Witam
Mam dwie sztuki Wemos D1 - budując termostat wgrywałem softy czyściłem pamięć różnymi metodami (łodowanie blanka, metoda ERASE) - bez pewności czy to poprawnie to robię czy na poprawnych ustawieniach w programie.
Teraz na wemosy nie mogę nic załadować a przy próbie czyszczenia pamięci jak na zrzutach czy te wemosy są do uratowania ??
Wemos D1 - czy do uratowania ?
-
Daro1003
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Patryk
Żeby wyczyścić pamięć ( ERASE ), musisz mieć zaznaczony przynajmniej jeden dowolny "ptaszek".
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
Nie zgadzam się , ja często czyszczę bez ptaszków i działa , do wgrywania owszem ptaszek jest potrzebnyPatryk wrote: Tue May 12, 2020 8:24 am Żeby wyczyścić pamięć ( ERASE ), musisz mieć zaznaczony przynajmniej jeden dowolny "ptaszek".
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
-
Daro1003
Czyli co koledzy uwaliłem dwa Wemosy bo obydwa nie przejdą czyszczenia.
-
Daro1003
No na to wygląda
A jakaś inna metoda jak z USB programatorem ? A wprowadzanie w tryb konfiguracji ? Zwarcie GPIO 0 do masy może coś pomóż.
A jakaś inna metoda jak z USB programatorem ? A wprowadzanie w tryb konfiguracji ? Zwarcie GPIO 0 do masy może coś pomóż.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Można jeszcze spróbować przez zewnętrzny konwerter serial <-> USB podłączając go do RX, TX, 3.3V i GND i proces programowania inicjować zwarciem GPIO0 do masy. Może być na Wemosie uszkodzony tylko konwerter CH340.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
elmaya
pierwszym krokiem powinno być:
sprawdź, co pokazuje Wemos w terminalu szeregowym
sprawdź, co pokazuje Wemos w terminalu szeregowym
-
piomar2
A próbowałeś starym programem "ESP8266Flasher". Udało mi się czasami tym programem "uratować" wemosa