ZAMEL MEW-01

bdkacz

pzygmunt wrote: Mon May 04, 2020 10:10 am Ile to jest procentowo ?

ok 1,55%,co by sie zgadzalo ze specyfikacja,ktora mowi o 2% błędzie
klew
Has thanked: 138 times
Been thanked: 137 times

bdkacz wrote: Mon May 04, 2020 10:02 am
klew wrote: Mon May 04, 2020 6:18 am Natomiast różnica w produkcji i różnica w oddaniu do sieci powinna być taka sama i ich bilans jest tym co możemy zaoszczędzić na bilansowaniu wektorowym.
To u mnie jest prawie identycznie w skali miesiaca pobranie roznica 44,43 kWh, oddanie roznica 43,74 kWh, ale 1,55% to mozna zwalic na dokladnosc urzadzenia
% nie powinien być liczony od różnicy w poborze i oddaniu, ale od wskazań na licznikach - więc ta wartość będzie jeszcze mniejsza.
Poza tym błąd pomiarowy występuje zarówno po stronie MEW-a, jak i po stronie licznika energetyki.

Także patrząc na Twoje liczby, wygląda na to, że pomiar energii jest liczony dobrze dla bilansowania arytmetycznego.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
bdkacz

klew wrote: Mon May 04, 2020 12:03 pm
Także patrząc na Twoje liczby, wygląda na to, że pomiar energii jest liczony dobrze dla bilansowania arytmetycznego.
Swoja droga to niezle te inne OSD rypia klientow na tym bilansowaniu arytmetycznym - 40 kWh *12 m-cy to mamy 480 kWh liczac po 70 gr to jest 336 zł rocznie :) Wychodzi,ze poza PGE wypadalo by dokladac 1-2 panele na potrzeby wyrownania strat z bilansowania :)
klew
Has thanked: 138 times
Been thanked: 137 times

bdkacz wrote: Mon May 04, 2020 1:09 pm
klew wrote: Mon May 04, 2020 12:03 pm
Swoja droga to niezle te inne OSD rypia klientow na tym bilansowaniu arytmetycznym - 40 kWh *12 m-cy to mamy 480 kWh liczac po 70 gr to jest 336 zł rocznie :)
Trochę inaczej - to co nie wpada w bilansowanie wektorowe, jest traktowane jako oddane do i pobrane z magazynu. Więc "tylko" za 20% tej wartości dopłacamy. U mnie prąd kosztuje koło 60 gr (w G11), więc 57,6 zł strat ;). Też sporo, ale nie aż tyle.
Kolejna sprawa to pytanie na ile masz równomiernie obciążone fazy. To łatwo sprawdzić w MEW-ie.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
bdkacz

klew wrote: Mon May 04, 2020 1:17 pm
Trochę inaczej - to co nie wpada w bilansowanie wektorowe, jest traktowane jako oddane do i pobrane z magazynu. Więc "tylko" za 20% tej wartości dopłacamy. U mnie prąd kosztuje koło 60 gr (w G11), więc 57,6 zł strat ;). Też sporo, ale nie aż tyle.
Kolejna sprawa to pytanie na ile masz równomiernie obciążone fazy. To łatwo sprawdzić w MEW-ie.
Juz pisalem,ze mam znacznie nierowno dlatego sie ciesze,ze jestem w PGE i nie musze ciagnac nowego kabla miedzy rozdzielniami na gwalt,zeby wyrownac obciazenie - moge to zrobic przy okazji remontu ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Enriquez

Temat może z innej beczki. Mam fotowoltaikę i MEW-01 sprawdza się u mnie bardzo dobrze. Zdaję sobie sprawę z rozjazdów między licznikiem PGE a Zamelem, ale u mnie akurat PGE liczy bardziej dla mnie korzystnie.

Problemem u mnie jest to, że sieć PGE nie należy do najnowszych i najbardziej wydajnych. Często zdarzają się wyłączenia. Problemem jest to, że falownik od fotowoltaiki co jakiś czas raportuje błędy sieci: GridF.OutLim, GridV.Out.Lim.

Pytanie, czy byłaby taka opcja, aby dodać zakładkę "Błędy" (obok guzika wykresy), gdzie rejestrowane byłyby odchylenia od normy - przynajmniej napięcia i częstotliwości? BYłoby to wspaniałe narzędzie do przedstawienia ewentualnej reklamacji do dostawcy. Obecnie mam tylko rodzaj błędu na inwerterze i czas wystąpienia. Żadnych wartości. Przy okazji mógłbym stwierdzić, czy problem jest po stronie dostawcy, czy coś się dzieje u mnie z instalacją wewnętrzną.

Zarzucam temat do przemyślenia.
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Hej. To już się musi wypowiedzieć kolega Przemek.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
pzygmunt
Been thanked: 59 times

[email protected] wrote: Tue May 12, 2020 7:57 am Temat może z innej beczki. Mam fotowoltaikę i MEW-01 sprawdza się u mnie bardzo dobrze. Zdaję sobie sprawę z rozjazdów między licznikiem PGE a Zamelem, ale u mnie akurat PGE liczy bardziej dla mnie korzystnie.

Problemem u mnie jest to, że sieć PGE nie należy do najnowszych i najbardziej wydajnych. Często zdarzają się wyłączenia. Problemem jest to, że falownik od fotowoltaiki co jakiś czas raportuje błędy sieci: GridF.OutLim, GridV.Out.Lim.

Pytanie, czy byłaby taka opcja, aby dodać zakładkę "Błędy" (obok guzika wykresy), gdzie rejestrowane byłyby odchylenia od normy - przynajmniej napięcia i częstotliwości? BYłoby to wspaniałe narzędzie do przedstawienia ewentualnej reklamacji do dostawcy. Obecnie mam tylko rodzaj błędu na inwerterze i czas wystąpienia. Żadnych wartości. Przy okazji mógłbym stwierdzić, czy problem jest po stronie dostawcy, czy coś się dzieje u mnie z instalacją wewnętrzną.

Zarzucam temat do przemyślenia.
Musiałbyś przygotować jakiś skrypt, który w momencie wystąpienia błędu zapisze błąd w jakimś logu wraz z danymi jakie odczytuje MEW. Wtedy musiałbyś mieć serwer u siebie lokalnie aby odwołać się do API. Ewentualnie można pomyśleć o jakiejś wersji MEW-a, która poza wysyłaniem danych do Supli udostępniałaby bieżące dane poprzez http. Należałoby tylko ustalić czy MEW przy tym co już tam jest liczone uciągnie dodatkowo http.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
forall

Mam pytanie co jaki czas MEW-01 wysyłane dane do chmury.. Sprawdziłęm dzisiaj ostatnie połączenie i było z przed tygodnia.. na razie MEW jest podłączony do WIFI a internet robi router LTE.. ale mam tam dwie kamery, które cały czas działaja poprawnie...
10xSRW-01, 1xSBW-01 + 2xMEW-01
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Co 5 sekund. Chmura zapisuje pomiary co 10 min w bazie. Ostatnie połączenie sprzed tygodnia określa moment w którym nawiązano połączenie. Jeśli MEW jest online to znaczy, że od tygodnia ani razu się nie rozłączył. Jeśli offline to po tej dacie nie ustalisz kiedy się rozłączył.
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “ZAMEL MEW-01”