Nigdy nie sądziłem, że cokolwiek takiego zaprojektuję sam, no ale zrobiłem i pewnie nie jeden z nas podobnie myślał, że nie da rady czegoś zrobić, czy to flaszując cokolwiek gotowcami, czy samemu składając program i kompilując go, czy też rzeźbiąc ze sprzętem. Uczymy się całe życie, więc uczę się i ja
Są tutaj wytrawni fachowcy w temacie elektroniki, dlatego zanim cokolwiek wypuszczę, to podpytać chcę, czego mi tu jeszcze w tym wszystkim brakuje oprócz rozlanej masy, żeby się nie wstydzić i nie wybuchło
To jest mój pierwszy projekt inspirowany projektem portugalskiego kolegi Bruno Horta, gdyby tak nie zwlekał z umieszczeniem swojego projektu na githubie, to pewnie w ogóle bym do tego nie usiadł
Na pewno można zmniejszyć rozmiar i nawet zacząłem rzeźbić, ale ostatecznie porzuciłem dalsze zmiany, bo... wczoraj doszły do mnie przetwornice hilink, które zamówiłem sobie już dawno temu, ale z wiadomego powodu się przeciągnęła dostawa. Dołożyłem do schematu razem z bezpiecznikiem i warystorem. Ta wersja płytki byłaby zasilana ~230V Płytkę jeszcze projektuję, ale zastanawiam się jaki ma mieć rozmiar. Myślałem o szerokości 33mm, ale wstępnie zacząłem upychać to na 20mm(szerokość przetwornicy hilink). Wpiąć to chcę na jakimś uchwycie na szynę DIN. Na aledrogo jest mnóstwo różnych pod RPi, Arduino, nawet pod Wemos widziałem.
Może coś polecacie?
Ktoś widzi jakieś braki/błędy w schemacie/płytce?
Jakieś rady, czego się wystrzegać, jakie praktyki stosować?