ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW LIW-01
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Nie do końca. LIW liczył cały czas impulsy wysłane przez licznik. Tylko dopóki nie ustawiłeś liczby impulsów na 1 kWh to nie wiedział, co oznacza 10697 zliczonych impulsów. Dopiero jak podałeś ten przelicznik Supla mogła pokazać ile kWh zostało zliczone (10,679). Od razu dodałeś stan poczatkowy, jednak bez uwzględnienia tego co LIW już policzył, dlatego wyszło Ci więcej niż faktyczny stan licznika, bo obie wartości zostały do siebie dodane (11:05). Dopiero po właściwej korekcie (13:15) Supla pokazuje wartość zbliżoną do tego co jest faktycznie na liczniku. Jednak ani na moment LIW nie przestał liczyć impulsów wysyłanych mu przez licznik. Możesz spróbować ustawić jeszcze dokładniej, bo Wartość początkową można już ustawić do 2 miejsc po przecinku (0,01 kWh).Chester wrote: Sat Jun 20, 2020 12:23 pm Aczkolwiek problem jeszcze dodatkowy jaki był to brak stanu początkowego licznika. Na stronie supli było więcej niż realnie na liczniku, więc nie zliczał bo poziom nie był osiągnięty. Nie było synchronizacji pomiędzy komputerem, a licznikiem. Teraz ustawiłem w miarę dokładnie i coś ruszyło.
Jak już Robert wspomniał, impulsy zliczane są cały czas, tylko do historii odkładane są co 10 minut.Chester wrote: Sat Jun 20, 2020 12:23 pm Aczkolwiek po eksporcie z aplikacji supla historii pomiarów, widzę że program zlicza co 10 minut każdy impuls ?
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
Alpines
Hej
Do mierzenia zurzycia energi kupiłem MEW 01 -wody raczej nie uda mi sie mierzyć bo nie mam liczników ( swoje studnie) ale czy ktoś z was próbowął juz za pomocą LIW mierzyć zużycie gazu?
Do mierzenia zurzycia energi kupiłem MEW 01 -wody raczej nie uda mi sie mierzyć bo nie mam liczników ( swoje studnie) ale czy ktoś z was próbowął juz za pomocą LIW mierzyć zużycie gazu?
-
Alpines
Dziekuje za wskazówke - lecz własnie nie znalazłem nigdzie wzmianki o liczniku gazu.
A ze jestem poczatkującym uzytkownikiem SUPLI - chcialem tylko zapytac czy ktos próbował podpiac licznik gazu.Znalazłem na sieci super opisy i filmiki jak podpiąc MEW niestety dla LIW mamy tylko instrukcje jak podpiac prąd.Z tego co rozumiem musze znaleźc jakis licznik impusów podpiac go do licznika gazu - zamontowac na szynie LIW - zasilacz do liW - licznikik imulsów - ale zastanawialem sie czy bede musial prowadzic przewody do licznika z gazem czy nie - u mnie to 10 m odleglosci itd .
Metodą prób i błędów spróbuje - i wróce z odpowiedzią
dzieki
A ze jestem poczatkującym uzytkownikiem SUPLI - chcialem tylko zapytac czy ktos próbował podpiac licznik gazu.Znalazłem na sieci super opisy i filmiki jak podpiąc MEW niestety dla LIW mamy tylko instrukcje jak podpiac prąd.Z tego co rozumiem musze znaleźc jakis licznik impusów podpiac go do licznika gazu - zamontowac na szynie LIW - zasilacz do liW - licznikik imulsów - ale zastanawialem sie czy bede musial prowadzic przewody do licznika z gazem czy nie - u mnie to 10 m odleglosci itd .
Metodą prób i błędów spróbuje - i wróce z odpowiedzią
dzieki
-
MadOnion78
Witajcie
Pytanie laika, planuję doposażyć swój system w pomiar ilości wody no i mam kilka pytań:
Aktualnie posiadam taki licznik: - czy wodociągi na moją prośbę mogą wymienić mi na licznik który umożliwi liczenie impulsów lub zastosowanie nakładki czy może muszę sam zakupić taki licznik i przed wymianą przekazać monterowi
- jeśli zdecyduję się na nakładkę to co w przypadku kolejnej wymiany liczydła ; ) przepadnie czy da się zastosować jeśli wodociągi przytargają licznik od innego producenta
- a którym kierunku Lepiej pójść: licznik z impulsatorem czy nakładka

Pytanie laika, planuję doposażyć swój system w pomiar ilości wody no i mam kilka pytań:
Aktualnie posiadam taki licznik: - czy wodociągi na moją prośbę mogą wymienić mi na licznik który umożliwi liczenie impulsów lub zastosowanie nakładki czy może muszę sam zakupić taki licznik i przed wymianą przekazać monterowi
- jeśli zdecyduję się na nakładkę to co w przypadku kolejnej wymiany liczydła ; ) przepadnie czy da się zastosować jeśli wodociągi przytargają licznik od innego producenta
- a którym kierunku Lepiej pójść: licznik z impulsatorem czy nakładka
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 
-
MadOnion78
Sprawdzę czy będzie na tyle miejsca, choć znając życie będzie kłopot - ale dzięki za sugestie.
Kocham alllegro ; )
Kocham alllegro ; )
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 
-
MadOnion78
Pod które złącza trzeba podpiąć LIW'a ?Robert Błaszczak wrote: Sat May 09, 2020 8:14 pm https://www.pulsar.pl/PL_373_DRC-40A_dr ... -szyne-din