[tutorial] Raspberry Pi – Docker, Proxy, Let’s Encrypt, SUPLA, SUPLA-Scripts...

stroXo
Posty: 27
Rejestracja: śr cze 17, 2020 11:09 pm

pt cze 26, 2020 11:16 am

lukfud pisze:
pt cze 26, 2020 11:09 am


Ustaw tam (jeśli się da): nazwa domeny na wew. adres ip routera.
Pousuwaj wszystkie wpisy z plików hosts, router ma kierować ruchem.
nie da sie w okno domain name wpisać adresu ip wywala błąd
lukfud
Posty: 649
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pt cze 26, 2020 11:19 am

stroXo pisze:
pt cze 26, 2020 11:16 am
lukfud pisze:
pt cze 26, 2020 11:09 am


Ustaw tam (jeśli się da): nazwa domeny na wew. adres ip routera.
Pousuwaj wszystkie wpisy z plików hosts, router ma kierować ruchem.
nie da sie w okno domain name wpisać adresu ip wywala błąd
chodziło mi:
host - suplaxxxx.online
ip - wew. ip routera

host - scriptsxxxx.online
ip - wew. ip routera
stroXo
Posty: 27
Rejestracja: śr cze 17, 2020 11:09 pm

pt cze 26, 2020 11:25 am

Obrazek


i co teraz?

daje to tyle że przy wpisaniu domeny przerzuca mnie na stronę logowania do routera
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 747
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pt cze 26, 2020 11:51 am

stroXo pisze:
pt cze 26, 2020 10:13 am

Kod: Zaznacz cały

CONTAINER ID        IMAGE                                                 COMMAND                  CREATED             STATUS              PORTS                                      NAMES
2cf988488d88        suplascripts_suplascripts                             "docker-php-entrypoi…"   About an hour ago   Up 38 minutes       80/tcp                                     suplascripts
ac6cc050bc79        supla/supla-server:arm32v7                            "/usr/bin/server-ent…"   About an hour ago   Up About an hour    0.0.0.0:2015-2016->2015-2016/tcp           supla-server
42b4dbeac46e        supla/supla-cloud:arm32v7                             "docker-php-entrypoi…"   About an hour ago   Up About an hour    80/tcp                                     supla-cloud
696bce8d4eb9        hypriot/rpi-mysql:5.5                                 "/entrypoint.sh mysq…"   About an hour ago   Up About an hour    3306/tcp                                   supla-db
ea9177043a4b        hypriot/rpi-mysql:5.5                                 "/entrypoint.sh mysq…"   15 hours ago        Up 38 minutes       3306/tcp                                   suplascripts-db
9ea83792789f        nginx                                                 "/docker-entrypoint.…"   15 hours ago        Up 15 hours         0.0.0.0:80->80/tcp, 0.0.0.0:443->443/tcp   nginx-web
c3e7b37aa588        lesny8/rpi-docker-letsencrypt-nginx-proxy-companion   "/bin/bash /app/entr…"   15 hours ago        Up 15 hours                                                    nginx-letsencrypt
8badd3ba9bfa        lesny8/rpi-docker-gen                                 "/usr/local/bin/dock…"   15 hours ago        Up 15 hours                                                    nginx-gen
Wg mnie oznacza to, że nginx uruchomiony przed instalacją supla cloud i supla scripts nie ma danych do prawidłowego przekierowania ruchu jako reverse proxy. Dlatego myślę, że powinieneś usunąć kontenery nginx-xxx i odpalić ponownie ./start.sh w katalogu docker-compose-letsencrypt-nginx-proxy-companion
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
stroXo
Posty: 27
Rejestracja: śr cze 17, 2020 11:09 pm

pt cze 26, 2020 11:56 am

Goral64 pisze:
pt cze 26, 2020 11:51 am
stroXo pisze:
pt cze 26, 2020 10:13 am

Kod: Zaznacz cały

CONTAINER ID        IMAGE                                                 COMMAND                  CREATED             STATUS              PORTS                                      NAMES
2cf988488d88        suplascripts_suplascripts                             "docker-php-entrypoi…"   About an hour ago   Up 38 minutes       80/tcp                                     suplascripts
ac6cc050bc79        supla/supla-server:arm32v7                            "/usr/bin/server-ent…"   About an hour ago   Up About an hour    0.0.0.0:2015-2016->2015-2016/tcp           supla-server
42b4dbeac46e        supla/supla-cloud:arm32v7                             "docker-php-entrypoi…"   About an hour ago   Up About an hour    80/tcp                                     supla-cloud
696bce8d4eb9        hypriot/rpi-mysql:5.5                                 "/entrypoint.sh mysq…"   About an hour ago   Up About an hour    3306/tcp                                   supla-db
ea9177043a4b        hypriot/rpi-mysql:5.5                                 "/entrypoint.sh mysq…"   15 hours ago        Up 38 minutes       3306/tcp                                   suplascripts-db
9ea83792789f        nginx                                                 "/docker-entrypoint.…"   15 hours ago        Up 15 hours         0.0.0.0:80->80/tcp, 0.0.0.0:443->443/tcp   nginx-web
c3e7b37aa588        lesny8/rpi-docker-letsencrypt-nginx-proxy-companion   "/bin/bash /app/entr…"   15 hours ago        Up 15 hours                                                    nginx-letsencrypt
8badd3ba9bfa        lesny8/rpi-docker-gen                                 "/usr/local/bin/dock…"   15 hours ago        Up 15 hours                                                    nginx-gen
Wg mnie oznacza to, że nginx uruchomiony przed instalacją supla cloud i supla scripts nie ma danych do prawidłowego przekierowania ruchu jako reverse proxy. Dlatego myślę, że powinieneś usunąć kontenery nginx-xxx i odpalić ponownie ./start.sh w katalogu docker-compose-letsencrypt-nginx-proxy-companion
może kolega podpowiedzieć komendę aby usunąć kontenery?
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1287
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt cze 26, 2020 12:59 pm

Wg mnie nie musisz nic robić z nginx.
Problem jest z przekierowaniem portu 80, co skutkuje brakiem weryfikacji przez letsencrypt. W logu widać, że prośba o cert poszła, ale nie zweryfikowali domeny.
Drugi problem to autoryzacja skryptów przez instancję serwera supli. Może się nie widzą.
Chyba źle nazwałeś plik, ma się nazywać docker-compose.local.yml a nie docker-composer.local.yml

Sprawdź czy w tym pliku na pewno masz nazwę domeny do serwera supli, a nie do suplascripts (mnie się tak kiedyś zdarzyło ;) )

Kod: Zaznacz cały

version: '3'

services:
  suplascripts:
    extra_hosts:
      - "suplacloud.pl:192.168.0.2"

Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 747
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pt cze 26, 2020 1:32 pm

lesny8 pisze:
pt cze 26, 2020 12:59 pm

Kod: Zaznacz cały

version: '3'

services:
  suplascripts:
    extra_hosts:
      - "suplacloud.pl:192.168.0.2"

No i sprawdź czy masz swój serwer :) Bo tutaj obcięło 2 zera na końcu IP...
lesny8 pisze:
pt cze 26, 2020 12:59 pm
Wg mnie nie musisz nic robić z nginx.
Mi niestety nieraz po jakichś aktualizacjach wywala 500 na nginx i ponowne uruchomienie pomaga.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1287
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt cze 26, 2020 2:04 pm

Goral64 pisze:
pt cze 26, 2020 1:32 pm
lesny8 pisze:
pt cze 26, 2020 12:59 pm

Kod: Zaznacz cały

...
      - "suplacloud.pl:192.168.0.2"

No i sprawdź czy masz swój serwer :) Bo tutaj obcięło 2 zera na końcu IP...
...
To jest tylko przykład. Trzy razy czytałem co napisałeś i zastanawiałem się o co Ci chodzi z tymi zerami :) ale w końcu do mnie dotarło, że kolega ma chyba malinkę na adresie 192.168.0.200 :D
stroXo
Posty: 27
Rejestracja: śr cze 17, 2020 11:09 pm

pt cze 26, 2020 4:36 pm

Więc tak postawiłem Standalone po lan mogę się zalogować poza Lan też , moduły mogę dodawać , połączyłem skrypty z supla cloud

wiec od tej strony raczej śmiga

jedyne co mnie teraz nurtuje to jeśli w cloud na dodanym module zmienię opis i zmienię ikone na swoją to w cloud widzę podpis i ikone


w aplikacji supla niestety widzę tylko podpis i ikone standard a nie tą która ustawiłem czy coś jeszcze powinienem zrobić żeby aplikacja z czytywała ikony ?
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1287
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pt cze 26, 2020 4:42 pm

A na jakich portach?
viewtopic.php?p=39308#p39308
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”