Stacja pogodowa

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1267
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr maja 06, 2020 3:37 pm

To jest detektor typu „pada/nie pada” , dodatkowo jego żywotność jest marna.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
squah143
Posty: 19
Rejestracja: pt sty 17, 2020 7:32 pm

śr maja 06, 2020 5:36 pm

nikt nic nie doradzi z tym resetem wemosa?
Kassewsky
Posty: 164
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

śr maja 06, 2020 6:27 pm

Obstawiam wadę wemosa lub niewydolny prądowo. Bo rozumiem że zasilasz to z wemos.
Awatar użytkownika
squah143
Posty: 19
Rejestracja: pt sty 17, 2020 7:32 pm

śr maja 06, 2020 6:37 pm

Kassewsky pisze:
śr maja 06, 2020 6:27 pm
Obstawiam wadę wemosa lub niewydolny prądowo. Bo rozumiem że zasilasz to z wemos.
Dokładnie zasilany ładowarka telefoniczną 1A Na podmienionym innym wemosie to samo, jeszcze ładowarkę inna podmienię
Kassewsky
Posty: 164
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

śr maja 06, 2020 7:41 pm

Sprawdź jaki prąd płynie na czujnik deszczu. Może poprostu jest taki pobór że układ nie wyrabia prądowo i restart.
QLQ
Posty: 1387
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

ndz maja 31, 2020 4:55 pm

Dziś mały upgrade stacji.
Doczekała się nowego czujnika natężenia światła zamiast BH1750 , który pracuje do max 54535 lux dostała MAX44009 - ten ma zakres do 188000 lux !! :D :D
Kod wymaga zmiany biblioteki na :

Kod: Zaznacz cały

#include <MAX44009.h>
MAX44009 light;
....
odczyt wartości poprzez :

Kod: Zaznacz cały

light.get_lux()

void setup() {
  [code]
    Serial.begin(9600); //BH1750
    Wire.begin();   // dla D1 i D2 można Wire.begin(4,5)
  [b]  light.begin();[/b]
i tyle i działa

Link ali:
https://a.aliexpress.com/_dUzUFtv

biblioteka:
MAX44009.rar
(14.84 KiB) Pobrany 39 razy
.
20200531_184251.jpg
20200531_184251.jpg (44.77 KiB) Przejrzano 1191 razy
amarok4
Posty: 7
Rejestracja: wt lut 04, 2020 4:36 pm

ndz sie 16, 2020 9:47 pm

Witam.
Jestem zainteresowany zakupem stacji pogodowej. Pomiar wiatru, ciśnienia, opadów, temperatury i wilgotności. Od czego zacząć? Prosiłbym o kontakt. Pozdrawiam
zszczech
Posty: 18
Rejestracja: ndz wrz 23, 2018 9:52 am

śr lis 04, 2020 10:11 pm

Tak się zastanawiam. Patrzę na wasze urządzenia do pomiaru ilości opadów. Czy one nie zamarzną w zimę albo jak będzie padała zamarzająca mrzawka. To czy ich nie rozsadzi?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1267
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

czw lis 05, 2020 12:11 pm

Mój deszczomierz jeszcze nie widział zimy , ale w sumie można by włożyć mała grzałkę ptc i utrzymywać tam temp no 5-15 stopni , najprościej zrealizować to na module HECA od nettigo.pl . Jest tam właśnie taka grzałka i czujnik temp na sht31 który niezależnie od mikrokontrolera pod którym pracuje, steruje bezpośrednio grzałka
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
zszczech
Posty: 18
Rejestracja: ndz wrz 23, 2018 9:52 am

wt lut 02, 2021 4:25 pm

Witam. Mam problem. Po wgraniu softa układ wodóle nie startuje, tylko mignie dioda i koniec. Próbowałem wgrać soft z 5str. Mój układ to ESP8266EX. Podłączyłem wygodnie schematu. Ktoś mi pomoże. Próbowałem na dwóch ukladach
Załączniki
IMG_20210202_171611_4.jpg
IMG_20210202_171611_4.jpg (1.81 MiB) Przejrzano 194 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”