Połączenie ROW-02 z PBP-05 i łącznikami zwiernymi.

melman

Szanowni forumowicze,

Możliwe, że taki temat już był ale nie mogę go znaleźć (lub nie umiem szukać ;) ).
Jestem na etapie planowania instalacji w mieszkaniu i chciałbym zastosować standardowe łączniki zwierne z możliwością sterowania bezprzewodowego po wi-fi.
To co mi przyszło do głowy to spięcie ze sobą łączników zwiernych z przekaźnikami bistabilnymi dopuszkowymi oraz sterownikami ROW-02.
Całość ma być umieszczona w puszkach kanałowych.

Popełniłem takie schematy (przykład dla 2 obwodów oświetlenia) i mam pytanie, który jest poprawny i będzie działał prawidłowo (a może żaden z nich?)

Oczywiście kolory:
czerwony: L- faza
niebieski: N- neutralny
fioletowy- przewody, w ktorych pojawi się napięcie po załączeniu obwodu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

SUPLA.... Nareszcie w domu.
melman

Dzięki- tylko tak jak napisałem- nie chce łączników schodowych a dzwonkowe/zwierne. W tym momencie pojawia sie kwestia dodania jeszcze przekaźników bistabilnych i połączenie tego wszystkiego.
Chyba, że ROW-02 pełni też funkcję przekaźnika to wtedy jest to proste...

Edit:
OK, znalazłem- można zrezygnować z przekaźnika PBP-05, a łączniki dzwonkowe podpiąć równolegle do ROW-02.

Do zamknięcia.
rooti

Nie rezygnuj z PBP-05 jeśli:

- planujesz zastosować łączniki podświetlane.
Samo ROW-02 nie wspiera podświetlania. Gdy podłączysz łącznik podświetlany ROW-02 będzie zachowywał się tak jakby łącznik był cały czas zwarty.

- zależy Ci na czasie reakcji.
ROW02 jest strasznie powolne, więc trzeba chwilę przytrzymać łącznik aby odbiornik dostał zasilanie.
Gdy używamy łącznika mono-stabilnego (dzwonkowego) do włączenia światła raczej chcemy dotknąć przycisku a nie przytrzymywać go jak dzwonek.
Dodanie PBP-05 oczywiście nie przyspieszy procesu od wciśnięcia przycisku do włączenia odbiornika. Ale wystarczy "pacnąć" przycisk a PBP-05 "zapamięta" stan i wysteruje ROW-02

Pozdrawiam
Marcin
pzygmunt

W nowej wersji oprogramowania dla ROW można zmienić czas reakcji przycisku.
rooti

Sprawdzone z wersją oprogramowania 2.7.24

Rzeczywiście zmiana czasu reakcji na przycisk w trybie mono stabilnym znacznie poprawia sutuację.
Nie wiem jak nominalnie ma to się przebiegu czasowego z PBP-05 (70ms w oknie 250ms) ale subiektywnie jest niewiele gorzej.
Do tego czas od wciśnięcia łącznika do podania zasilania na odbiornik (lampa) też się poprawia.

Jeśli chodzi o podświetlanie, to jeśli jest wolna żyła którą możemy doprowadzić dodatkowo N do łącznika, to diodę można zmostkować na stałe.

Zatem w moim przypadku PBP-05 nie jest już potrzebny.

Wielkie dzięki za podpowiedź!
PijanySmerf

Gdzie jest ta oocja zmiany czasu reakcji ? posiadam row 02 m ale nie widze takiej opcji a orzydala by sie bo teraz nie wystarczy wcisnac delikatnie tylko chwile trzeba przytrzymac zeby zatrybilo
pzygmunt

Po przełączeniu w tryb konfiguracji, łączysz się z siecią WIFi emitowaną przez moduł i otwierasz stronę http://192.168.4.1
PijanySmerf

ale nie ma tam zadnej opcji zmiany czasu reakcji.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt

Zaktualizuj najpierw do najnowszej wersji
viewtopic.php?f=23&t=6212

Return to “ZAMEL ROW-02m”