ok 1,55%,co by sie zgadzalo ze specyfikacja,ktora mowi o 2% błędzie
ZAMEL MEW-01
-
bdkacz
ok 1,55%,co by sie zgadzalo ze specyfikacja,ktora mowi o 2% błędzie
-
klew
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 137 times
% nie powinien być liczony od różnicy w poborze i oddaniu, ale od wskazań na licznikach - więc ta wartość będzie jeszcze mniejsza.bdkacz wrote: Mon May 04, 2020 10:02 amTo u mnie jest prawie identycznie w skali miesiaca pobranie roznica 44,43 kWh, oddanie roznica 43,74 kWh, ale 1,55% to mozna zwalic na dokladnosc urzadzeniaklew wrote: Mon May 04, 2020 6:18 am Natomiast różnica w produkcji i różnica w oddaniu do sieci powinna być taka sama i ich bilans jest tym co możemy zaoszczędzić na bilansowaniu wektorowym.
Poza tym błąd pomiarowy występuje zarówno po stronie MEW-a, jak i po stronie licznika energetyki.
Także patrząc na Twoje liczby, wygląda na to, że pomiar energii jest liczony dobrze dla bilansowania arytmetycznego.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
bdkacz
Swoja droga to niezle te inne OSD rypia klientow na tym bilansowaniu arytmetycznym - 40 kWh *12 m-cy to mamy 480 kWh liczac po 70 gr to jest 336 zł rocznieklew wrote: Mon May 04, 2020 12:03 pm
Także patrząc na Twoje liczby, wygląda na to, że pomiar energii jest liczony dobrze dla bilansowania arytmetycznego.
-
klew
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 137 times
Trochę inaczej - to co nie wpada w bilansowanie wektorowe, jest traktowane jako oddane do i pobrane z magazynu. Więc "tylko" za 20% tej wartości dopłacamy. U mnie prąd kosztuje koło 60 gr (w G11), więc 57,6 zł stratbdkacz wrote: Mon May 04, 2020 1:09 pmSwoja droga to niezle te inne OSD rypia klientow na tym bilansowaniu arytmetycznym - 40 kWh *12 m-cy to mamy 480 kWh liczac po 70 gr to jest 336 zł rocznieklew wrote: Mon May 04, 2020 12:03 pm
Także patrząc na Twoje liczby, wygląda na to, że pomiar energii jest liczony dobrze dla bilansowania arytmetycznego.![]()
Kolejna sprawa to pytanie na ile masz równomiernie obciążone fazy. To łatwo sprawdzić w MEW-ie.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
bdkacz
Juz pisalem,ze mam znacznie nierowno dlatego sie ciesze,ze jestem w PGE i nie musze ciagnac nowego kabla miedzy rozdzielniami na gwalt,zeby wyrownac obciazenie - moge to zrobic przy okazji remontuklew wrote: Mon May 04, 2020 1:17 pm
Trochę inaczej - to co nie wpada w bilansowanie wektorowe, jest traktowane jako oddane do i pobrane z magazynu. Więc "tylko" za 20% tej wartości dopłacamy. U mnie prąd kosztuje koło 60 gr (w G11), więc 57,6 zł strat. Też sporo, ale nie aż tyle.
Kolejna sprawa to pytanie na ile masz równomiernie obciążone fazy. To łatwo sprawdzić w MEW-ie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Enriquez
Temat może z innej beczki. Mam fotowoltaikę i MEW-01 sprawdza się u mnie bardzo dobrze. Zdaję sobie sprawę z rozjazdów między licznikiem PGE a Zamelem, ale u mnie akurat PGE liczy bardziej dla mnie korzystnie.
Problemem u mnie jest to, że sieć PGE nie należy do najnowszych i najbardziej wydajnych. Często zdarzają się wyłączenia. Problemem jest to, że falownik od fotowoltaiki co jakiś czas raportuje błędy sieci: GridF.OutLim, GridV.Out.Lim.
Pytanie, czy byłaby taka opcja, aby dodać zakładkę "Błędy" (obok guzika wykresy), gdzie rejestrowane byłyby odchylenia od normy - przynajmniej napięcia i częstotliwości? BYłoby to wspaniałe narzędzie do przedstawienia ewentualnej reklamacji do dostawcy. Obecnie mam tylko rodzaj błędu na inwerterze i czas wystąpienia. Żadnych wartości. Przy okazji mógłbym stwierdzić, czy problem jest po stronie dostawcy, czy coś się dzieje u mnie z instalacją wewnętrzną.
Zarzucam temat do przemyślenia.
Problemem u mnie jest to, że sieć PGE nie należy do najnowszych i najbardziej wydajnych. Często zdarzają się wyłączenia. Problemem jest to, że falownik od fotowoltaiki co jakiś czas raportuje błędy sieci: GridF.OutLim, GridV.Out.Lim.
Pytanie, czy byłaby taka opcja, aby dodać zakładkę "Błędy" (obok guzika wykresy), gdzie rejestrowane byłyby odchylenia od normy - przynajmniej napięcia i częstotliwości? BYłoby to wspaniałe narzędzie do przedstawienia ewentualnej reklamacji do dostawcy. Obecnie mam tylko rodzaj błędu na inwerterze i czas wystąpienia. Żadnych wartości. Przy okazji mógłbym stwierdzić, czy problem jest po stronie dostawcy, czy coś się dzieje u mnie z instalacją wewnętrzną.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Musiałbyś przygotować jakiś skrypt, który w momencie wystąpienia błędu zapisze błąd w jakimś logu wraz z danymi jakie odczytuje MEW. Wtedy musiałbyś mieć serwer u siebie lokalnie aby odwołać się do API. Ewentualnie można pomyśleć o jakiejś wersji MEW-a, która poza wysyłaniem danych do Supli udostępniałaby bieżące dane poprzez http. Należałoby tylko ustalić czy MEW przy tym co już tam jest liczone uciągnie dodatkowo http.[email protected] wrote: Tue May 12, 2020 7:57 am Temat może z innej beczki. Mam fotowoltaikę i MEW-01 sprawdza się u mnie bardzo dobrze. Zdaję sobie sprawę z rozjazdów między licznikiem PGE a Zamelem, ale u mnie akurat PGE liczy bardziej dla mnie korzystnie.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
forall
Mam pytanie co jaki czas MEW-01 wysyłane dane do chmury.. Sprawdziłęm dzisiaj ostatnie połączenie i było z przed tygodnia.. na razie MEW jest podłączony do WIFI a internet robi router LTE.. ale mam tam dwie kamery, które cały czas działaja poprawnie...
10xSRW-01, 1xSBW-01 + 2xMEW-01
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Co 5 sekund. Chmura zapisuje pomiary co 10 min w bazie. Ostatnie połączenie sprzed tygodnia określa moment w którym nawiązano połączenie. Jeśli MEW jest online to znaczy, że od tygodnia ani razu się nie rozłączył. Jeśli offline to po tej dacie nie ustalisz kiedy się rozłączył.
SUPLA.... Nareszcie w domu.