MiniTiger TUYA 1GANG ESP8285

pmar75
Posty: 5
Rejestracja: wt mar 01, 2016 11:58 pm

ndz paź 18, 2020 3:04 pm

Witam ja z zapytaniem
Czy ktoś posiada soft supli do przełącznika MiniTiger_TUYA_1GANG_ESP8285.
Posiadam takie przełączniki i mam problem z wymuszeniem włączenia niebieskiej diody gdy przełącznik jest wyłączony.
Prosiłbym o przesłanie pliku .ino lub gotowego .bin albo to i to.
Po długich trudach doszedłem do tego który to pin przekaźnika i przycisku i żeby mi to działało z supli , ale tylko podświetla mi się na czerwono a jak przełączam to podświetlenie gaśnie i brak niebieskiego.
Z tego co wyczytałem to że może to być pin GPIO 1, ale przez zwykłe
digitalWrite(1 , HIGH); lub digitalWrite(1 , LOW); mi nie działa.
Mam jeszcze 2 kanałowy przełącznik wgrywałem do niego gotowy .bin i z nim jest wszystko ok .

Pozdrawiam i czekam na pliki lub wskazówkę jaki to może być GPIO i jak to odpalić.
Patryk
Posty: 1273
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

pn paź 19, 2020 9:01 am

W ramach testu możesz sobie wgrać ten soft.
Został stworzony za pomocą (i dzięki pomocy) IOT SDK:
viewtopic.php?f=17&t=4735
Adresy ( 3 plików ) w readme.
Konfiguracja:
gpio0 do GND lub naciśnięcie przycisku przez 5 sekund.
Załączniki
MiniTiger_1CH (2.7.25).rar
(208.84 KiB) Pobrany 30 razy
pmar75
Posty: 5
Rejestracja: wt mar 01, 2016 11:58 pm

pn paź 19, 2020 8:16 pm

No fajnie wszystko wgrane i jak na razie hula..
Dzięki Patryk za pliki :D
pmar75
Posty: 5
Rejestracja: wt mar 01, 2016 11:58 pm

ndz paź 25, 2020 5:12 pm

Po zmianie biblioteki Supli na tą oficjalną.
Udało mi się skompilować działającą
program w Arduino IDE. :D
Dołączam plik ino
MiniTiger_1CH_Tuya_ino.zip
(2.24 KiB) Pobrany 26 razy
;)
Ostatnio zmieniony ndz paź 25, 2020 7:00 pm przez pmar75, łącznie zmieniany 1 raz.
Patryk
Posty: 1273
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

ndz paź 25, 2020 5:51 pm

pmar75 pisze:
ndz paź 25, 2020 5:12 pm
Po zmianie biblioteki Supli na tą oficjalną.
Udało mi się skompilować działającą
program w Arduino IDE. :D
A jak z reakcją przycisku, przy braku wifi lub połączenia z serwerem ?
Działa tak samo dobrze ( za każdym razem ), jak przy połączeniu z wifi ?.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2047
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz paź 25, 2020 5:56 pm

Patryk pisze:
ndz paź 25, 2020 5:51 pm
pmar75 pisze:
ndz paź 25, 2020 5:12 pm
Po zmianie biblioteki Supli na tą oficjalną.
Udało mi się skompilować działającą
program w Arduino IDE. :D
A jak z reakcją przycisku, przy braku wifi lub połączenia z serwerem ?
Działa tak samo dobrze ( za każdym razem ), jak przy połączeniu z wifi ?.
Przy braku wifi powinno działać dobrze, bo tam nie ma żadnej blokującej operacji. Natomiast przy połączeniu wifi, ale braku połączenia z serwerem może przycisk czasem nie zadziałać, bo próba połączenia z serwerem jest blokująca i w trakcie próby połączenia, nie będzie sprawdzać stanu przycisku.
Patryk
Posty: 1273
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

ndz paź 25, 2020 6:20 pm

klew pisze:
ndz paź 25, 2020 5:56 pm
Przy braku wifi powinno działać dobrze, bo tam nie ma żadnej blokującej operacji. Natomiast przy połączeniu wifi, ale braku połączenia z serwerem może przycisk czasem nie zadziałać, bo próba połączenia z serwerem jest blokująca i w trakcie próby połączenia, nie będzie sprawdzać stanu przycisku.
I to jest główny powód  ( choć nie jestem informatykiem ), że "przeniosłem się" na IOT SDK.
Tam takie coś nie wpływa na działanie modułu.

A w/g mnie wszelkiego typu "wyłączniki" w domu MUSZĄ działać identyczne, czy jest "internet" , czy też nie.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2047
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz paź 25, 2020 6:51 pm

Patryk pisze:
ndz paź 25, 2020 6:20 pm
klew pisze:
ndz paź 25, 2020 5:56 pm
Przy braku wifi powinno działać dobrze, bo tam nie ma żadnej blokującej operacji. Natomiast przy połączeniu wifi, ale braku połączenia z serwerem może przycisk czasem nie zadziałać, bo próba połączenia z serwerem jest blokująca i w trakcie próby połączenia, nie będzie sprawdzać stanu przycisku.
I to jest główny powód  ( choć nie jestem informatykiem ), że "przeniosłem się" na IOT SDK.
Tam takie coś nie wpływa na działanie modułu.

A w/g mnie wszelkiego typu "wyłączniki" w domu MUSZĄ działać identyczne, czy jest "internet" , czy też nie.
Mam na liście zadań przeniesienie przycisków na timery niezależne od głównej pętli programu.
lukfud
Posty: 878
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

czw lut 04, 2021 9:32 pm

Czy u Was też klika przekaźnikami przy włączeniu zasilania?
Patryk
Posty: 1273
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

pt lut 05, 2021 4:57 pm

lukfud pisze:
czw lut 04, 2021 9:32 pm
Czy u Was też klika przekaźnikami przy włączeniu zasilania?
U mnie ( na sofcie IOT SDK ).
1. Przy wyłącznikach 1 lub 2 "przyciskowych", które wymagają przewodu "N" taki efekt nie występuje ( nie ma żadnego "kliknięcia" przy podaniu napięcia ).
2. Przy wyłączniku 2 "przyciskowym", który nie wymaga przewodu "N", jeżeli żarówka jest wyłączona, w chwili podania napięcia, następuje chwilowy rozbłysk żarówki.
3. Mam jeszcze jeden 2 "przyciskowy" z oryginalnym softem ( TUYA ), który wymaga przewodu "N" i ten po podaniu napięcia 1 raz "kliknie"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”