Żaluzje i czas impulsu

Sterownik rolet
kwiat

Cześć,

Zamontowali mi wczoraj żaluzje z anwisu, podpiąłem pod to srw w trybie bistabilnym (chociaż sam przycisk od somfy jest mono i bi w jednym) i wszystko jest super, aleee.

Gdy próbuje czy to przyciskiem czy z telefonu przestawić lamelki żaluzji poprzez krótki impuls to przykręcają się dość mocno, na przycisku były to mniejsze skoki i tu jest moje pytanie: da się jakoś ustawić czas trwania impulsu który idzie do silnika?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Supla nie wspiera żaluzji na dzień dzisiejszy, a tym bardziej SRW-01
SUPLA.... Nareszcie w domu.
kwiat

Szukając odpowiedzi znalazłem tą informację, ale jednak da się to że sobą spiąć ;)

Rozumiem że nie ma takiej opcji żeby tym czasem sterować, albo ustawić go na sztywno na połowę aktualnego np przez wgranie innego/zmodyfikowanego firmware?

Da się z aktualnym zachowaniem żyć, ale do pełni szczęścia brakuje takiego drobnego detalu.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Dopiero jak wprowadzimy obsługę żaluzji to obracanie lameli będzie obsługiwane w sensowny sposób.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
kwiat

Liczyłem na jakiegoś nieoficjalnego moda, albo coś, ale ok, będę z tym żył. Nadal to kilkaset złotych w kieszeni w porównaniu do rozwiązań somfy które proponują przy zakupie żaluzji. No to szpachluje puszki i czekam na lepsze czasy.

Dzięki!

p.s. z tego co wyczytałem do tej pory(i z doświadczenia) to brakuje właśnie regulacji tego czasu, bo bardzo krótkie impulsy oddziałują tylko na lamele, a nie na ruch pionowy.
jacekc

Witam,
mam 6 żaluzji fasadowych spiętych na srw-01. Działają bez zarzutu.
Faktycznie gdyby impuls kroku (trzymania przekaźnika) skrócić do ułamka sekundy, bardziej precyzyjne sterowanie lamelami byłoby załatwione. Wychylanie lameli, to tylko odpowiednio krótki czas pracy silnika w górę lub dół. Teraz to chyba 1s., a to daje przy dotknięciu ok 50% przymknięcia lameli. Czy softwareowo to byłoby do ogarnięcia?
Jeśli Zamel będzie chciał poćwiczyć, oddaje do dyspozycji mój zestaw w Mysłowicach ;)
Pozdrawiam

Return to “ZAMEL SRW-01”