lesny8 wrote: Fri May 01, 2020 10:41 am
Jakie masz te Windowsy i na jakich maszynach(laptop,stacjonarny)?
Windows 10 Pro i Windows XP, stacjonarne
Ile interfejsów sieciowych mają(eth, wifi, lte)?
Tylko połączenie kablem
Jak ustawione są karty sieciowe? Pobierają adresy z DHCP?
Karty ustawione sa na statyczny adres IP, z bramą na Funboksie i DNS wewnętrzny
Gdzie jest uruchomiony DHCP? Czy w sieci jest tylko jeden DHCP i rozdaje adresy z Twoim DNS?
DHCP jest uruchomiony na osobnej maszynie, w Funboksie jest wyłączony.
Jak wygląda topologia Twojej sieci (rodzaj sprzętu, sposób połączenia i adresacja)?
Punktem głównym jest Funbox2 z neostradą. Do tego jest podłączony serwer, który serwuje DHCP, DNS i nginx służący za reverse proxy. Część urządzeń podpięta po kablu, część po WiFi.
Sprawdź Czy na pewno masz na interfejsach sieciowych w windowsach wskazany odpowiedni tylko Twój serwer DNS. Mogą być doklejane jako alternatywne DNSy, te od operatora (kiedyś miałem taki przypadek).
Mam tylko adres serwera w sieci LAN. W windowsach nslookup odpytuje ten serwer w LAN i dostaje adres zewnętrzny! Ale jako
Non-authoritative answer. Linuksy i Androidy dostają natomiast prawidłowy adres w LAN .
Jeśli na Windows masz odpowiedź dla pinga z adresem zewnętrznym zrób
i puść ping ponownie zobacz co się wtedy stanie, czy odpowie adres wewnętrzny.
Pinguje zewnętrzny. On dostaje adres zewnętrzny z wewnętrznego DNS! Coś jest chyba nie tak z ustawieniami tego wewnętrznego DNS-u.
Czy komputery z windows miały/mają dostęp do innych sieci, zabierasz je np. do pracy?
Nie, dlatego mogę wykorzystać spokojnie plik hosts, ale jak już pisałem, niesmak z niewyjaśnionej sprawy pozostaje...
Tak wygląda nslookup na windowsach:
Code: Select all
>nslookup supla.moja.domena
Server: services.moja.domena
Address: 172.16.144.10
Non-authoritative answer:
Name: supla.moja.domena
Address: 83.78.42.15
a tak na linuksach:
Code: Select all
$ nslookup supla.moja.domena
Server: 172.16.144.10
Address: 172.16.144.10#53
Name: supla.moja.domena
Address: 172.16.144.2
Adresy domenowe i zewnętrzne zostały zmienione.
Po analizie, istotnym moim zdaniem jest pytanie, dlaczego wewnętrzny DNS ściąga dla windowsów adres zewnętrzny a dla linuksów i Androidów podaje ten, którym sam zarządza? Wewnętrzny DNS stoi na bind9.