MultiSonoff & others - firmware

lukfud

QLQ wrote: Thu Oct 08, 2020 6:54 pm @lukfud a do Sonoff Touch "bez N" też na tym działa?
Nie wiem, nie miałem styczności z Touch'ami.
Wydaje mi się, że czy z "N" czy bez, raczej nie ma znaczenia.
Jeśli pinologia jest taka sama to powinno zadziałać, a jeśli nie, to napisz mi jaki jest w Twoim Touch'u pinout. Dodam ;)
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
PuteR

Rozumiem że fizyczne przyciski można np. W basic i mini można podłączyć ale pod które gpio?
lukfud

PuteR wrote: Thu Oct 08, 2020 9:19 pm Rozumiem że fizyczne przyciski można np. W basic i mini można podłączyć ale pod które gpio?
MINI ma wyprowadzenie na przycisk S2 (pin 4) a w Basic'u działa czarny switch na pinie 0.
bigthomas

lukfud wrote: Thu Oct 08, 2020 7:39 pm
QLQ wrote: Thu Oct 08, 2020 6:54 pm @lukfud a do Sonoff Touch "bez N" też na tym działa?
Nie wiem, nie miałem styczności z Touch'ami.
Wydaje mi się, że czy z "N" czy bez, raczej nie ma znaczenia.
Jeśli pinologia jest taka sama to powinno zadziałać, a jeśli nie, to napisz mi jaki jest w Twoim Touch'u pinout. Dodam ;)
Dał byś radę pod touch z taką rozpiską zrobić .bin'a?

Code: Select all

GPIO0 	Touchpad #1
GPIO9 	Touchpad #2 
GPIO10 	Touchpad #3 
GPIO12 	Przekaźnik #1 
GPIO5 	Przekaźnik #2 
GPIO4 	Przekaźnik #3 
GPIO13 	Blue LED 
GPIO1 	TX pin 
GPIO3 	RX pin  Temperatura DS18b20
Działa z twoim softem na pojedynczym touch (wszystkie podwójne mam już zamontowane więc nie chciał bym testować na nich ;) ale tylko przez suple, touchpad nie reaguje).
Zależy mi na obsłudze DS'a oraz diody Blue LED, aby była możliwość jej włączenia/wyłączenia z poziomu supli.
lukfud

bigthomas wrote: Fri Oct 09, 2020 6:52 am Dał byś radę pod touch z taką rozpiską zrobić .bin'a?

GPIO0 	Touchpad #1
GPIO9 	Touchpad #2 
GPIO10 	Touchpad #3 
GPIO12 	Przekaźnik #1 
GPIO5 	Przekaźnik #2 
GPIO4 	Przekaźnik #3 
GPIO13 	Blue LED 
GPIO1 	TX pin 
GPIO3 	RX pin  Temperatura DS18b20
Działa z twoim softem na pojedynczym touch (wszystkie podwójne mam już zamontowane więc nie chciał bym testować na nich ;) ale tylko przez suple, touchpad nie reaguje).
Zależy mi na obsłudze DS'a oraz diody Blue LED, aby była możliwość jej włączenia/wyłączenia z poziomu supli.
Widzę, że pinout jest ten sam co przy 1,2 i 4 przekaźnikowych modułach. Dodam do wyboru 3 kanałowe urządzenie.
Jeśli nie działa Ci pojedynczy touchpad to zapewne w konfiguracji zostawiłeś MINI. Wróć do niej i przełącz na BASIC, powinien zadziałać.

Diody z Supli nie wyłączysz, tylko w ustawieniach modułu i tylko przy statusie "Zarejestrowany i gotowy". Jak urządzenie rozłączy się z siecią bądź serwerem, albo zmienisz tryb dioda będzie migać.
W ciągu dnia postaram się dołączyć binarkę z DS'em.
bigthomas

lukfud wrote: Fri Oct 09, 2020 7:32 am Widzę, że pinout jest ten sam co przy 1,2 i 4 przekaźnikowych modułach. Dodam do wyboru 3 kanałowe urządzenie.
Jeśli nie działa Ci pojedynczy touchpad to zapewne w konfiguracji zostawiłeś MINI. Wróć do niej i przełącz na BASIC, powinien zadziałać.

Diody z Supli nie wyłączysz, tylko w ustawieniach modułu i tylko przy statusie "Zarejestrowany i gotowy". Jak urządzenie rozłączy się z siecią bądź serwerem, albo zmienisz tryb dioda będzie migać.
OK, dzięki za informację.
Wybrałem BASIC i działa, jedyna uwaga to w ustawieniach reakcji nie może być ustawione na "przełącz" wtedy nie działa.
Na opcjach naciśnij lub puść jest OK.

Szkoda że tej niebieskiej diody nie da się ruszyć (włączał bym ja dopiero po zmierzchu).

Jeszcze jedna drobna uwaga, po wgraniu .bin'a na układ przez OTA układ wchodzi w tryb konfiguracji i wtedy razem z dioda miga światło :)
lukfud

bigthomas wrote: Fri Oct 09, 2020 8:32 am OK, dzięki za informację.
Wybrałem BASIC i działa, jedyna uwaga to w ustawieniach reakcji nie może być ustawione na "przełącz" wtedy nie działa.
Szkoda że tej niebieskiej diody nie da się ruszyć (włączał bym ja dopiero po zmierzchu).
Jeszcze jedna drobna uwaga, po wgraniu .bin'a na układ przez OTA układ wchodzi w tryb konfiguracji i wtedy razem z dioda miga światło :)
Przełącz to reakcja dla przycisku bistabilnego, więc tak z touchpadem średnio będzie działać :)
Wejdź do konfiguracji i wyczyść pamięć i ustaw ponownie. Daj znać, czy miganie światła ustało.

Ruszyć ją można, postaram się przygotować binarkę dla Ciebie z taką opcją.
Last edited by lukfud on Fri Oct 09, 2020 1:55 pm, edited 1 time in total.
klew

bigthomas wrote: Fri Oct 09, 2020 8:32 am
lukfud wrote: Fri Oct 09, 2020 7:32 am Widzę, że pinout jest ten sam co przy 1,2 i 4 przekaźnikowych modułach. Dodam do wyboru 3 kanałowe urządzenie.

OK, dzięki za informację.

@lukfud, możesz dodać kanał VirtualRelay, który będzie sterował diodą w stanie "Zarejestrowany i gotowy". W miejscu obsługi diody wystarczyłoby dodać coś w ten deseń:

if (status == registered_and_ready) {
    if (virtualRelayInternalLed->isOn() ) {
      turnOnLed();
    } else {
      turnOffLed();
     }
 }
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
lukfud

klew wrote: Fri Oct 09, 2020 9:04 am @lukfud, możesz dodać kanał VirtualRelay, który będzie sterował diodą w stanie "Zarejestrowany i gotowy". W miejscu obsługi diody wystarczyłoby dodać coś w ten deseń:

if (status == registered_and_ready) {
    if (virtualRelayInternalLed->isOn() ) {
      turnOnLed();
    } else {
      turnOffLed();
     }
 }
Dzięki za podpowiedź, o tym samym też pomyślałem :)
lukfud

Kolejne poprawki, kolejny update.
- rozszerzyłem wybór urządzeń o 3 przekaźnikowe, np. Touch
- na prośbę kolegi @bigthomas dołączyłem możliwość włączania/wyłączania diody statusu z Cloud.
bigthomas wrote: Fri Oct 09, 2020 8:32 am Jeszcze jedna drobna uwaga, po wgraniu .bin'a na układ przez OTA układ wchodzi w tryb konfiguracji i wtedy razem z dioda miga światło
Poprawione, już nie miga :)
(dotyczy Touch'a bez "N")

Return to “Nowości”