Jaki offset?
GUI Generic
-
LukaszH
A to oznacza że teraz w ogólnie nie jest wykorzystywana pamięć EEPROM (oczywiście odnośnie pozycji rolet) ? Dodatkowo skoro liczba cykli to około 100tys to jest opcja odliczania że od ostatniego ruchu rolety/żaluzji dokonać zapisu pozycji ale po np. 30 min? Zazwyczaj przy żaluzjach kilka razy się klika aby ustawić wysokość żaluzji lub kąt lamelek i aby nie zużywać pamięci dokonać zapisu właśnie po jakimś czasie od ostatniego użycia. Albo zostawić co 2h zapis wtedy starczy na prawie 20 latEspablo wrote: Sat Oct 03, 2020 11:03 amTo jest właśnie brak zapisu do pamięci ostatniego położenia rolety. W tej wersji jeszcze nie działa.LukaszH wrote: Sat Oct 03, 2020 10:47 am Jeszcze jedną rzecz zauważyłem że po utracie zasilania i przywróceniu moduł gubi ostatnie położenie i ponownie wymaga kalibracji. To także jakieś zabezpieczenie i tak powinno być czy jakiś błąd ?
-
LukiSpajder
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 34 times
A ja się męczyłem z tą kalibracją myślałem ze coś źle ustawiłem a to po prostu tak jest. Ale jak wspomniał kolega dla nas zwykłych zjadaczy chleba pozostaje czekać na dodanie nowych ustawień w GUI , teraz już jest wypas a jak wam Panowie uda się to poskładać do kupy
to dopiero się będzie działo. Pozostaje uzbroić się w cierpliwość i czekać 
-
Maxio_
Mam pewien problem i nie wiem jak go rozwiązać. Otóż kupiłem sobie Wemosa d1 mini wraz z BME280. Podłączyłem wszystko i wgrałem softa. Problem taki że same urządzenie jest wykrywane w aplikacji ale odczyty z sensora nie. Wgrywałem wszystko tak jak trzeba, konfiguracja samego softa wykonana zgodnie z informacją z pierwszego posta. Co może być przyczyną? Podczas konfiguracji softa sensor musi być odłączony w sensie sam vemos bez niczego?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
LukiSpajder
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 34 times
Ja podczas konfiguracji czujnik miałem odłączony ale nie wiem czy to ma znaczenie. Po ustawieniu wszystkiego podłączyłem czujnik pomiar pojawiał się prawie od razu. Zasilanie wziąłem z wemosa 3.3 V. Jedynie przy wyborze wejścia D8 wemos nie chciał ruszyć po restarcie . Sprawdź jeszcze raz podłączenie czujnik. Są dwie wersje BME zasilane na 3,3 V i na 5 V czytałem kiedyś że podanie nie właściwego napięć może powodować problem z czujnikiem.
-
dzikusk
Sprawdź jeszcze adres czujnika w konfiguracji
Mój czujnik pogodowy
https://krasnikgorny.aqi.eco/pl
https://krasnikgorny.aqi.eco/pl
-
jarsyb
Witam, Czy w planach jest może korekcja wskazań czujnika ciśnienia BME?
Istnieją 10 rodzaje ludzi - ci którzy rozumieją binarnie i ci którzy nie.
-
klew
- Has thanked: 137 times
- Been thanked: 137 times
W konfiguracji możesz podać swoją aktualną wysokość n.p.m. Ustawienie tego koryguje ciśnieniejarsyb wrote: Sun Oct 04, 2020 8:51 am Witam, Czy w planach jest może korekcja wskazań czujnika ciśnienia BME?
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
jarsyb
To pewnie jakaś nowa wersja, to biorę się za update
Istnieją 10 rodzaje ludzi - ci którzy rozumieją binarnie i ci którzy nie.