SBW-01 sterownik bramy samoistne otwarcie

kaydee

:o

witam. Niestety dziś bardzo zawiodłem się na danym produkcie. Dziś w nocy nie wiem niestety dokładnie, o której godzinie sterownik bramowy z nie wyjaśnionych przyczyn „kliknął”sobie otwarcie bramy, co poskutkowało niestety tym iż zginęły mi z garażu rowery, oraz drobne narzędzia. :cry: :cry: :cry: :cry:

Niestety zgłoszenie na Policji można sobie darować. Tzn zgłoszone zostało. Ale sprawa i tak pójdzie na umorzenie. Bo brak śladów włamania czy cokolwiek. Garaż poprostu był otwarty. :cry: :cry:
:evil:
Jak to możliwe że sterownik sam zainicjował impuls do otwarcia bramy??????? :?: :?: :?: :?:

Czy ktoś jest w stanie zweryfikować potencjalną przyczynę. Aby inni użytkownicy uniknęli takiego zajścia :idea: :?: :?: :?:
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Temat poważny. Raczej bardzo mało prawdopodobne, aby zadziało się to samoistnie. Przekaż w wiadomości prywatnej Przemkowi (@pzygmunt) adres e-mail, na którym masz konto Supla Cloud oraz skan zgłoszenia kradzieży.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Niezmiernie przykro mi z zaistniałej sytuacji.

SBW musi dostać rozkaz otwarcia aby otworzył bramę. Był szeroko testowany pod kątem samoistnego załączenia w tym podczas testów EMC. To pierwsze tak niepokojące zgłoszenie. Upewnij się czy nie masz utworzonych linków bezpośrednich bądź/harmonogramów czy też włączonej integracji z jakimś zewnętrznym rozwiązaniem jak IFTTT. Czy do sterowania masz tylko SBW czy podłączone jest coś jeszcze ? Czy sterowanie pilotami jest włączone ? Czy możesz przesłać zdjęcia z podłączenia ?

Niestety nie prowadzimy historii sterowania, dlatego nie ma możliwości aby ustalić kto ewentualnie kliknął „otwórz” tak bezpośrednio. Być może coś w logach serwera wyczytamy - która aplikacja się łączyła o określonej porze. Tak jak @Robert napisał podeślij skan zgłoszenia kradzieży oraz info o której mogła się ta brama otworzyć.

Obawiam się, że po prostu ktoś z domowników nieumyślnie otworzył bramę i ją tak zostawił.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Nie ukrywam, że jest nam bardzo przykro z powodu zaistniałej sytuacji. Obiecuję, że dołożymy wszelkich starań aby wyjaśnić sprawę. Proszę o odostepnienie na PW:
Skanu protokołu policyjnego.
Numeru seryjnego urządzenia
GUID urządzenia
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Skąd pewność, że to SBW samoistnie czy też w sposób wymuszony otworzył garaż?
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
pzygmunt

Prześledziłem logi z nocnego pełnego backupu, który robi się o godzinie 04:34. To pozwoliło mi określić, które z Twoich smartfonów łączyły się w nocy z serwerem przed godziną 04:43.

Dwóch domowników używało aplikacji w godzinach wieczornych/nocnych.
Jeden ostatni raz o godzinie 2020-05-15 21:59:38, a drugi o godzinie 2020-05-16 04:08:54.
Nazwy tych smartfonów wysyłam Ci na priv-a. Oboje mają dostęp do bramy.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Ten przypadek pokazuje, że może warto byłoby zastanowić się nad wprowadzeniem logów. Np.:
  • log dostępny dla użytkownika w Supla Cloud - 5 dni (dla Administratora 30 dni). 5 dni dlatego, aby zaraz co bardziej pomysłowi nie zrobili z tego darmowego systemu RCP :D .
  • funkcja logu dostępna tylko i wyłącznie dla oficjalnych produktów sterujących furką / bramą. Czyli aktualnie tylko dla SBW-01 i SBW-02. Byłaby to przy okazji doskonała zachęta do zakupu oficjalnych sterowników.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
pzygmunt

Najwyraźniej będzie trzeba takie logi wprowadzić.

Return to “ZAMEL SBW-01”