Ubiquiti UniFi w domku jednorodzinnym
-
jaku2k
- Has thanked: 1 time
Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Faktycznie, to ja zrobiłem błąd. Jednocześnie podłączyłem extender tplinka z wifi o tym samym SSID. To on podawał niesprawną sieć (wyłączenie się komputera w tym samym czasie było jedynie zbiegiem okoliczności).
Odradzam zakup TL-WA850RE (range extendera od tplinka). Co chwila są z nim jakieś problemy. Po roku użytkowania zdecydowaliśmy się na zakup Ubiquiti od UniFy'a. Mam nadzieję, że będzie sprawował się dobrze.
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi,
Jakub Tatarski
Odradzam zakup TL-WA850RE (range extendera od tplinka). Co chwila są z nim jakieś problemy. Po roku użytkowania zdecydowaliśmy się na zakup Ubiquiti od UniFy'a. Mam nadzieję, że będzie sprawował się dobrze.
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi,
Jakub Tatarski
Pozdrawiam
Jakub
Jakub
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Swego czasu miałem 3 takie urządzenia. Nigdy nie sprawiały większego problemu. Niestety nie pracują w technologii mesh, a chciałem miec sieć o jednolitej nazwie w całym domku, dlatego pół roku temu zdecydowałem się na urządzenia mesh. Ze względu na stosunek ceny do możliwości kupiłem 2 TPLink Deco M4R. Jednak zauważyłem, ze przy większej ilości urządzeń WiFi nie pracuje zbyt stabilnie (uplink master kablem, uplink slave po WiFi). Stąd w końcu przesiadka na UniFi.jaku2k wrote: Sun Oct 25, 2020 2:41 pm Odradzam zakup TL-WA850RE (range extendera od tplinka). Co chwila są z nim jakieś problemy.
UniFi od Ubiquitijaku2k wrote: Sun Oct 25, 2020 2:41 pm Po roku użytkowania zdecydowaliśmy się na zakup Ubiquiti od UniFy'a. Mam nadzieję, że będzie sprawował się dobrze.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
jaku2k
- Has thanked: 1 time
Rozłączanie po 2-3 dniach to standard; czasem generował niesprawną sieć (tj. "brak dostępu do internetu"). Możliwe, że mam wadliwą wersję.
Faktycznie, pomyłka
Pozdrawiam
Jakub
Jakub
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Goral64
Fajna opcja, jednak przy piętrowym domku przydałaby się lepsza symulacja 3D, która nie przewiduje stropów i innego układu ścian na różnych poziomach, oraz nie przewiduje otworów okiennych i drzwiowych.
Wg tej symulacji
No trzeba będzie, jednak jeśli urządzenia mają być umocowane na suficie na parterze i na piętrze to słabo to widzę przesuwanie ich zamocowania i szukania najlepszego punktu dla danego urządzenia na danym poziomie.
Wybiorę 2 miejsca w miarę centralnie. LT dam na piętrze, bo w tej chwili SBW-02 z bramy i licznik impulsów do licznika głównego łączą się właśnie do Deco umieszczonego na piętrze.
Jutro wieczorem się okaże, jak dotrze LITE.

-
Goral64
Jeśli mają takie same mocowania (rozmiar) to spoko, będzie można zamienić. Myślałem, że inne, bo ponoć LITE jest mniejszy niż LR.pzygmunt wrote: Mon Oct 26, 2020 11:51 am One mają takie same mocowania. Zawsze możesz je zamienić miejscami. Chyba, że jedno z nich nie będzie na kablu.
Oba chcę zrobić na kablu. I tu też się zastanawiam czy robić 2 bezpośrednie osobne uplinki z routerem czy dopiero ze switcha na piętrze?

-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
W sensie Ubi<->SWITH<->Router lub Ubi<->Router ?
Wszystko zależy jakie odległości i jakiej kategorii masz skrętkę. Chodzi o to by po lanie szło 1Gbps. Ostatnio w jednej lokalizacji miałem taki przypadek, że ethernet wyciągał tylko 100Mbps pomimo, że wszędzie sprzęt gigabitowy. Niektóre punkty dało się usprawnić dzięki wireless uplink, ale i tak to nie to samo co kabel gigabitowy.
Wszystko zależy jakie odległości i jakiej kategorii masz skrętkę. Chodzi o to by po lanie szło 1Gbps. Ostatnio w jednej lokalizacji miałem taki przypadek, że ethernet wyciągał tylko 100Mbps pomimo, że wszędzie sprzęt gigabitowy. Niektóre punkty dało się usprawnić dzięki wireless uplink, ale i tak to nie to samo co kabel gigabitowy.
SUPLA.... Nareszcie w domu.