Webasto włączane przez wifi

sediv44

Witam. Na aliexpress zakupiłem przekaźnik sonoff https://pl.aliexpress.com/item/32976786 ... 15176%2337 i do tego kupiłem modem huawei.Mam zamiar podpiąć przekaźnik pod zegar webasto 1533 .Przekaźnik mam ustawiony na impuls i podpięty będzie pod włącznik zegara,Także w aplikacji włączy i wyłączy więc faktycznie to nie będę wiedział czy webasto działa. Może ma ktoś pomysł co można wykombinować żeby wiedzieć czy webasto działa.
flowerek

Nie znam tego modułu. Masz do niego skompilowany soft pod suplę?
Myślę ze najlepszym rozwiązaniem byłoby doposażenie go w termometr np ds18b20.
Wówczas miałbyś empiryczny dowód działania webasto...widząc w aplikacji rzeczywistą temperaturę zmierzoną w pojeździe.

Kiedyś zrobiłem sobie sonoffa basic z termometrem (akurat taki miałem) który załączał grzejnik-wentylator elektryczny umieszczony w samochodzie który stał pod chmurką (niestety mam garaż tylko na 1 autko).
Pomijając kwestie bezpieczeństwa - sprawowało się to zimą wyśmienicie. Po przebudzeniu uruchamiałem moje "webasto" przy okazji widząc temperaturę w aucie. Po śniadaniu i porannej kawie temperatura rosła aż miło...szyby bez lodu, autko cieplutkie aż się chciało wsiadać i jechać.
Tylko zimy się skończyły...i.system rozmontowałem.
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
dawidd
Been thanked: 1 time

viewtopic.php?t=3786
masz gotowca którego używam od hmm 2 lat.
Sam odczyt temp to za mało, webasto jak to piece lubią płatać figle. Ja mam jeszcze czujnik bramowy(chyba) ktory w momencie włączenia grzania (ustawione na 20 min żeby nie wylądowało akumulatora) odczytuje stan wysoki/niski na którymś tam pinie w webasto czy ono faktycznie odpaliło, dzięki temu wiem, ze nie tylko ikonka sie zmieniła, ale piec faktycznie startuje. Reasumując - włączę, ikonka w supli pokazuje czy piec odpalił, a czujnik temp mam w kabinie. Gdy temp płynu osiągnie jak dobrze pamiętam 30 st (bo po co wiać zimnym i rozładowywać akumulator) - wtedy włącza sie nadmuch i jest ciepło
sediv44

flowerek o termometrze nie pomyślałem, dobry pomysł.W sumie sam termometr by wystarczył zrobiony na tanim przekaźniku z esp8266 .Podłączyłbym go pod wentylator .Webasto jak się włącza daje napięcie na wentylator więc w supli pokazywała by mi się temperatura jeśli webasto jest włączone .Szkoda tylko że nie będę widział tego w googl home .Włączałbym przez ewelink lub home a sprawdzał czy działa w supli.Chyba że bym ten przekaźnik sonoff zasuplował ale wątpie bym znalazł soft supli do niego.Drugim rozwiązaniem sonoff basic przerobiony na 12 volt z softem supli z termometrem.Wtedy google home bym włączał i od razu widział czy działa a w supli sprawdzał temperaturę.Trzecie rozwiązanie to kupić drugi taki przekaźnik sonoff i wtedy w ewelink czy google home po włączeniu widziałbym od razu czy się webasto załączyło najwyżej termometru bym nie miał.Przeróbki sonoffa na 12volt nigdy nie robiłem więc nie wiem jaką opcje wybrać.
sediv44

dawidd Napisałeś tu masz gotowca, może dla zaawansowanych to gotowiec dla mnie to trochę roboty by było. .Ja idę na łatwiznę przekaźnik podpięty pod włącznik zegara.Webasto ma zabezpieczenia jeśli akumulator jest słaby to się nie włączy.Czas ustawiony na zegarze.Fakt że gdybym nie miał tego programatora to fajnie by było coś takiego sklecić .Stan naładowania akumulatora żeby wiedzieć to dobra rzecz i sterowanie dmuchawą.Może jak dostane natchnienie to zacznę coś kombinować.
flowerek

sediv44 wrote: Tue Sep 22, 2020 5:23 pm flowerek o termometrze nie pomyślałem, dobry pomysł.W sumie sam termometr by wystarczył zrobiony na tanim przekaźniku z esp8266 .Podłączyłbym go pod wentylator .Webasto jak się włącza daje napięcie na wentylator więc w supli pokazywała by mi się temperatura jeśli webasto jest włączone .Szkoda tylko że nie będę widział tego w googl home .Włączałbym przez ewelink lub home a sprawdzał czy działa w supli.Chyba że bym ten przekaźnik sonoff zasuplował ale wątpie bym znalazł soft supli do niego.Drugim rozwiązaniem sonoff basic przerobiony na 12 volt z softem supli z termometrem.Wtedy google home bym włączał i od razu widział czy działa a w supli sprawdzał temperaturę.Trzecie rozwiązanie to kupić drugi taki przekaźnik sonoff i wtedy w ewelink czy google home po włączeniu widziałbym od razu czy się webasto załączyło najwyżej termometru bym nie miał.Przeróbki sonoffa na 12volt nigdy nie robiłem więc nie wiem jaką opcje wybrać.
To ja bym to zrobił na sonoff sv. Działa na napięciu 5-24V prądu stałego. Więc w aucie jak znalazł.
Znajdziesz tez na forum soft na sonoff sv z termometrem. Rozwiązanie będzie tanie bo sonoff sv u chinczyka to 19zl +termometr 4 zl. . Widziałem tez na oeliksiaku z juz wgraną suplą ale tam ktoś chce chyba 80 zł

Na ten twoj modul gotowego softu to chyba nie znajdziesz pod suple.
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
sediv44

Właśnie się nad tym zastanawiałem czy tam będę miał możliwość sprawdzenia czy webasto faktycznie działa żeby nie montować drugiego przekaźnika ?
flowerek

Soft bramowy do sv da ci impuls tzn. chwilowe zwarcie przekaznika. Ma tez obslugę termometru ds18b20 wiec bedziesz widzial jak temperatura rosnie (no i spada gdyby webasto przestalo dzialac)
Soft ma tez obsluge kontaktronu co mozna sprobowac uzyc do sprawdzenia stanu. Tylko trzeba pomyslec gdzie to ew. podłaczyc.
sediv44

Tak wiem tego sonoffa kupiłem dawno temu szkoda że wtedy nie miałem tej wiedzy co teraz.Na razie podłącze to co mam.Tylko nie wiem jak zaśilić sonoffa basic na którym mam wgraną suple , przekaźnik z termometrem .
sediv44

Poszperałem w internecie i znalazłem jak przerobić sonoff na 12v.Pytanie jest takie czy 12v w samochodzie to to samo co z zasilacza.Wiadomo że w samochodzie napięcie skacze. Na filmiku gości użył stabilizatora L7805CV czy on zda egzamin w samochodzie.

Return to “Pomoc”