GUI Generic

klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

tomaszd wrote: Sun Nov 08, 2020 4:54 pm Utworzyłem dwa termometry w oparciu o GUI-Generic, Wemos D1 Mini i BME280 (3.3V), niestety wskazania temperatury obu cały czas dryfuja w górę, obecnie ustawiłem w chmurze korektę "-7" stopni, ale to zaczyna się robić bez sensu. Ktoś ma podobne doświadczenia? Ja rozumiem, że te czujki maja problem z samonagrzewaniem, ale to góra dwa stopnie Celsjusza. Mam inny termometr wystawiony na zewnatrz oparty o ten sam układ, ale własne oprogramowanie z deepSleep i zasilaniem bateryjno-słonecznym, tam takich problemów nie mam (wszystkie czujki z tego samego zamówienia). Odczyt tam jest w trybie wymuszonym, a tutaj pewnie tryb ciagły powoduje nagrzewanie i jeszcze sa jakieś dodatkowe przekłamania.
U siebie na bme nie widziałem efektu dryfowania temperatury. Odczyt był stabilny.
Może coś nie tak z czujnikiem?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
jarsyb

klew wrote: Sun Nov 08, 2020 6:26 pm
tomaszd wrote: Sun Nov 08, 2020 4:54 pm Utworzyłem dwa termometry w oparciu o GUI-Generic, Wemos D1 Mini i BME280 (3.3V), niestety wskazania temperatury obu cały czas dryfuja w górę, obecnie ustawiłem w chmurze korektę "-7" stopni, ale to zaczyna się robić bez sensu. Ktoś ma podobne doświadczenia? Ja rozumiem, że te czujki maja problem z samonagrzewaniem, ale to góra dwa stopnie Celsjusza. Mam inny termometr wystawiony na zewnatrz oparty o ten sam układ, ale własne oprogramowanie z deepSleep i zasilaniem bateryjno-słonecznym, tam takich problemów nie mam (wszystkie czujki z tego samego zamówienia). Odczyt tam jest w trybie wymuszonym, a tutaj pewnie tryb ciagły powoduje nagrzewanie i jeszcze sa jakieś dodatkowe przekłamania.
U siebie na bme nie widziałem efektu dryfowania temperatury. Odczyt był stabilny.
Może coś nie tak z czujnikiem?

Miałem podobna sytuacje na MAX31850K i ESP-12E problemem okazała się zasilacz, kiepskiej jakości przetwornica po wymianie na stara dobrej jakości ładowarkę od telefonu problemów brak.
Istnieją 10 rodzaje ludzi - ci którzy rozumieją binarnie i ci którzy nie.
Espablo

tomkowski wrote: Sun Nov 08, 2020 5:46 pm
Espablo wrote: Sun Nov 08, 2020 4:29 pm już jest aktualny
Wrzucę go przez WiFi? Wybierając go jako firmware trzymuję komunikat o niewystarczającej ilości miejsca.
jaki moduł?
abudabdi new wrote: Sun Nov 08, 2020 5:51 pm Witam
Soft super chciałbym podziękować twórcom ale mam małe pytanko w jaki sposób wyłączyć rozgłaszanie sieci przez urządzenie mam już wszystko ustawione działa poprawnie lecz cały czas rozgłasza sieć supla..........
Jak to wyłączyć ?
Coś źle wgrałeś bo u mnie nie rozgłasza. Co wgrałeś? Sam kompilujesz?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
abudabdi new

Espablo wrote: Sun Nov 08, 2020 8:42 pm
tomkowski wrote: Sun Nov 08, 2020 5:46 pm
Espablo wrote: Sun Nov 08, 2020 4:29 pm już jest aktualny
Wrzucę go przez WiFi? Wybierając go jako firmware trzymuję komunikat o niewystarczającej ilości miejsca.
jaki moduł?
abudabdi new wrote: Sun Nov 08, 2020 5:51 pm Witam
Soft super chciałbym podziękować twórcom ale mam małe pytanko w jaki sposób wyłączyć rozgłaszanie sieci przez urządzenie mam już wszystko ustawione działa poprawnie lecz cały czas rozgłasza sieć supla..........
Jak to wyłączyć ?
Coś źle wgrałeś bo u mnie nie rozgłasza. Co wgrałeś? Sam kompilujesz?
Wgrałem plik z 1 posta GUI-GenericRS.bin
Sam nie potrafię kompilować
A i miałem jeszcze taki przypadek jak dałem na D3 czujnik bramy i był zwarty "czyli brama zamknięta" to moduł nie odpali dopiero jak styki rozwarłem to ruszył.
Espablo

abudabdi new wrote: Sun Nov 08, 2020 9:18 pm
Wgrałem plik z 1 posta GUI-GenericRS.bin
Sam nie potrafię kompilować
A i miałem jeszcze taki przypadek jak dałem na D3 czujnik bramy i był zwarty "czyli brama zamknięta" to moduł nie odpali dopiero jak styki rozwarłem to ruszył.
D3 nie nadaje się na czujnik bo będą właśnie takie efekty.
Pobierz plik jeszcze raz i wgraj
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
Maxio_

Espablo wrote: Sun Nov 08, 2020 4:29 pm
Maxio_ wrote: Sat Nov 07, 2020 11:39 pm Właśnie jak mowa o binie to kiedy można się spodziewać nowego? ;D
już jest aktualny
No to kiedy ląduje w lekcji download w supli? Najbardziej uniwersalny softcik i jego by tam nie było, jak dla mnie strata wielka. :D ;)
abudabdi new

Dziękuję wszystkim za odpowiedz . Mam jeszcze jeden problem z czujnikiem HC-SR04 brakuje tam opcji by podać wysokość zbiornika i by liczyło od tyłu. Obecnie tak mam i pokazuje mi ile wody zostało w zbiorniku.
tomkowski
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Espablo wrote: Sun Nov 08, 2020 8:42 pm jaki moduł?
8266-12F
Espablo

tomkowski wrote: Mon Nov 09, 2020 5:57 am
Espablo wrote: Sun Nov 08, 2020 8:42 pm jaki moduł?
8266-12F
Sam kompilujesz, czy gotowiec? Jeśli gotowy bin to on jest przygotowany na moduły z 1Mb takie jak esp8285 tak aby każdy mógł go wgrać i dla tego możesz mieć taki komunikat. Skompiluj sobie soft dla esp-12 i powinno działać.
Espablo

abudabdi new wrote: Mon Nov 09, 2020 3:32 am Dziękuję wszystkim za odpowiedz . Mam jeszcze jeden problem z czujnikiem HC-SR04 brakuje tam opcji by podać wysokość zbiornika i by liczyło od tyłu. Obecnie tak mam i pokazuje mi ile wody zostało w zbiorniku.
https://github.com/Espablo/GUI-Generic/issues/35

Return to “GUI Generic”