GUI Generic

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

uchnast.michal wrote: Wed Nov 18, 2020 7:11 pm Szczerze nie rozumiem chęci integracji falownika z supla. Jestem użytkownikiem PV od roku i aplikacje producenta plus Taurona sa wystarczające. Dokładnie wiem co i kiedy się dzialo. Po co pakować dane do Supli, jakie to przynosi korzyści?
Są różni ludzie i różne potrzeby.
Np Można chcieć mieć wszystko w jednej apce.
Dodatkowo webhooki mają docelowo też działać z mocą pokazywaną przez licznik, więc będziesz mógł np uruchomić grzałkę bojlera, gdy produkowana moc przekroczy jakąś wartość.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

klew wrote: Wed Nov 18, 2020 7:37 pm
uchnast.michal wrote: Wed Nov 18, 2020 7:11 pm Szczerze nie rozumiem chęci integracji falownika z supla. Jestem użytkownikiem PV od roku i aplikacje producenta plus Taurona sa wystarczające. Dokładnie wiem co i kiedy się dzialo. Po co pakować dane do Supli, jakie to przynosi korzyści?
Dodatkowo webhooki mają docelowo też działać z mocą pokazywaną przez licznik, więc będziesz mógł np uruchomić grzałkę bojlera, gdy produkowana moc przekroczy jakąś wartość.
Nie przekonuje mnie ten argument. Produkcja zbilansowana jest w skali roku. Jeżeli już tworzyć taką funkcjonalność to czy nie lepiej osobny soft? Ta idea multi dla Generica może okazać się przesadna i wpłynąć negatywnie na projekt:( To tylko moja subiektywna opinia.
jarsyb

uchnast.michal wrote: Wed Nov 18, 2020 8:00 pm
Nie przekonuje mnie ten argument. Produkcja zbilansowana jest w skali roku. Jeżeli już tworzyć taką funkcjonalność to czy nie lepiej osobny soft? Ta idea multi dla Generica może okazać się przesadna i wpłynąć negatywnie na projekt:( To tylko moja subiektywna opinia.
Dokładnie, chodzi o to aby wszystko w jednym miejscu. Idealnym rozwiązaniem byłoby to zintegrować z mew-01 aby mieć podgląd ile produkcji zużywamy na bieżąco i ewentualnie móc gdzieś coś włączyć - typu grzałkę, pompę itp., ale to raczej będzie awykonalne w tym momencie.
A co do bilansowania w skali roku, to wolałbym to wykorzystywać na bieżąco skoro mogę niż oddawać 20% za darmo :)
Istnieją 10 rodzaje ludzi - ci którzy rozumieją binarnie i ci którzy nie.
abudabdi new

jarsyb wrote: Wed Nov 18, 2020 8:59 pm
uchnast.michal wrote: Wed Nov 18, 2020 8:00 pm

Dokładnie, chodzi o to aby wszystko w jednym miejscu. Idealnym rozwiązaniem byłoby to zintegrować z mew-01 aby mieć podgląd ile produkcji zużywamy na bieżąco i ewentualnie móc gdzieś coś włączyć - typu grzałkę, pompę itp., ale to raczej będzie awykonalne w tym momencie.
A co do bilansowania w skali roku, to wolałbym to wykorzystywać na bieżąco skoro mogę niż oddawać 20% za darmo :)
Też nie widzę sensu pakować to do supli . Trzeba było wcześniej przed założeniem instalacji się tym interesować i wybrać właściwy falownik a nie najtańszy ja posiadam falownik fronius sumo i on posiada takie funkcje i u mnie to działa od roku bez zarzutu nadmiar energii grzeje bojler.
jarsyb

abudabdi new wrote: Wed Nov 18, 2020 9:19 pm

Też nie widzę sensu pakować to do supli . Trzeba było wcześniej przed założeniem instalacji się tym interesować i wybrać właściwy falownik a nie najtańszy ja posiadam falownik fronius sumo i on posiada takie funkcje i u mnie to działa od roku bez zarzutu nadmiar energii grzeje bojler.
Rozumiem że masz jeszcze takie urządzenie jak Fronius Smart Meter. Bo jeśli nie, to nie wiesz o co mi chodzi. A co do falownika to firma jak firma. Ja mam afore, przynajmniej 10 lat gwarancji w porównaniu do 7 froniusa.
Nie było tematu. Pozdrawiam
Istnieją 10 rodzaje ludzi - ci którzy rozumieją binarnie i ci którzy nie.
klew

abudabdi new wrote: Wed Nov 18, 2020 9:19 pm Też nie widzę sensu pakować to do supli . Trzeba było wcześniej przed założeniem instalacji się tym interesować i wybrać właściwy falownik a nie najtańszy ja posiadam falownik fronius sumo i on posiada takie funkcje i u mnie to działa od roku bez zarzutu nadmiar energii grzeje bojler.
Integracja do Froniusa też już jest dostępna w Supli ;)
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

Majac piekna produkcję przez 2 i 3 kwartał konsumujac jednocześnie większość wyprodukowanej energii, jaką macie pewność, ze od października współczynnik UV nie bedzie 0 i ostatecznie prezes Taurona całować Was będzie po rękach, bo majac instalacje dopłacacie za prad?
Z mojej strony tyle, nie ma co bić piany:) Milego dnia.
klew

uchnast.michal wrote: Thu Nov 19, 2020 5:52 am Majac piekna produkcję przez 2 i 3 kwartał konsumujac jednocześnie większość wyprodukowanej energii, jaką macie pewność, ze od października współczynnik UV nie bedzie 0 i ostatecznie prezes Taurona całować Was będzie po rękach, bo majac instalacje dopłacacie za prad?
Z mojej strony tyle, nie ma co bić piany:) Milego dnia.
Nie chodzi o sumaryczne zwiększanie zużycia, tylko o jego przenoszenie w taki sposób aby maksymalizować autokonsumpcję. W tym sposób łączny rachunek za prąd za okres całego roku będzie niższy, nawet jeśli się okaże że w lutym będzie on nieco wyższy.

Zresztą argument "po co pv w Supli" (nie piszę o gui generic, tylko ogólnie) jest podobny jak pytanie "po co termometr w Supli" - przecież ten rtęciowy na ścianie też działa
Espablo

W branchu develop został dodany liczniki impulsów - zapraszam na testy. Sam takiego nie posiadam i nie mam jak sprawdzić czy dobrze liczy ;) Trzeba sobie samemu skompilować ponieważ nie ma gotowego .bin.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
klew

Espablo wrote: Thu Nov 19, 2020 8:53 am W branchu develop został dodany liczniki impulsów - zapraszam na testy. Sam takiego nie posiadam i nie mam jak sprawdzić czy dobrze liczy ;) Trzeba sobie samemu skompilować ponieważ nie ma gotowego .bin.
Jeśli dasz pullUp na pin do licznika impulsów, to możesz tam podłączyć cokolwiek co będzie zwierać do GND. Przycisk, kabelek - łatwo potestować :)

Return to “GUI Generic”