Witam będę posiadał Sonoffa na Supli i takie pytanie da sie zmienić jego funkcje na bramowy lub do żaluzji zamiast czytania go jako sterownik światła ?
bo w ewelinku jest opcja ustawienia czasu załączenia tak jakby dzwonkowy ze np na 1 sekunde lub wybrany czas i bardzo mi na tym zalezy a w supli jest taka opcja jesli czyta go jako sterownik bramy chyba ze o czyms nie wiem
Sonoff zmiana funkcji lub ustawienie czasu
-
Lucas
Nie piszesz jaki to model Sonoffa, a to ma znaczenie. I od tego powinieneś zacząć. Kwestia zainstalowanego w nim softu.Lampardzino wrote: Thu Sep 10, 2020 1:12 pm Witam będę posiadał Sonoffa na Supli i takie pytanie da sie zmienić jego funkcje na bramowy lub do żaluzji zamiast czytania go jako sterownik światła ?
bo w ewelinku jest opcja ustawienia czasu załączenia tak jakby dzwonkowy ze np na 1 sekunde lub wybrany czas i bardzo mi na tym zalezy a w supli jest taka opcja jesli czyta go jako sterownik bramy chyba ze o czyms nie wiem
Do sterowania żaluzją potrzebujesz moduł posiadający dwa przekaźniki.
Co do sterowania bramą, to musisz wiedzieć, że standardowy Sonoff (nie wiem jaki będziesz posiadał) daje na wyjściu napięcie 230VAC i podłączenie go wprost do centrali napędu bramy spowoduje jej uszkodzenie. Nawet jeśli zainstalowany w nim soft pozwoli Ci wybrać w cloudzie funkcję sterowania bramą, to bez przeróbki wyjścia w Sonoffie na beznapięciowe i tak nie będziesz go mógł wprost użyć.
Zgodnie tu na forum propagujemy, że są lepsze rozwiązania do sterowania bramą niż przerobiony Sonoff.
-
Lampardzino
witam mam niestety przerobionego sonoofa basic i uzywam go juz sporo na ewelinku ale chce przeniesc sie na suple i czy bede mogl wgrac do niego softa od bramy zeby byla opcja ustawienia jakby impulsu ?
-
Lucas
Tak.Lampardzino wrote: Sat Sep 12, 2020 8:31 am witam mam niestety przerobionego sonoofa basic i uzywam go juz sporo na ewelinku ale chce przeniesc sie na suple i czy bede mogl wgrac do niego softa od bramy zeby byla opcja ustawienia jakby impulsu ?
-
Lampardzino
a jaki soft wgrac zeby pozniej wybrać jakie to jest urządzenie jakiś multi soft mozna link?
-
Lucas
Dostałeś odpowiedź tutaj viewtopic.php?f=8&t=7173Lampardzino wrote: Sun Sep 13, 2020 5:25 pm a jaki soft wgrac zeby pozniej wybrać jakie to jest urządzenie jakiś multi soft mozna link?
Jak pisałem wcześniej, a @pzygmunt Ci dodatkowo potwierdził, że są inne niskonapięciowe i znacznie bezpieczniejsze rozwiązania do sterowania bramką niż Sonoff Basic. I wcale nie wychodzą drożej.