uchnast.michal wrote: Wed Nov 18, 2020 8:00 pm
klew wrote: Wed Nov 18, 2020 7:37 pm
uchnast.michal wrote: Wed Nov 18, 2020 7:11 pm
Szczerze nie rozumiem chęci integracji falownika z supla. Jestem użytkownikiem PV od roku i aplikacje producenta plus Taurona sa wystarczające. Dokładnie wiem co i kiedy się dzialo. Po co pakować dane do Supli, jakie to przynosi korzyści?
Są różni ludzie i różne potrzeby.
Np Można chcieć mieć wszystko w jednej apce.
Dodatkowo webhooki mają docelowo też działać z mocą pokazywaną przez licznik, więc będziesz mógł np uruchomić grzałkę bojlera, gdy produkowana moc przekroczy jakąś wartość.
Nie przekonuje mnie ten argument. Produkcja zbilansowana jest w skali roku. Jeżeli już tworzyć taką funkcjonalność to czy nie lepiej osobny soft? Ta idea multi dla Generica może okazać się przesadna i wpłynąć negatywnie na projekt:( To tylko moja subiektywna opinia.
Dokładnie, chodzi o to aby wszystko w jednym miejscu. Idealnym rozwiązaniem byłoby to zintegrować z mew-01 aby mieć podgląd ile produkcji zużywamy na bieżąco i ewentualnie móc gdzieś coś włączyć - typu grzałkę, pompę itp., ale to raczej będzie awykonalne w tym momencie.
A co do bilansowania w skali roku, to wolałbym to wykorzystywać na bieżąco skoro mogę niż oddawać 20% za darmo

Istnieją 10 rodzaje ludzi - ci którzy rozumieją binarnie i ci którzy nie.