ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW LIW-01

klimasstudio

Co trzeba zrobić aby dostać do testów ?
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Przeczytać pierwszy post w tym wątku :lol:
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
elmaya

zmierzyć zużycie paszy na fermie kurczaków. ;)
Lucas

Ja bym wykorzystał u mnie jako licznik zwiedzających w mojej pracy, podłączony do kołowrotów wyjściowych. LIW-01 miałby sporo roboty, bo impulsów do zliczenia byłoby bardzo dużo. Jestem ciekaw, czy nie bedzie gubił impulsów, bo obecnie czasem są rozbieżności między obecnymi licznikami, chyba nie nadążają liczyć.
jqtz3k

Zastosowałbym go do wyjścia impulsowego licznika energii elektrycznej, który jest podłączony do obwodów zasilających pompę ciepła (agregat, grzałki, pompa cwu.). Pozwoliłoby to śledzenie zużycia energii, robienie wykresów, oraz statystyk, wraz z przeliczeniem kilowatogodzin na koszty ogrzewania, oraz grzania ciepłej wody użytkowej.
rav.b

Jak wygląda sprawa przy braku zasilania?

Przy całkowity braku nie będą rejestrowane impulsy, a jak wygląda sytuacja gdy mamy UPS dla takiego układu pomiarowego (LIW-01 + kontaktron na wodomierzu) ale brak internetu (jest jakiś bufor pamięci)?

Jest może właśnie taki mały UPS na szynę DIN, który by wystarczył np. na jeden dzień?
5x ROW-02, 4x SRW-02, 2x LIW-01, 2x DIW-01, 2x THW-01, 2x SLW-01, 1x mSRW-01, 1x mROW-02, 1x ROW-02m, 1x ROW-01/16A, 1x ROW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x OSW-01, 1x RNW-01, 1x INW-01, 3x Heatpol Home+, 1x Sonoff mini
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Jeśli chodzi o zliczanie impulsów z licznika energii, to tu jest sprawa jasna. Gorzej ze zliczaniem z innych liczników bez zasilania (np. wodomierze, gazomierze) lub z zasilaniem własnym (np. ciepłomierze). Faktycznie przydałaby się możliwość podłączenia np. accu 18500.
W przypadku braku Internetu pewnie licznik będzie zliczał impulsy i do Cloud wyśle wartość po zestawieniu połączenia internetowego.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Ciekawy pomysł na jakiś mini UPS 12V na szynę DIN
SUPLA.... Nareszcie w domu.
shimano73
Been thanked: 1 time

Ja u siebie mam zastosowany zasilacz buforowy od systemu alarmowego z żelowym aku 7Ah, ale nie na din ☹️
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
Ernest

rav.b wrote: Thu Mar 12, 2020 8:47 pm Jak wygląda sprawa przy braku zasilania?

Przy całkowity braku nie będą rejestrowane impulsy, a jak wygląda sytuacja gdy mamy UPS dla takiego układu pomiarowego (LIW-01 + kontaktron na wodomierzu) ale brak internetu (jest jakiś bufor pamięci)?

Jest może właśnie taki mały UPS na szynę DIN, który by wystarczył np. na jeden dzień?
Hej,

i tutaj może was zaskoczę ale po odłączeniu LIW-01 od wi-fi w dalszym ciągu zlicza i zapisuje je w pamięci FRAM. Jedyną wadą takiego rozwiązania będzie, że po powrocie połączenia pochwali się ile zliczył bez historii w czasie.

Return to “Nowości”