SUPLA Filesensors - wyślij do SUPLI cokolwiek skądkolwiek

szym3k
Posty: 178
Rejestracja: pn maja 15, 2017 10:32 am

śr lut 12, 2020 7:15 pm

Kod: Zaznacz cały

SUPLA-FILESENSORS v2.0.0-beta.3
INFO[1581534873.21556] SSL version: LibreSSL 3.0.2
NOTICE[1581534875.33441] Temporarily unavailable!
A u mnie nie chce się uruchomić. @fracz możesz podpowiedzieć o co może chodzić?
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 741
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

śr lut 12, 2020 8:40 pm

lukfud pisze:
śr lut 12, 2020 7:06 pm
PuteR pisze:
śr lut 12, 2020 6:43 pm

po wykonaniu komendy w konsoli mam coś takiego

Kod: Zaznacz cały

curl: (60) SSL certificate problem: unable to get local issuer certificate
More details here: https://curl.haxx.se/docs/sslcerts.html
U mnie jest podobny błąd związany z certyfikatem. Tak jak mi wcześniej @fracz podpowiedział, wstaw:

Kod: Zaznacz cały

command=curl --insecure https://host:port/YYY
niestety to też nie działa chociaż nie wie czy w miejsce host:port też mam coś wstawić??
lukfud
Posty: 145
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

śr lut 12, 2020 8:45 pm

PuteR pisze:
śr lut 12, 2020 8:40 pm
niestety to też nie działa chociaż nie wie czy w miejsce host:port też mam coś wstawić??
Adres swojego serwera. Ja mam na innym porcie niż 443, dlatego :port
.newbie
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 741
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

śr lut 12, 2020 8:47 pm

lukfud pisze:
śr lut 12, 2020 8:45 pm
PuteR pisze:
śr lut 12, 2020 8:40 pm
niestety to też nie działa chociaż nie wie czy w miejsce host:port też mam coś wstawić??
Adres swojego serwera. Ja mam na innym porcie niż 443, dlatego :port
hmm wydaje mi się że ja mam na 443 ale czy mogę to jakoś dokładnie sprawdzić?? Jeśli jest na 443 to rozumiem że porostu tego nie wpisywać, ale wtedy też nie działa :(
lukfud
Posty: 145
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

śr lut 12, 2020 9:43 pm

PuteR pisze:
śr lut 12, 2020 8:47 pm

hmm wydaje mi się że ja mam na 443 ale czy mogę to jakoś dokładnie sprawdzić?? Jeśli jest na 443 to rozumiem że porostu tego nie wpisywać, ale wtedy też nie działa :(
Zaktualizowałeś do SUPLA-FILESENSORS v2.0.0-beta.3 ?

Wklej do konsoli wygenerowanego curla z dopisanym --insecure i sprawdź czy działa. Jeśli zadziała, to wklej go do filesensors i odpal.

Jak nie zadziała to sprawdź: viewtopic.php?p=61989#p61989

Na tym moja wiedza się kończy ;)
.newbie
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 741
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

śr lut 12, 2020 9:56 pm

lukfud pisze:
śr lut 12, 2020 9:43 pm
PuteR pisze:
śr lut 12, 2020 8:47 pm

hmm wydaje mi się że ja mam na 443 ale czy mogę to jakoś dokładnie sprawdzić?? Jeśli jest na 443 to rozumiem że porostu tego nie wpisywać, ale wtedy też nie działa :(
Zaktualizowałeś do SUPLA-FILESENSORS v2.0.0-beta.3 ?

Wklej do konsoli wygenerowanego curla z dopisanym --insecure i sprawdź czy działa. Jeśli zadziała, to wklej go do filesensors i odpal.

Jak nie zadziała to sprawdź: viewtopic.php?p=61989#p61989

Na tym moja wiedza się kończy ;)
supla filesensors mam aktualne wykonując samego turla w konsoli mam coś takiego

Kod: Zaznacz cały

pi@raspberrypi:~/supla-filesensors $ curl --insecure https://supla.noip.pl/api/scenes/execute/XXX -X GET -m 10000 -H "Authorization: Bearer XXX"
<html><head><title>Not Found</title></head><body><h1>404 - Not Found</h1></body></html>
Z wykonaniem skryptu też próbowałem i po wykonaniu dostaję coś takiego

Kod: Zaznacz cały

pi@raspberrypi:~/supla-filesensors $ ./test.sh
  % Total    % Received % Xferd  Average Speed   Time    Time     Time  Current
                                 Dload  Upload   Total   Spent    Left  Speed
100    88    0    88    0     0    125      0 --:--:-- --:--:-- --:--:--   125
pi@raspberrypi:~/supla-filesensors $ 
Nie wiem już o co może chodzić :cry:
lukfud
Posty: 145
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

śr lut 12, 2020 10:14 pm

PuteR pisze:
śr lut 12, 2020 9:56 pm

supla filesensors mam aktualne wykonując samego turla w konsoli mam coś takiego

Kod: Zaznacz cały

pi@raspberrypi:~/supla-filesensors $ curl --insecure https://supla.noip.pl/api/scenes/execute/XXX -X GET -m 10000 -H "Authorization: Bearer XXX"
<html><head><title>Not Found</title></head><body><h1>404 - Not Found</h1></body></html>
Z wykonaniem skryptu też próbowałem i po wykonaniu dostaję coś takiego

Kod: Zaznacz cały

pi@raspberrypi:~/supla-filesensors $ ./test.sh
  % Total    % Received % Xferd  Average Speed   Time    Time     Time  Current
                                 Dload  Upload   Total   Spent    Left  Speed
100    88    0    88    0     0    125      0 --:--:-- --:--:-- --:--:--   125
pi@raspberrypi:~/supla-filesensors $ 
Nie wiem już o co może chodzić :cry:
Wydaje mi się, że coś jest na rzeczy z samym serwerem skryptów, ale niestety za cienki jestem ..
Wykonanie skryptu w konsoli u mnie wygląda tak:

Kod: Zaznacz cały

pi@raspi:~/supla-filesensors $ ./testowy.sh
  % Total    % Received % Xferd  Average Speed   Time    Time     Time  Current
                                 Dload  Upload   Total   Spent    Left  Speed
  0     0    0     0    0     0      0      0 --:--:-- --:--:-- --:--:--     0
.newbie
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 741
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

śr lut 12, 2020 10:25 pm

lukfud dzięki za chęć pomocy

pewnie mam jakiś problem z serwerem bo jak już pisałem zawiesza mi się on średni co około 40 min. Narazie radzę sobie w ten sposób że dodałem polecenie restartujące w cronie co 30 min, ale chyba nie o to chodzi. Wcześniej kilka dni było ok, a od wczoraj właśnie takie kwiatki. Może fracz coś pomoże.
lukfud
Posty: 145
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

śr lut 12, 2020 10:57 pm

nie ma za co, szkoda, że nie pomogło.. ;)
.newbie
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1792
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

śr lut 12, 2020 11:12 pm

Błąd Not Found oznacza że podajesz błędny adres. Skopiuj całą komendę ze skryptów, dodaj --insecure zaraz po curl* odpal w terminalu - ma działać. Następnie użyj tej komendy w konfiguracji.

*) Fakt że musicie dodawać ignorowanie wierzytelność certyfikatów wynika z konfiguracji certyfikatów w Waszych instancjach. Ciężko mi powiedzieć o ci chodzi. Przy korzystaniu z mojej supla.fracz.com na pewno tego dodawać nie trzeba.
ODPOWIEDZ