Bramka Z-Wave

abcautomaty

Lucas wrote: Fri Aug 30, 2019 9:45 am
abcautomaty wrote: Wed Aug 14, 2019 5:56 am Założenie bramki jest takie, że będzie działała jako "Secondary kontroler" lub "Primary kontroler".
W pierwszym przypadku jest dodatkowym kontrolerem pozwalającym sterować wybranymi urządzeniami Z-Wave w istniejącej sieci. Bramkę trzeba dodać do sieci ale ona jako Secondary traci możliwość dodawania i usuwania urządzeń. Klient ma natomiast możliwość zdefiniowania w chmurze Supla, którymi urządzeniami Z-Wave chce sterować.
W drugim przypadku bramka może być jedynym kontrolerem Z-Wave w sieci. Wtedy urządzenia Z-Wave dodajemy i usuwamy z sieci za jej pomocą. Nie sądzę jednak żeby model drugi był bardzo popularny.
Osobiście myślę, że drugi przypadek, gdy bramka pełni funkcję pierwszego kontrolera również może być popularny. Przykładowo mogę kupić wybrane urządzenia z-wave bez potrzeby kupowania oddzielnej centrali z-wave. Dodać je bezpośrednio do omawianej tu bramki i dalej sterować przez Suplę. Zdaję sobie sprawę, że bramka nie będzie posiadała takiej funkcjonalności jak centrale z-wave.
Zgadza się, nie ma potrzeby zakupu oddzielnej centrali Z-Wave. Z drugiej strony prawie każdy nawet bardzo prosty kontroler (pilot) może pełnić funkcję Primary dlatego wydaje mi się, że bramka powinna być raczej Secondary. Należy też zaznaczyć, że bramka będzie pozwalała na sterowanie ograniczoną ilością urządzeń (do ustalenia po testach) więc w przypadku dużych sieci może się okazać, że bramek do Supla będzie w sieci więcej niż jedna.
Meedin

Temat tylko chwilowo ucichł ze względu na święta czy umarł podczas testów? I czy nie będzie tak ze Fakro zrobi bramkę pod swoje siłowniki, sterowniki, rolety itd a resztę czyli czujniki odłoży się na za 2 lata? Parę ciekawych urządzeń z-wave chętnie bym podpiął do supli.
pzygmunt

Bramka cały czas rozwijana. Dużo równoległych tematów się zbiegło dlatego nie mamy czasu referować co się dzieje na bieżąco. Cierpliwości. Źródła są otwarte.
pzygmunt

Prace nad bramką zbliżają się ku zakończeniu. Przesyłam kilka screenów z kreatora konfiguracji z-wave...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
michael

YEAH!! :mrgreen:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
rav.b

A taka roleta Fakro będzie widoczna w aplikacji jak roleta podłączona np. pod SRW (czy będzie się sterowanie różnić)?
5x ROW-02, 4x SRW-02, 2x LIW-01, 2x DIW-01, 2x THW-01, 2x SLW-01, 1x mSRW-01, 1x mROW-02, 1x ROW-02m, 1x ROW-01/16A, 1x ROW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x OSW-01, 1x RNW-01, 3x Heatpol Home+, 1x Sonoff mini
Robert Błaszczak

To jeszcze poprosimy o więcej info na temat samej bramki (zdjęcia, itp.) :)
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
pzygmunt

rav.b wrote: Wed May 20, 2020 12:59 pm A taka roleta Fakro będzie widoczna w aplikacji jak roleta podłączona np. pod SRW (czy będzie się sterowanie różnić)?
Tak samo.
pzygmunt

Robert Błaszczak wrote: Wed May 20, 2020 12:59 pm To jeszcze poprosimy o więcej info na temat samej bramki (zdjęcia, itp.) :)
Mam nadzieję, że więcej info przekażą już bezpośrednio osoby z zespołu Fakro za pośrednictwem naszego forum.
Lucas

Super, właśnie dzisiaj o tym myślałem.
Czy do bramki będzie można podłączyć też inne urządzenia z-wave, niż rolety Fakro?
Powtórzę pytanie z dawna, czy bramka stanowi tylko most pomiędzy centralą z-wave (lub dedykowanym produktami Fakro) a Suplą czy będzie osobną centralną dla urządzeń z-wave?

Return to “Ogólna dyskusja”