GUI Generic
-
Espablo
Praca nad tym projektem w Arduino IDE jest bardzo męcząca. Postanowiliśmy przeorganizować repozytorium (na razie branch develop) i bardziej przystosować do Visual Studio Code z PlatformIO. My z @krycha88 pracujemy w VSC już od dłuższego czasu i bardzo nam to ułatwia pracę. Przejście na VSC z naszej strony nie wyklucza kompilowania swoich wersji w Arduino IDE. Cały program znajduje się w folderze GUI-Generic/src i nadal można go kompilować w standardowym IDE. Dodatkowo w folderze GUI-Generic/lib będą biblioteki z jakich korzystamy w tym projekcie. Branch master jest uaktualniony do ostatnich poprawek i jak na razie posiada on starą strukturą plików.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Ja IDE używam tylko do klikania "skompiluj i wgraj" oraz do podglądu "serial monitora"Espablo wrote: Mon Nov 16, 2020 9:15 pm Praca nad tym projektem w Arduino IDE jest bardzo męcząca. Postanowiliśmy przeorganizować repozytorium (na razie branch develop) i bardziej przystosować do Visual Studio Code z PlatformIO. My z @krycha88 pracujemy w VSC już od dłuższego czasu i bardzo nam to ułatwia pracę. Przejście na VSC z naszej strony nie wyklucza kompilowania swoich wersji w Arduino IDE. Cały program znajduje się w folderze GUI-Generic/src i nadal można go kompilować w standardowym IDE. Dodatkowo w folderze GUI-Generic/lib będą biblioteki z jakich korzystamy w tym projekcie. Branch master jest uaktualniony do ostatnich poprawek i jak na razie posiada on starą strukturą plików.
O samym PlatformIO słyszałem wiele dobrego. Da się na tym skompilować SuplaDevice tak, aby ruszyło na malince?
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Espablo
Ej, przecież SuplaDevice jest na arduino a nie na malinkeklew wrote: Mon Nov 16, 2020 9:25 pm Da się na tym skompilować SuplaDevice tak, aby ruszyło na malince?
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu.

-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Ja nawet do tego nie używamklew wrote: Mon Nov 16, 2020 9:25 pm Ja IDE używam tylko do klikania "skompiluj i wgraj" oraz do podglądu "serial monitora"
O samym PlatformIO słyszałem wiele dobrego. Da się na tym skompilować SuplaDevice tak, aby ruszyło na malince?
VSC i PlatformIO mi nie podeszło jakoś
No i jeśli tego będziecie się trzymać to spoko.Espablo wrote: Mon Nov 16, 2020 9:15 pm Przejście na VSC z naszej strony nie wyklucza kompilowania swoich wersji w Arduino IDE.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Czy dałoby radę zrobić kalibrację czujników DS18B20 na poziomie odczytu wartości getTemp() tak aby do Supli szła już skorygowana wartość? Czyli do każdego adresu czujnika przypisanie korekty temperatury. Podobnie w innych czujnikach, jak np. BME280. Jeśli włączymy OLED do prezentacji danych, to słabo wygląda jak na OLEDzie jest inna temperatura/wilgotność niż ta, którą wyświetla apka (po korekcie na poziomie clouda).
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
kotogi
Witam . Panowie świetna robota dziękuję.
Mam taki problem który występuje u mnie tylko na sonoff basic ( na wemosie nie mam takiego problemu) .Problem występuje na 3 sonoffach.
Sonffy mają podłączony czujnik DHT22 ( próbowałem z rezystorem 4,7k i 10k).
Ustawienie GPIO dla CONFIG nie zmienione . Przycisk na off.
Modułu pracują doskonale do momentu kiedy np. zmiennie w supli podpis lub wprowadzę korektę temperatury . Moduł zachowuje się tak jak by nie widział czujnika (temp -273 wilg -1) . nic nie zmienia reset z poziomu adresu IP , usunięcie i ponowne dodanie do supli.
Wszystko wraca do normy po odłączeniu sonofa od zasilania i ponownym jego podłączeniu odczyty znów stają się prawidłowe .
Co dziwniejsze po kilku takich problemach i podłączeniach od zasilania płytka zaczęła się zachowywać prawidłowo, przyjmowała zmiany podpisu, korekty temperatury więc postanowiłem sprawdzić czy ponowne odłączenie od zasilania nie zmieni sytuacji – no niestety problem wrócił .
Panowie co robię nie tak ?
Mam taki problem który występuje u mnie tylko na sonoff basic ( na wemosie nie mam takiego problemu) .Problem występuje na 3 sonoffach.
Ustawienie GPIO dla CONFIG nie zmienione . Przycisk na off.
Modułu pracują doskonale do momentu kiedy np. zmiennie w supli podpis lub wprowadzę korektę temperatury . Moduł zachowuje się tak jak by nie widział czujnika (temp -273 wilg -1) . nic nie zmienia reset z poziomu adresu IP , usunięcie i ponowne dodanie do supli.
Wszystko wraca do normy po odłączeniu sonofa od zasilania i ponownym jego podłączeniu odczyty znów stają się prawidłowe .
Co dziwniejsze po kilku takich problemach i podłączeniach od zasilania płytka zaczęła się zachowywać prawidłowo, przyjmowała zmiany podpisu, korekty temperatury więc postanowiłem sprawdzić czy ponowne odłączenie od zasilania nie zmieni sytuacji – no niestety problem wrócił .
Pytam tylko jak muszę.
-
Espablo
może to jest przyczyna viewtopic.php?f=26&t=5177

-
dzikusk
DTH22 nie potrzebuje pullup. Jedynie DSy.kotogi wrote: Tue Nov 17, 2020 3:53 pm Problem występuje na 3 sonoffach.
Mój czujnik pogodowy
https://krasnikgorny.aqi.eco/pl
https://krasnikgorny.aqi.eco/pl
-
wojtas567
Taki faktycznie już nie https://botland.com.pl/52509-thickbox_d ... am2302.jpg
ale jeżeli masz sam czujnik to tak samo jak DSy
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek