GUI Generic

Espablo

Praca nad tym projektem w Arduino IDE jest bardzo męcząca. Postanowiliśmy przeorganizować repozytorium (na razie branch develop) i bardziej przystosować do Visual Studio Code z PlatformIO. My z @krycha88 pracujemy w VSC już od dłuższego czasu i bardzo nam to ułatwia pracę. Przejście na VSC z naszej strony nie wyklucza kompilowania swoich wersji w Arduino IDE. Cały program znajduje się w folderze GUI-Generic/src i nadal można go kompilować w standardowym IDE. Dodatkowo w folderze GUI-Generic/lib będą biblioteki z jakich korzystamy w tym projekcie. Branch master jest uaktualniony do ostatnich poprawek i jak na razie posiada on starą strukturą plików.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Espablo wrote: Mon Nov 16, 2020 9:15 pm Praca nad tym projektem w Arduino IDE jest bardzo męcząca. Postanowiliśmy przeorganizować repozytorium (na razie branch develop) i bardziej przystosować do Visual Studio Code z PlatformIO. My z @krycha88 pracujemy w VSC już od dłuższego czasu i bardzo nam to ułatwia pracę. Przejście na VSC z naszej strony nie wyklucza kompilowania swoich wersji w Arduino IDE. Cały program znajduje się w folderze GUI-Generic/src i nadal można go kompilować w standardowym IDE. Dodatkowo w folderze GUI-Generic/lib będą biblioteki z jakich korzystamy w tym projekcie. Branch master jest uaktualniony do ostatnich poprawek i jak na razie posiada on starą strukturą plików.
Ja IDE używam tylko do klikania "skompiluj i wgraj" oraz do podglądu "serial monitora" ;)

O samym PlatformIO słyszałem wiele dobrego. Da się na tym skompilować SuplaDevice tak, aby ruszyło na malince?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Espablo

klew wrote: Mon Nov 16, 2020 9:25 pm Da się na tym skompilować SuplaDevice tak, aby ruszyło na malince?
Ej, przecież SuplaDevice jest na arduino a nie na malinke :lol:
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

klew wrote: Mon Nov 16, 2020 9:25 pm Ja IDE używam tylko do klikania "skompiluj i wgraj" oraz do podglądu "serial monitora" ;)

O samym PlatformIO słyszałem wiele dobrego. Da się na tym skompilować SuplaDevice tak, aby ruszyło na malince?
Ja nawet do tego nie używam :) Jako stary eclipsowiec używam nakładki na Eclipse o nazwie Sloeber. Ma wszystkie podstawowe cechy Arduino IDE oraz dobre środowisko IDE. Kompilacja, wgrywanie, monitor, zarządzanie bibliotekami i płytkami i wiele innych udogodnień.
VSC i PlatformIO mi nie podeszło jakoś :(
Espablo wrote: Mon Nov 16, 2020 9:15 pm Przejście na VSC z naszej strony nie wyklucza kompilowania swoich wersji w Arduino IDE.
No i jeśli tego będziecie się trzymać to spoko.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Espablo wrote: Mon Nov 16, 2020 9:33 pm
klew wrote: Mon Nov 16, 2020 9:25 pm Da się na tym skompilować SuplaDevice tak, aby ruszyło na malince?
Ej, przecież SuplaDevice jest na arduino a nie na malinke :lol:
supla-dev na mailinkę jest taka porzucona i taka nierozwijana. Aż się prosi, aby SuplaDevice tam pracowała.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Czy dałoby radę zrobić kalibrację czujników DS18B20 na poziomie odczytu wartości getTemp() tak aby do Supli szła już skorygowana wartość? Czyli do każdego adresu czujnika przypisanie korekty temperatury. Podobnie w innych czujnikach, jak np. BME280. Jeśli włączymy OLED do prezentacji danych, to słabo wygląda jak na OLEDzie jest inna temperatura/wilgotność niż ta, którą wyświetla apka (po korekcie na poziomie clouda).
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
kotogi

Witam . Panowie świetna robota dziękuję.
Mam taki problem który występuje u mnie tylko na sonoff basic ( na wemosie nie mam takiego problemu) .Problem występuje na 3 sonoffach.
Sonffy mają podłączony czujnik DHT22 ( próbowałem z rezystorem 4,7k i 10k).
Ustawienie GPIO dla CONFIG nie zmienione . Przycisk na off.
Modułu pracują doskonale do momentu kiedy np. zmiennie w supli podpis lub wprowadzę korektę temperatury . Moduł zachowuje się tak jak by nie widział czujnika (temp -273 wilg -1) . nic nie zmienia reset z poziomu adresu IP , usunięcie i ponowne dodanie do supli.
Wszystko wraca do normy po odłączeniu sonofa od zasilania i ponownym jego podłączeniu odczyty znów stają się prawidłowe .
Co dziwniejsze po kilku takich problemach i podłączeniach od zasilania płytka zaczęła się zachowywać prawidłowo, przyjmowała zmiany podpisu, korekty temperatury więc postanowiłem sprawdzić czy ponowne odłączenie od zasilania nie zmieni sytuacji – no niestety problem wrócił .
Panowie co robię nie tak ?
Pytam tylko jak muszę.
Espablo

może to jest przyczyna viewtopic.php?f=26&t=5177
dzikusk

kotogi wrote: Tue Nov 17, 2020 3:53 pm Problem występuje na 3 sonoffach.
Sonffy mają podłączony czujnik DHT22 ( próbowałem z rezystorem 4,7k i 10k).
Panowie co robię nie tak ?
DTH22 nie potrzebuje pullup. Jedynie DSy.
Mój czujnik pogodowy
https://krasnikgorny.aqi.eco/pl
wojtas567

dzikusk wrote: Tue Nov 17, 2020 6:11 pm DTH22 nie potrzebuje pullup. Jedynie DSy.
Taki faktycznie już nie https://botland.com.pl/52509-thickbox_d ... am2302.jpg
ale jeżeli masz sam czujnik to tak samo jak DSy
Pozdrawiam
Wojtek

Return to “GUI Generic”