ZAMEL ROW-01

besix
Posty: 263
Rejestracja: ndz mar 20, 2016 9:51 pm

czw sty 12, 2017 4:08 pm

Nie chcę was pouczać bo to dla działania modułu ma niewielkie znaczenie, ale przy nowych instalacjach przy oświetleniu powinno się przerywać przewód fazowy (L) . Schemat Michała jest więc poprawny, natomiast schemat nowego można stosować w starych instalacjach gdzie przerywane było zero (N) oczywiście ma to znaczenie tylko jesli chodzi o bezpieczeństwo .
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 500
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

czw sty 12, 2017 4:16 pm

nowy1 pisze:
Radek pisze:
ale ja mam tylko dwa przewody , zwarcie ich załącza światło
Te dwa powinny być podłączone pod środkowe zaciski. Potrzebujesz jeszcze L fazowy(zwykle czarny lub brązowy, najlepiej sprawdzić prubówką) lub N neutralny ( zwykle niebieski).
Bez jednego z nich nie podłączysz.

Masz nową czy starą (aluminiowa) instalację?
Najlepiej jakbyś wkleił zdjęcie.
mam instalacje miedzianą 3 przewody

czarny (L) niebieski i brązowy

Chyba zmostkuja na górze oświetlnia jeden kabel i wtedy sprawa załatwiona
jak do puszki włącznikowej schodzą ci tylko dwa przewody to prawdopodobnie gdzieś pod sufitem jest puszka połączeniowa i tam można upchnąć bo tam powinno dojść 220v a na 2 przewodach jest puszczony włącznik następnie wraca do tej puszki u góry i dalej na żarówkę
Awatar użytkownika
nowy1
Posty: 328
Rejestracja: pt lip 01, 2016 11:51 am
Lokalizacja: Warszawa

czw sty 12, 2017 7:03 pm

maffiu pisze:
nowy1 pisze:
Radek pisze:
Te dwa powinny być podłączone pod środkowe zaciski. Potrzebujesz jeszcze L fazowy(zwykle czarny lub brązowy, najlepiej sprawdzić prubówką) lub N neutralny ( zwykle niebieski).
Bez jednego z nich nie podłączysz.

Masz nową czy starą (aluminiowa) instalację?
Najlepiej jakbyś wkleił zdjęcie.
mam instalacje miedzianą 3 przewody

czarny (L) niebieski i brązowy

Chyba zmostkuja na górze oświetlnia jeden kabel i wtedy sprawa załatwiona
jak do puszki włącznikowej schodzą ci tylko dwa przewody to prawdopodobnie gdzieś pod sufitem jest puszka połączeniowa i tam można upchnąć bo tam powinno dojść 220v a na 2 przewodach jest puszczony włącznik następnie wraca do tej puszki u góry i dalej na żarówkę
No jest puszka jutro sprawdzę i dam znać
bicker
Posty: 416
Rejestracja: wt lut 02, 2016 8:18 am

pt sty 13, 2017 5:25 am

Witam,
Do mnie też dotarła, jeszcze tylko pogłębić puszkę ...
Darek
Posty: 42
Rejestracja: sob sty 23, 2016 10:26 pm
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt sty 13, 2017 7:34 am

besix pisze:Nie chcę was pouczać bo to dla działania modułu ma niewielkie znaczenie, ale przy nowych instalacjach przy oświetleniu powinno się przerywać przewód fazowy (L) . Schemat Michała jest więc poprawny, natomiast schemat nowego można stosować w starych instalacjach gdzie przerywane było zero (N) oczywiście ma to znaczenie tylko jesli chodzi o bezpieczeństwo .
Kolega ma rację, różne są instalacje i różne możliwości podłączenia, ale w pierwszej kolejności trzeba pamiętać o bezpieczeństwie
Darek
Posty: 42
Rejestracja: sob sty 23, 2016 10:26 pm
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn sty 16, 2017 6:01 pm

nowy1 pisze:
besix pisze:Ja znalazłem babolca i ciekawe czy to ten sam co znalazł Zybi
Podłączcie dwa przyciski w trybie switch
Na jednym wszystko ok
Miga
Jak często dochodzi u Ciebie do mignięć ?

Problem udało mi się odtworzyć choć u mnie występuje stosunkowo rzadko, raz na kilkanaście załączeń.
Mruga wtedy raz lub dwa. Występuje tylko wtedy, gdy używam przełącznika, przy sterowaniu przez aplikację
nie udało mi się uzyskać mignięcia.

Dodatkowo wydaje mi się że wyłączenie opcji "IN1/2 Config" nieco poprawia choć nie eliminuje całkowicie.
Awatar użytkownika
nowy1
Posty: 328
Rejestracja: pt lip 01, 2016 11:51 am
Lokalizacja: Warszawa

wt sty 17, 2017 6:17 am

Darek pisze:
nowy1 pisze:
besix pisze:Ja znalazłem babolca i ciekawe czy to ten sam co znalazł Zybi
Podłączcie dwa przyciski w trybie switch
Na jednym wszystko ok
Miga
Jak często dochodzi u Ciebie do mignięć ?

Problem udało mi się odtworzyć choć u mnie występuje stosunkowo rzadko, raz na kilkanaście załączeń.
Mruga wtedy raz lub dwa. Występuje tylko wtedy, gdy używam przełącznika, przy sterowaniu przez aplikację
nie udało mi się uzyskać mignięcia.

Dodatkowo wydaje mi się że wyłączenie opcji "IN1/2 Config" nieco poprawia choć nie eliminuje całkowicie.

Dokładnie tak samo jak u ciebie ,czasami miga czasami nie :)
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1172
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

śr sty 18, 2017 7:26 am

U mnie po zwykłym użytkowaniu występuje inny bug.
Moduł skonfigurowany na IN1 w trybie switch, fizyczny przełącznik włączony, światło zgaszone aplikacją.

Co się dzieje - w takim ustawieniu raz na kilka załączeń fizycznym przełącznikiem jedno z załączeń jest "puste". Przełącznik z powrotem jest w pozycji fizycznie wyłączonej, ale światło się nie załącza. Trzeba go nacisnąć ponownie.
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Darek
Posty: 42
Rejestracja: sob sty 23, 2016 10:26 pm
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr sty 18, 2017 8:31 am

Ciekawe zjawisko :)
Spróbuję to dziś wieczorem przećwiczyć.
Jak jest częstotliwość fizycznych załączeń tzn. czy to występuje np. po kilku załączeniach w krótkim czasie ?
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1172
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

śr sty 18, 2017 8:34 am

Darek pisze: Jak jest częstotliwość fizycznych załączeń tzn. czy to występuje np. po kilku załączeniach w krótkim czasie ?
Tego nie przetestowałem. Jak wspomniałem wyszło to w czasie zwykłego użytkowania - nic tutaj nadmiernie nie eksploatowałem :D

Może dzisiaj go trochę "pomęczę" i zobaczę co się dzieje.
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”