PZEM004 jednofazowy Licznik Energii Elektrycznej

andrew01

A czy dostosowywałeś poziomy sygnałów? 3.3 vs 5v? Ja wiem, że zaraz ktoś napisze, że przecież nie trzeba i działa ale może w tym konkretnym przypadku nie zadziałało. Generalnie dioda RX powinna mrugnąć na moment, i po niej powinna mrugnąć dioda TX, dioda zasilająca świeci cały czas. I te mrugnięcia RX i TX powinny być, jeśli dobrze kojarzę, co 5 sekund.
QLQ

mirizag wrote: Tue Apr 21, 2020 11:05 am Bo mam taki objaw że kontrolka mruga tylko nad TX, Nodemcu połączony z aplikacją, ale nic nie pokazuje. Oczywiście do prądu PZEM podłączony i kontrolka świeci.
A zamien rx z tx miejscami. Może coś nie tak podłączone.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
mirizag

RX i TX miejscami zamieniałem ale bez rezultatu. Konwertera poziomów logicznych nie miałem może przez to że nie miałem że coś padło.
Ogólnie było tak że podłączyłem układ i odpaliłem i na jednym PZEM nie świeciły kontrolki TX i RX zacząłem dochodzić co może być uszkodzone zamieniałem miejscami wtyczki i może wtedy coś padło. Jeżeli chcę złożyć układ 3f to muszę zastosować 3 konwertery?
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

mirizag wrote: Wed Apr 22, 2020 7:40 am RX i TX miejscami zamieniałem ale bez rezultatu. Konwertera poziomów logicznych nie miałem może przez to że nie miałem że coś padło.
Ogólnie było tak że podłączyłem układ i odpaliłem i na jednym PZEM nie świeciły kontrolki TX i RX zacząłem dochodzić co może być uszkodzone zamieniałem miejscami wtyczki i może wtedy coś padło. Jeżeli chcę złożyć układ 3f to muszę zastosować 3 konwertery?
A jakiego masz PZEM-a? Przynajmniej dwie różne wersje tego układu były dostępne. Pokaż zdjęcie jak to masz podłączone
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
mirizag

Tak to wygląda. Nodemcu mam zasilone obecnie z laptopa.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
gigilio

Szkoda ze PZEM leci dopiero od 80V 😩
Mam w aucie panele słoneczne, niestety wszystko na 12V,...
Trochę już napchałem do auta 😂 sterowanie załączaniem przetwornicy 230V, oświetleniem, centralny zamek,pompka do wody,elektrozawor gazu. Planuję jeszcze zrobić kontroler /separator ładowania baterii (części już lecą) oparty na voltomierzu kolegi Waldka z forum czujnik gazu oraz domontowanie krzemu na dach.
I właśnie do całości przydałby się sprzęt monitorujący produkcje /licznik, jednak na 12v...
Edit :
Znalazłem układ mierzący parametry zasilania pod DC, trzeba się trochę ogarnąć w arduino żeby zasuplowac i spiąć w jedną całość...
Źródło : https://www.instructables.com/id/Arduin ... Xively-Co/
Prawdopodobienstwo jest zerowe że wygrasz miliona jak nie wyślesz kuponu totolotka...
andrew01

klew wrote: Mon Mar 16, 2020 9:26 am
andrew01 wrote: Sun Mar 15, 2020 10:19 pm A czy "Fatal SRPC failure!" po dodaniu kanału z przekaźnikiem obok licznika PZEM to jakiś grubszy problem? Na początku rejestracja przebiegała poprawnie, a po chwili timeout i potem "Fatal SRPC failure!" przy ponownej rejestracji.
Ile masz łącznie kanałów ustawionych?
Cześć,

jakieś szanse w najbliższym czasie na ogarnięcie kanału extended na Arduino Mega tak aby liczniki uruchomić łącznie z innymi kanałami?

Pozdrawiam
Andrzej
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

andrew01 wrote: Sun May 03, 2020 5:06 pm jakieś szanse w najbliższym czasie na ogarnięcie kanału extended na Arduino Mega tak aby liczniki uruchomić łącznie z innymi kanałami?
Jeśli potrzebne, to da się ogarnąć.
Ile kanałów extended i zwykłyc byś potrzebował?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
andrew01

Minimum to 16 kanałów zwykłych dla BistableRelay plus 1 kanał extended dla PZEM trójfazowego.

Jeśli by się dało to kolejne 13 kanałów zwykłych na kotłownię i stację Airly.

Układ już w zasadzie skończony, teraz pozostał montaż i połączenie z obecną rozdzielnią :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Trochę odbiegnę od tematu, ale miło popatrzeć na tak staranne i ładne wykonanie rozdzielni. Gratuluję :)
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “Nowości”