob lut 15, 2020 11:33 pm

MadOnion78 pisze:
czw lut 06, 2020 9:24 pm
Jak jesteś pewny że robisz wszytko dobrze to dziwna sprawa. Jutro sprawdzę u siebie czy dam radę zmienić s.c.a na sygnaluzacje otw. Bramy. A nie robiłem tego bo moja centrala jedzie na 36V :/
A może ktoś też miał i jakoś sobie z tym poradził?
Nie chcę spalić modułu.
Moja też daje 36V. SBW-01 sobie z tym napięciem dobrze radzi. Dostał taki na zasilanie i wszystko działa. Podawanie tego napięcia na wejścia też działa dobrze.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1512
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr lut 19, 2020 11:55 pm

Dziś podłączyłem przekaźnik, aby mieć informację o stanie bramy. Kupiłem przekaźnik samochodowy 24V z gniazdem :). Plus taki, że są wyprowadzone fajnie kabelki i wystarczyło tulejkę na nich zacisnąć i podłączyć pod napęd. Koszt około 6 zł + przesyłka. Warto tylko zwrócić uwagę, aby rezystancja cewki nie była zbyt niska, bo wtedy będzie za duży prąd płynął. Ja się zgapiłem i kupiłem przekaźnik z rezystancją cewki 80 Ohm, ale po pomiarze prądu wychodzi mi, że w rzeczywistości dostałem z 400 Ohm. Producent bramy podaje, aby maksymalne obciążenie wynosiło 4 W, więc przy 80 Ohm bym tą wartość przekroczył.

Plus z cewki przekaźnika oraz wejście podpiąłem pod złączne z OGI (kiedyś to się nazywało SCA) z napięciem 36V. Minus z cewki dałem do masy na OGI (Niec Robus 600 steruje masą).
Odpowiednie wyjście z przekaźnika (w sumie można dać dowolne i najwyżej logikę w cloud odwrócić) dałem na IN1 na SBW-01 i wszystko ładnie działa.

Mój napęd z jakiegoś powodu nie pozwala na przeprogramowanie portu OGI/SCA - przy próbie programowania miga dioda L8 i nic nie da się zmienić. Producent mi napisał, że napęd nie powinien się tak zachowywać i żebym im go odesłał na serwis. Na razie jednak nie będę odsyłał.

OGI zachowuje się w sposób następujący:
Brama zamknięta - GND na OGI rozwarte, więc mój przekaźnik daje 0V na IN1.
Brama otwarta (całkowicie lub częściowo) i stoi - GND na OGI zwarte, więc dostaję 36V na IN1.
Brama w ruchu (otwieranie) - pojawia się wolny sygnał (na oko 2-3 cyknięcia przekaźnika na sekundę)
Brama w ruchu (zamykanie) - pojawia się szybki sygnał (około5 cyknięć przekaźnika na sekundę).

Niestety w obu przypadkach "cykanie" jest zbyt szybkie i nie widzę zmian na aplikacji, a miałem nadzieję to widzieć, bo wtedy wiem, że brama jest w ruchu.
Takie zachowanie bramy można by też wykrywać po stronie sterownika bramy i dałoby się informować serwer Supli o kierunku ruchu bramy. Niestety obecnie chyba żaden element Supli takich informacji nie wspiera.

Na zdjęciu mój przekaźnik z założonymi tulejkami.
IMG_20200219_192009.jpg
IMG_20200219_192009.jpg (46.39 KiB) Przejrzano 812 razy
juras
Posty: 86
Rejestracja: pn lut 03, 2020 5:39 am

czw lut 20, 2020 7:44 am

Ja na Spin'ie widze ruch bramy garazowej ale nie jestem pewien czy to jest faktycznie jej ruch, poniewaz juz po otwarciu rowniez "migaja" ikonki zamknieta/otwarta.
Tutaj z kolei na wyjsciu FLASH tak podobnie (po przeprogramowaniu wyjscia) jak w Robus'ie na SCA
Zamknieta jest OK ale otwarta i sam proces otwierania/zamykania wskazywane sa tak samo przez miganie
Niby powinno byc inaczej ale jednak ...
_unnamed
Posty: 4
Rejestracja: czw lut 06, 2020 8:12 pm

wt lut 25, 2020 9:17 pm

klew pisze:
śr lut 19, 2020 11:55 pm
Mój napęd z jakiegoś powodu nie pozwala na przeprogramowanie portu OGI/SCA - przy próbie programowania miga dioda L8 i nic nie da się zmienić. Producent mi napisał, że napęd nie powinien się tak zachowywać i żebym im go odesłał na serwis. Na razie jednak nie będę odsyłał.
Mam przeczucie, że to jednak nie jest awaria tylko celowe zachowanie sterownika. Co ciekawe, migająca dioda L8 powinna oznaczać, że zaprogramowana jest funkcja "Zamek elektryczny" a w rzeczywistości na porcie OGI/SCA pojawia się sygnał z ustawienia domyślnego (L1 „Kontrolka Otwartej Bramy”).

Generalnie to "pulsowanie" masy nawet bardzo nie przeszkadza w kontekście monitorowania ale irytuje mnie cykanie przekaźnika podczas manewru.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9578
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt lut 25, 2020 9:54 pm

Rozwiązanie SBW-02
juras
Posty: 86
Rejestracja: pn lut 03, 2020 5:39 am

śr lut 26, 2020 6:54 am

Mnie (chyba) udalo sie zmienic ustawienia SCA bo pokazuja mi sie stany otwarta i zamknieta brama.
Niestety nie ma tutaj statusu posredniego jak mam w Spinie, ze pokazuje brame w ruchu.
W Robus 600 fabrycznym ustawieniem jest pierwsza pozycja (Funkcja "Kontrolka Otwartej Bramy")
Nie wiem tylko czy migajace swiatlo jest czy stale swiecace - nie testowalem i nie znalazlem opisu
Faktycznie, SBW-02 daje wiecej mozliwosci
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL SBW-01”