Cześć,
Zamontowali mi wczoraj żaluzje z anwisu, podpiąłem pod to srw w trybie bistabilnym (chociaż sam przycisk od somfy jest mono i bi w jednym) i wszystko jest super, aleee.
Gdy próbuje czy to przyciskiem czy z telefonu przestawić lamelki żaluzji poprzez krótki impuls to przykręcają się dość mocno, na przycisku były to mniejsze skoki i tu jest moje pytanie: da się jakoś ustawić czas trwania impulsu który idzie do silnika?
Żaluzje i czas impulsu
-
kwiat
Szukając odpowiedzi znalazłem tą informację, ale jednak da się to że sobą spiąć
Rozumiem że nie ma takiej opcji żeby tym czasem sterować, albo ustawić go na sztywno na połowę aktualnego np przez wgranie innego/zmodyfikowanego firmware?
Da się z aktualnym zachowaniem żyć, ale do pełni szczęścia brakuje takiego drobnego detalu.
Rozumiem że nie ma takiej opcji żeby tym czasem sterować, albo ustawić go na sztywno na połowę aktualnego np przez wgranie innego/zmodyfikowanego firmware?
Da się z aktualnym zachowaniem żyć, ale do pełni szczęścia brakuje takiego drobnego detalu.
-
kwiat
Liczyłem na jakiegoś nieoficjalnego moda, albo coś, ale ok, będę z tym żył. Nadal to kilkaset złotych w kieszeni w porównaniu do rozwiązań somfy które proponują przy zakupie żaluzji. No to szpachluje puszki i czekam na lepsze czasy.
Dzięki!
p.s. z tego co wyczytałem do tej pory(i z doświadczenia) to brakuje właśnie regulacji tego czasu, bo bardzo krótkie impulsy oddziałują tylko na lamele, a nie na ruch pionowy.
Dzięki!
p.s. z tego co wyczytałem do tej pory(i z doświadczenia) to brakuje właśnie regulacji tego czasu, bo bardzo krótkie impulsy oddziałują tylko na lamele, a nie na ruch pionowy.
-
jacekc
Witam,
mam 6 żaluzji fasadowych spiętych na srw-01. Działają bez zarzutu.
Faktycznie gdyby impuls kroku (trzymania przekaźnika) skrócić do ułamka sekundy, bardziej precyzyjne sterowanie lamelami byłoby załatwione. Wychylanie lameli, to tylko odpowiednio krótki czas pracy silnika w górę lub dół. Teraz to chyba 1s., a to daje przy dotknięciu ok 50% przymknięcia lameli. Czy softwareowo to byłoby do ogarnięcia?
Jeśli Zamel będzie chciał poćwiczyć, oddaje do dyspozycji mój zestaw w Mysłowicach
Pozdrawiam
mam 6 żaluzji fasadowych spiętych na srw-01. Działają bez zarzutu.
Faktycznie gdyby impuls kroku (trzymania przekaźnika) skrócić do ułamka sekundy, bardziej precyzyjne sterowanie lamelami byłoby załatwione. Wychylanie lameli, to tylko odpowiednio krótki czas pracy silnika w górę lub dół. Teraz to chyba 1s., a to daje przy dotknięciu ok 50% przymknięcia lameli. Czy softwareowo to byłoby do ogarnięcia?
Jeśli Zamel będzie chciał poćwiczyć, oddaje do dyspozycji mój zestaw w Mysłowicach
Pozdrawiam