Faktycznie na schematach nie ma dodatkowych rezystorów, diód i konwerterów układów logicznych, ale jeżeli takowe nie zawadzą to warto chyba zastosować. Generalnie w układach które robiłem gdzie element zewnętrzny jest zasilany 5V i przesyła pakiety do ESP, zawsze ustawiałem konwerter. Docelowy układ ma być zainstalowany w rozdzielni i chciałbym aby działał w miarę bezawaryjnie.
Tak przy okazji, czy ktoś potrafiłby do istniejącego kodu dla 3 PZEM dla Supli, dopisać część dla LCD2004 z I2C, zamiast OLED który jest w wersji pierwotnej. Wtedy byłby pełen wypas.
PZEM004 jednofazowy Licznik Energii Elektrycznej
To tak jak jaklew wrote: Mon Mar 16, 2020 7:17 pm Ja z elektroniki jestem noga. Z tymi diodami i rezystorem to gdzieś była informacja, że bez tego po czasie mogą paść te wyjścia na pzemach.
Ale jak jest w rzeczywistości, to nie mam pojęcia![]()
Poskładać zabawki umiem i lubię, ale stworzyć coś nowego
U mnie od 1 marca działa na jednej fazie PZEMv3 poskładane z PCB BH PZEM v1.2QLQ wrote: Mon Mar 16, 2020 7:39 pm Męczę pzemy 2 szt od miesiaca.Praktycznie od momentu jak @klew zrobil impulse counter pod arduino. Nie mam zadnych konwerterow stanów, ba nwet oryginalny kabel usb producenta ich mie ma. Zasilanie 5v , 3.3v tylko do zasilania esp.
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
Są rozwiązania dobre i lepsze. Zapewne zastosowanie konwertera logicznego należy do tych lepszychRafaello wrote: Mon Mar 16, 2020 8:23 pm Faktycznie na schematach nie ma dodatkowych rezystorów, diód i konwerterów układów logicznych, ale jeżeli takowe nie zawadzą to warto chyba zastosować. Generalnie w układach które robiłem gdzie element zewnętrzny jest zasilany 5V i przesyła pakiety do ESP, zawsze ustawiałem konwerter. Docelowy układ ma być zainstalowany w rozdzielni i chciałbym aby działał w miarę bezawaryjnie.
Tak przy okazji, czy ktoś potrafiłby do istniejącego kodu dla 3 PZEM dla Supli, dopisać część dla LCD2004 z I2C, zamiast OLED który jest w wersji pierwotnej. Wtedy byłby pełen wypas.
SOP 2023 
SOP 2024
:
cz->b
+ila
SOP 2024
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Dotarły dzisiaj do mnie płytki drukowane dla układu konwertera PZEM-004T <-> ESP8266. Układ zawiera konwerter poziomów logicznych 5V / 3.3V. Schemat i PCB już wcześniej linkowane: https://easyeda.com/r.blaszczak/pzem-004t-supla
Konwerter musi być zasilany 5V, ale w moim przypadku w rozdzielni elektrycznej mam zasilacz do Raspberry Pi.
Zauważyłem, że przy konwerterze według schematu linkowanego w pierwszym poście przez @QLQ delikatnie "żarzy" się w PZEM-004T jedna z diod LED. Pomimo tego oczywiście licznik działa poprawnie.
W układzie z konwersją poziomów logicznych nie mam tego zjawiska.
@elmaya, @QLQ, jeszcze raz dzięki za świetny soft
Tak wygląda elektronika na stole. Jutro idzie do rozdzielni jako docelowy licznik energii.
Konwerter musi być zasilany 5V, ale w moim przypadku w rozdzielni elektrycznej mam zasilacz do Raspberry Pi.
Zauważyłem, że przy konwerterze według schematu linkowanego w pierwszym poście przez @QLQ delikatnie "żarzy" się w PZEM-004T jedna z diod LED. Pomimo tego oczywiście licznik działa poprawnie.
W układzie z konwersją poziomów logicznych nie mam tego zjawiska.
@elmaya, @QLQ, jeszcze raz dzięki za świetny soft
Tak wygląda elektronika na stole. Jutro idzie do rozdzielni jako docelowy licznik energii.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Potwierdzam, faktycznie żarzy się nieco ta dioda. Wcześniej nawet na to nie spojrzałem
Ale przy podłączonych 3 x PZEM tylko że pod wemosa już nie żarzy na żadnym PZEM, ciekawe czemu?
P.S. Muszę wydrukować gdzieś obudowę to tego zestawu w rozdzielni, bo ten wieszak słabo wygląda 
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
SOP 2023 
SOP 2024
:
cz->b
+ila
SOP 2024
-
Robert Błaszczak
No to tylko potwierdza, że jednak dopasowanie poziomów stanów logicznych ma jakiś sens. Dwa MOSFET-y i dwa rezystory nie zwiększają drastycznie kosztówlesny8 wrote: Tue Mar 17, 2020 11:39 pm Potwierdzam, faktycznie żarzy się nieco ta dioda. Wcześniej nawet na to nie spojrzałem![]()
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
elmaya
the easiest is to convert PZEM to 3.3v, you only need a 1kohm resistor.
PZEM V2:
PZEM V3:
PZEM V2:
PZEM V3:
-
Robert Błaszczak
Praca zdalna ma trochę zalet. Znalazłem wreszcie czas aby zamontować PZEM-004T w rozdzielnicy. Oczywiście przy montażu zastosowałem się do rady kolegi @miroph - "Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej.
". Potwierdzam, działa
Tak to wygląda u mnie:

Powiększenie:

A to zamontowany w rozdzielnicy Raspberry Pi Zero W obsługujący czujniki wilgotności i temperatury Xiaomi LYWSD03MMC i parę innych rzeczy
:

Tak to wygląda u mnie:

Powiększenie:

A to zamontowany w rozdzielnicy Raspberry Pi Zero W obsługujący czujniki wilgotności i temperatury Xiaomi LYWSD03MMC i parę innych rzeczy

Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
PięknieRobert Błaszczak wrote: Sun Mar 22, 2020 5:17 pm Praca zdalna ma trochę zalet. Znalazłem wreszcie czas aby zamontować PZEM-004T w rozdzielnicy. Oczywiście przy montażu zastosowałem się do rady kolegi @miroph - "Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej.". Potwierdzam, działa
![]()
Tak to wygląda u mnie:
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Robert Błaszczak
Rozdzielnica w mieszkaniu w bloku, instalacja jednofazowa. PZEM-004T mierzy główne zużycie energii elektrycznej. Nie planuję tego rozdzielać na obwody. Wystarczy kontrola ogólna
W piwnicy mam drugi PZEM-004T i już wiem, że przepłacam za prąd. Płacę ryczałt 10 zł, a zużycie mam na poziomie 6 - 8 zł
Na RPi Zero W zainstalowane jest supla-virtual-device oraz supla-pushover. Mam 4 szt. Xiaomi LYWSD03MMC. Chcę dołożyć jeszcze dwie sztuki tych czujników temperatury i wilgotności.
Na RPi Zero W zainstalowane jest supla-virtual-device oraz supla-pushover. Mam 4 szt. Xiaomi LYWSD03MMC. Chcę dołożyć jeszcze dwie sztuki tych czujników temperatury i wilgotności.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak