Mniej więcej da się testować nawet na 1 lub 2 PZEMach.
Powinno się odpalić i pokazywać dane z tych 2 urządzeń
PZEM004 jednofazowy Licznik Energii Elektrycznej
-
QLQ
A o tym nie pomyślałem. Jutro podjadę do firmy i założę 2 Pzem w.rozdzielnicy. Zobaczumy jak.to bedzie działać testowoklew wrote: Sat Mar 14, 2020 9:57 pm Mniej więcej da się testować nawet na 1 lub 2 PZEMach.
Powinno się odpalić i pokazywać dane z tych 2 urządzeń
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
-
andrew01
Arduino Mega, pierwsze uruchomienie na profesjonalnym
stanowisku testowym, wszystkie trzy PZEM'y mierzą tę samą fazę, podłączone do portów sprzętowych bez użycia biblioteki softwareserial (lekko zmodyfikowana biblioteka three_phase_PzemV3hs.h w załączeniu (hs = hardware serial).
Definicja kanału:
new Supla::Sensor::ThreePhasePZEMv3hs(&Serial1, &Serial2, &Serial3);
Definicja kanału:
new Supla::Sensor::ThreePhasePZEMv3hs(&Serial1, &Serial2, &Serial3);
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by andrew01 on Sun Mar 15, 2020 11:35 am, edited 1 time in total.
-
andrew01
cd
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
andrew01
cd
Kilka problemów:
- przy kompilacji wyskakiwał błąd w electricity_meter.h przy #include <cstring>, po zakomentowaniu kompilacja OK,
- przy PZEM + 1 przekaźnik pojawiał się już problem z rejestracją, Fatal SRPC Failure, zwiększyłem MAX_DATA_SIZE do 1536,
- największy problem będzie z pamięcią, dodanie licznika zajmuje około 2500 bajtów, co przy niewielkiej pamięci arduino MEGA jest sporym problemem, ale kolega @klew wspominał na PW, że ma w planach zmniejszenie wykorzystania pamięci przez extendedchannel więc jest nadzieja
i na koniec wielkie dziękuję dla @elmaya i @klew za przygotowanie softu!
Pozdrawiam
Andrzej
Kilka problemów:
- przy kompilacji wyskakiwał błąd w electricity_meter.h przy #include <cstring>, po zakomentowaniu kompilacja OK,
- przy PZEM + 1 przekaźnik pojawiał się już problem z rejestracją, Fatal SRPC Failure, zwiększyłem MAX_DATA_SIZE do 1536,
- największy problem będzie z pamięcią, dodanie licznika zajmuje około 2500 bajtów, co przy niewielkiej pamięci arduino MEGA jest sporym problemem, ale kolega @klew wspominał na PW, że ma w planach zmniejszenie wykorzystania pamięci przez extendedchannel więc jest nadzieja
i na koniec wielkie dziękuję dla @elmaya i @klew za przygotowanie softu!
Pozdrawiam
Andrzej
-
andrew01
Jednak zmiana MAX_DATA_SIZE nie rozwiązuje problemu, po chwili działania i tak pokazywał się Fatal SRPC failure, czyli sam PZEM działa ok, ale dodanie innego kanału jest problematyczne.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Szczerze, to nawet się dziwię, że z jednym kanałem extended to ruszyło
. Pamięci tam jest mało, ale widać na styk.
Dorzucę wieczorem alternatywny konstruktor z opcją Hardware Serial. Nie trzeba do tego tworzyć osobnej klasy.'
Optymalizacja zużycia pamięci będzie robiona.
Dorzucę wieczorem alternatywny konstruktor z opcją Hardware Serial. Nie trzeba do tego tworzyć osobnej klasy.'
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Rafaello
Odpalone, na razie działa super na dwóch modułach PZEM, trzeci moduł niestety dotarł wadliwy. Testowo postawione na Nodemcu ESP8266. Próbowałem kompilować na ESP32, Arduino IDE wywala kilka błędów.klew wrote: Fri Mar 13, 2020 11:20 pmDodane do mojego brancha (https://github.com/klew/arduino)
NCode: Select all
#include <supla/sensor/three_phase_PzemV3.h> ... new Supla::Sensor::ThreePhasePZEMv3(rx1, tx1, rx2, tx2, rx3, tx3);
Zastanawiam się czy docelowo montować konwerter układów logicznych, czy przy dłuższym użytkowaniu 5V nie zabije ESP.
ps. może ktoś ma na zbyciu jeden PZEM v3 w rozsądnej cenie, w przeciwnym razie czeka mnie odłożenie tematu przynajmniej na miesiąc.
Dzięki @klew za skrypt
-
andrew01
Z tego co widziałem, to biblioteka jest mocno rozepchana takimi stałymi jak np. SUPLA_LOCATION_CAPTION_MAXSIZE lub SUPLA_CHANNEL_CAPTION_MAXSIZE. Może dałoby radę przy Arduino Mega poobcinać je znacząco?klew wrote: Sun Mar 15, 2020 1:51 pm Szczerze, to nawet się dziwię, że z jednym kanałem extended to ruszyło. Pamięci tam jest mało, ale widać na styk.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Definicje typu SUPLA_CHANNEL_CAPTION_MAXSIZE zwykle dotyczą zmiennych, które są zmiennego rozmiaru (są przesyłane tylko w takim rozmiarze w jakim zmienna jest wypełniona) i mogą być przedefiniowane dla Arduino ale to nic nie zmienia ponieważ Arduino struktur z takimi danymi nie wykorzystuje.
SUPLA.... Nareszcie w domu.