BLE Supla Gateway - wyzwanie dla programistów

kuris

A czy po przez Skrypt LYWSD03MMC.py lub jakiś inny będzie można łączyć inne urządzenia xiaomi?? Np. Mierniki PM 2.5 chyba mają.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Jak sama nazwa wskazuje, skrypt LYWSD03MMC.py służy tylko i wyłącznie do odczytów z czujników Xiaomi LYWSD03MMC. Jeśli chodzi o inne czujniki Xiaomi, to trzeba poszukać w sieci, czy ktoś ogarnął temat.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
GOLDEN

lukosław wrote: Mon Oct 05, 2020 12:34 pm Cześć,

Moglibyście podzielić się swoimi doświadczeniami odnośnie tempa zużycia baterii w czujnikach? Gdzieś obiło mi się o oczy, że zależy to odległości bramki od czujnika itp, ale zakładając że nie mamy żadnych ekstremalnych przypadków, to na jaki czas życia baterii można przeważnie liczyć?
Mam 3 czujniki zakupione w marcu, dotarły w kwietniu i od wtedy działały jako niezależne termometry.
Od początku maja podłączone do opisywanej tutaj bramki BLE i 19 września jedna z baterii siadła, 2 października druga. Trzeci jeszcze działa.

pozdrawiam
GOLDEN!!!
Lucas

Wreszcie znalazłem chwilę czasu, by zamówić i uruchomić termometry u siebie. Wczoraj przyszły z Ali. Bramkę tymczasowo uruchomiłem na RPi 3, bo nic innego nie miałem pod ręką.
Chciałem je zamontować w ramkach wielokrotnych (jeden na próbę), ale miejsce przy drzwiach chyba nie jest najlepszym rozwiązaniem.
Jak macie je u siebie zamontowane, czy może leżą gdzieś sobie na meblu?
Jak wrócę z urlopu to zamierzam je porównać z legalizowanym termohigrometrem i wtedy skoryguję wskazania w cloudzie.
20201022_132045_compress95.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Robert Błaszczak

Ja mam poprzyklejane na ścianach. Ważne, aby nie były to ściany zewnętrzne.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Lucas

Robert Błaszczak wrote: Thu Oct 22, 2020 11:29 am Ja mam poprzyklejane na ścianach. Ważne, aby nie były to ściany zewnętrzne.
U mnie żadna ze ścian nie będzie zewnętrzną. Tylko średnio mi się będzie podobać jak będą w jakimś przypadkowym miejscu. Masz je Robert przyklejone na tych oryginalnych taśmach z kompletu? Jak jest potem z wymianą baterii?
Robert Błaszczak

Tak, mam na oryginalnej taśmie. Aby wymienić baterię należy podważyć śrubokrętem od dołu i od góry. Klapka przyklejona na ścianie zostaje.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

michael

Lucas wrote: Thu Oct 22, 2020 11:27 am Bramkę tymczasowo uruchomiłem na RPi 3, bo nic innego nie miałem pod ręką.
Daj znać czy Ci się bluetooth nie zawiesza. Ciekawy jestem czy moja malina jest wadliwa, czy po prostu tak mają. Ja osobiście miałem problemy i bez restartu maliny tracił łączność z termometrami.
Kupiłem RPi Zero W i śmiga stabilnie od co najmniej dwóch miesięcy bez restartu.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Lucas

Robert Błaszczak wrote: Thu Oct 22, 2020 12:10 pm Tak, mam na oryginalnej taśmie. Aby wymienić baterię należy podważyć śrubokrętem od dołu i od góry. Klapka przyklejona na ścianie zostaje.
Dzięki Robert o to mi chodziło. Zastanawiałem się czy klapka zostanie czy przy otwarciu odpadnie razem z farbą :)
michael wrote: Thu Oct 22, 2020 12:20 pm Daj znać czy Ci się bluetooth nie zawiesza. Ciekawy jestem czy moja malina jest wadliwa, czy po prostu tak mają. Ja osobiście miałem problemy i bez restartu maliny tracił łączność z termometrami.
Kupiłem RPi Zero W i śmiga stabilnie od co najmniej dwóch miesięcy bez restartu.
Docelowo też kupię RPI Zero, bo RPi 3 zakosiłem na chwilę z innego projektu i musiałem ją tam zwrócić. Uruchomię ją ponownie na początku listopada, bo nie mam na razie do niej dostępu. Jak często zawieszał Ci się bluetooth?
andras
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times

Ja mam RPi 3 i się nie zawiesza , chodzi już kilka miesięcy .

Return to “Ogólna dyskusja”