Sonoff zmiana funkcji lub ustawienie czasu

Lampardzino

Witam będę posiadał Sonoffa na Supli i takie pytanie da sie zmienić jego funkcje na bramowy lub do żaluzji zamiast czytania go jako sterownik światła ?
bo w ewelinku jest opcja ustawienia czasu załączenia tak jakby dzwonkowy ze np na 1 sekunde lub wybrany czas i bardzo mi na tym zalezy a w supli jest taka opcja jesli czyta go jako sterownik bramy chyba ze o czyms nie wiem
Lucas

Lampardzino wrote: Thu Sep 10, 2020 1:12 pm Witam będę posiadał Sonoffa na Supli i takie pytanie da sie zmienić jego funkcje na bramowy lub do żaluzji zamiast czytania go jako sterownik światła ?
bo w ewelinku jest opcja ustawienia czasu załączenia tak jakby dzwonkowy ze np na 1 sekunde lub wybrany czas i bardzo mi na tym zalezy a w supli jest taka opcja jesli czyta go jako sterownik bramy chyba ze o czyms nie wiem
Nie piszesz jaki to model Sonoffa, a to ma znaczenie. I od tego powinieneś zacząć. Kwestia zainstalowanego w nim softu.
Do sterowania żaluzją potrzebujesz moduł posiadający dwa przekaźniki.

Co do sterowania bramą, to musisz wiedzieć, że standardowy Sonoff (nie wiem jaki będziesz posiadał) daje na wyjściu napięcie 230VAC i podłączenie go wprost do centrali napędu bramy spowoduje jej uszkodzenie. Nawet jeśli zainstalowany w nim soft pozwoli Ci wybrać w cloudzie funkcję sterowania bramą, to bez przeróbki wyjścia w Sonoffie na beznapięciowe i tak nie będziesz go mógł wprost użyć.

Zgodnie tu na forum propagujemy, że są lepsze rozwiązania do sterowania bramą niż przerobiony Sonoff.
Lampardzino

witam mam niestety przerobionego sonoofa basic i uzywam go juz sporo na ewelinku ale chce przeniesc sie na suple i czy bede mogl wgrac do niego softa od bramy zeby byla opcja ustawienia jakby impulsu ?
Lucas

Lampardzino wrote: Sat Sep 12, 2020 8:31 am witam mam niestety przerobionego sonoofa basic i uzywam go juz sporo na ewelinku ale chce przeniesc sie na suple i czy bede mogl wgrac do niego softa od bramy zeby byla opcja ustawienia jakby impulsu ?
Tak.
Lampardzino

a jaki soft wgrac zeby pozniej wybrać jakie to jest urządzenie jakiś multi soft mozna link?
Lucas

Lampardzino wrote: Sun Sep 13, 2020 5:25 pm a jaki soft wgrac zeby pozniej wybrać jakie to jest urządzenie jakiś multi soft mozna link?
Dostałeś odpowiedź tutaj viewtopic.php?f=8&t=7173
Jak pisałem wcześniej, a @pzygmunt Ci dodatkowo potwierdził, że są inne niskonapięciowe i znacznie bezpieczniejsze rozwiązania do sterowania bramką niż Sonoff Basic. I wcale nie wychodzą drożej.

Return to “Ogólna dyskusja”