Ubiquiti UniFi w domku jednorodzinnym

pzygmunt
Been thanked: 59 times

Aplikację do zarządzania dobrze mieć w jakimś "nieulotnym miejscu" o ile się nie ma CloudKey-a.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
jaku2k
Has thanked: 1 time

Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Faktycznie, to ja zrobiłem błąd. Jednocześnie podłączyłem extender tplinka z wifi o tym samym SSID. To on podawał niesprawną sieć (wyłączenie się komputera w tym samym czasie było jedynie zbiegiem okoliczności).
Odradzam zakup TL-WA850RE (range extendera od tplinka). Co chwila są z nim jakieś problemy. Po roku użytkowania zdecydowaliśmy się na zakup Ubiquiti od UniFy'a. Mam nadzieję, że będzie sprawował się dobrze.
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi,
Jakub Tatarski
Pozdrawiam
Jakub
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

jaku2k wrote: Sun Oct 25, 2020 2:41 pm Odradzam zakup TL-WA850RE (range extendera od tplinka). Co chwila są z nim jakieś problemy.
Swego czasu miałem 3 takie urządzenia. Nigdy nie sprawiały większego problemu. Niestety nie pracują w technologii mesh, a chciałem miec sieć o jednolitej nazwie w całym domku, dlatego pół roku temu zdecydowałem się na urządzenia mesh. Ze względu na stosunek ceny do możliwości kupiłem 2 TPLink Deco M4R. Jednak zauważyłem, ze przy większej ilości urządzeń WiFi nie pracuje zbyt stabilnie (uplink master kablem, uplink slave po WiFi). Stąd w końcu przesiadka na UniFi.
jaku2k wrote: Sun Oct 25, 2020 2:41 pm Po roku użytkowania zdecydowaliśmy się na zakup Ubiquiti od UniFy'a. Mam nadzieję, że będzie sprawował się dobrze.
UniFi od Ubiquiti :D
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
jaku2k
Has thanked: 1 time

Goral64 wrote: Sun Oct 25, 2020 2:51 pm
jaku2k wrote: Sun Oct 25, 2020 2:41 pm Odradzam zakup TL-WA850RE (range extendera od tplinka). Co chwila są z nim jakieś problemy.
Swego czasu miałem 3 takie urządzenia. Nigdy nie sprawiały większego problemu.
Rozłączanie po 2-3 dniach to standard; czasem generował niesprawną sieć (tj. "brak dostępu do internetu"). Możliwe, że mam wadliwą wersję.
jaku2k wrote: Sun Oct 25, 2020 2:41 pm Po roku użytkowania zdecydowaliśmy się na zakup Ubiquiti od UniFy'a. Mam nadzieję, że będzie sprawował się dobrze.
Goral64 wrote: Sun Oct 25, 2020 2:51 pm UniFi od Ubiquiti :D
Faktycznie, pomyłka :-).
Pozdrawiam
Jakub
Goral64

A może ktoś się orientuje jak rozmieścić AP? LR na piętrze a LITE na parterze czy odwrotnie? Czy to robi jakąś różnicę?

Image
pzygmunt

To może pomóc (od 10:35)
https://youtu.be/-RfyFscmCfE

Ale najlepiej poeksperymentować.
Goral64

pzygmunt wrote: Mon Oct 26, 2020 9:37 am To może pomóc (od 10:35)
https://youtu.be/-RfyFscmCfE
Fajna opcja, jednak przy piętrowym domku przydałaby się lepsza symulacja 3D, która nie przewiduje stropów i innego układu ścian na różnych poziomach, oraz nie przewiduje otworów okiennych i drzwiowych.
Wg tej symulacji
pzygmunt wrote: Mon Oct 26, 2020 9:37 am Ale najlepiej poeksperymentować.
No trzeba będzie, jednak jeśli urządzenia mają być umocowane na suficie na parterze i na piętrze to słabo to widzę przesuwanie ich zamocowania i szukania najlepszego punktu dla danego urządzenia na danym poziomie.
Wybiorę 2 miejsca w miarę centralnie. LT dam na piętrze, bo w tej chwili SBW-02 z bramy i licznik impulsów do licznika głównego łączą się właśnie do Deco umieszczonego na piętrze.
Jutro wieczorem się okaże, jak dotrze LITE.

Image
pzygmunt

One mają takie same mocowania. Zawsze możesz je zamienić miejscami. Chyba, że jedno z nich nie będzie na kablu.
Goral64

pzygmunt wrote: Mon Oct 26, 2020 11:51 am One mają takie same mocowania. Zawsze możesz je zamienić miejscami. Chyba, że jedno z nich nie będzie na kablu.
Jeśli mają takie same mocowania (rozmiar) to spoko, będzie można zamienić. Myślałem, że inne, bo ponoć LITE jest mniejszy niż LR.
Oba chcę zrobić na kablu. I tu też się zastanawiam czy robić 2 bezpośrednie osobne uplinki z routerem czy dopiero ze switcha na piętrze?

Image
pzygmunt

W sensie Ubi<->SWITH<->Router lub Ubi<->Router ?

Wszystko zależy jakie odległości i jakiej kategorii masz skrętkę. Chodzi o to by po lanie szło 1Gbps. Ostatnio w jednej lokalizacji miałem taki przypadek, że ethernet wyciągał tylko 100Mbps pomimo, że wszędzie sprzęt gigabitowy. Niektóre punkty dało się usprawnić dzięki wireless uplink, ale i tak to nie to samo co kabel gigabitowy.

Return to “Pomoc”