Nie wiem, nie miałem styczności z Touch'ami.
Wydaje mi się, że czy z "N" czy bez, raczej nie ma znaczenia.
Jeśli pinologia jest taka sama to powinno zadziałać, a jeśli nie, to napisz mi jaki jest w Twoim Touch'u pinout. Dodam
Nie wiem, nie miałem styczności z Touch'ami.
MINI ma wyprowadzenie na przycisk S2 (pin 4) a w Basic'u działa czarny switch na pinie 0.PuteR wrote: Thu Oct 08, 2020 9:19 pm Rozumiem że fizyczne przyciski można np. W basic i mini można podłączyć ale pod które gpio?
Dał byś radę pod touch z taką rozpiską zrobić .bin'a?lukfud wrote: Thu Oct 08, 2020 7:39 pmNie wiem, nie miałem styczności z Touch'ami.
Wydaje mi się, że czy z "N" czy bez, raczej nie ma znaczenia.
Jeśli pinologia jest taka sama to powinno zadziałać, a jeśli nie, to napisz mi jaki jest w Twoim Touch'u pinout. Dodam
Code: Select all
GPIO0 Touchpad #1
GPIO9 Touchpad #2
GPIO10 Touchpad #3
GPIO12 Przekaźnik #1
GPIO5 Przekaźnik #2
GPIO4 Przekaźnik #3
GPIO13 Blue LED
GPIO1 TX pin
GPIO3 RX pin Temperatura DS18b20
Widzę, że pinout jest ten sam co przy 1,2 i 4 przekaźnikowych modułach. Dodam do wyboru 3 kanałowe urządzenie.bigthomas wrote: Fri Oct 09, 2020 6:52 am Dał byś radę pod touch z taką rozpiską zrobić .bin'a?Działa z twoim softem na pojedynczym touch (wszystkie podwójne mam już zamontowane więc nie chciał bym testować na nich ale tylko przez suple, touchpad nie reaguje).Code: Select all
GPIO0 Touchpad #1 GPIO9 Touchpad #2 GPIO10 Touchpad #3 GPIO12 Przekaźnik #1 GPIO5 Przekaźnik #2 GPIO4 Przekaźnik #3 GPIO13 Blue LED GPIO1 TX pin GPIO3 RX pin Temperatura DS18b20
Zależy mi na obsłudze DS'a oraz diody Blue LED, aby była możliwość jej włączenia/wyłączenia z poziomu supli.
OK, dzięki za informację.lukfud wrote: Fri Oct 09, 2020 7:32 am Widzę, że pinout jest ten sam co przy 1,2 i 4 przekaźnikowych modułach. Dodam do wyboru 3 kanałowe urządzenie.
Jeśli nie działa Ci pojedynczy touchpad to zapewne w konfiguracji zostawiłeś MINI. Wróć do niej i przełącz na BASIC, powinien zadziałać.
Diody z Supli nie wyłączysz, tylko w ustawieniach modułu i tylko przy statusie "Zarejestrowany i gotowy". Jak urządzenie rozłączy się z siecią bądź serwerem, albo zmienisz tryb dioda będzie migać.
W ciągu dnia postaram się dołączyć binarkę z DS'em.
Przełącz to reakcja dla przycisku bistabilnego, więc tak z touchpadem średnio będzie działaćbigthomas wrote: Fri Oct 09, 2020 8:32 am OK, dzięki za informację.
Wybrałem BASIC i działa, jedyna uwaga to w ustawieniach reakcji nie może być ustawione na "przełącz" wtedy nie działa.
Na opcjach naciśnij lub puść jest OK.
Szkoda że tej niebieskiej diody nie da się ruszyć (włączał bym ja dopiero po zmierzchu).
Jeszcze jedna drobna uwaga, po wgraniu .bin'a na układ przez OTA układ wchodzi w tryb konfiguracji i wtedy razem z dioda miga światło
@lukfud, możesz dodać kanał VirtualRelay, który będzie sterował diodą w stanie "Zarejestrowany i gotowy". W miejscu obsługi diody wystarczyłoby dodać coś w ten deseń:bigthomas wrote: Fri Oct 09, 2020 8:32 amOK, dzięki za informację.lukfud wrote: Fri Oct 09, 2020 7:32 am Widzę, że pinout jest ten sam co przy 1,2 i 4 przekaźnikowych modułach. Dodam do wyboru 3 kanałowe urządzenie.
Jeśli nie działa Ci pojedynczy touchpad to zapewne w konfiguracji zostawiłeś MINI. Wróć do niej i przełącz na BASIC, powinien zadziałać.
Diody z Supli nie wyłączysz, tylko w ustawieniach modułu i tylko przy statusie "Zarejestrowany i gotowy". Jak urządzenie rozłączy się z siecią bądź serwerem, albo zmienisz tryb dioda będzie migać.
W ciągu dnia postaram się dołączyć binarkę z DS'em.
Wybrałem BASIC i działa, jedyna uwaga to w ustawieniach reakcji nie może być ustawione na "przełącz" wtedy nie działa.
Na opcjach naciśnij lub puść jest OK.
Szkoda że tej niebieskiej diody nie da się ruszyć (włączał bym ja dopiero po zmierzchu).
Jeszcze jedna drobna uwaga, po wgraniu .bin'a na układ przez OTA układ wchodzi w tryb konfiguracji i wtedy razem z dioda miga światło
Code: Select all
if (status == registered_and_ready) {
if (virtualRelayInternalLed->isOn() ) {
turnOnLed();
} else {
turnOffLed();
}
}
Dzięki za podpowiedź, o tym samym też pomyślałemklew wrote: Fri Oct 09, 2020 9:04 am @lukfud, możesz dodać kanał VirtualRelay, który będzie sterował diodą w stanie "Zarejestrowany i gotowy". W miejscu obsługi diody wystarczyłoby dodać coś w ten deseń:Code: Select all
if (status == registered_and_ready) { if (virtualRelayInternalLed->isOn() ) { turnOnLed(); } else { turnOffLed(); } }
Poprawione, już nie migabigthomas wrote: Fri Oct 09, 2020 8:32 am Jeszcze jedna drobna uwaga, po wgraniu .bin'a na układ przez OTA układ wchodzi w tryb konfiguracji i wtedy razem z dioda miga światło