GUI Generic

Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 743
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

sob lis 21, 2020 9:24 pm

krycha88 pisze:
sob lis 21, 2020 8:59 pm
Nie po to robiliśmy GUI aby teraz takie rzeczy ustawiać w kodzie :D
Dokładnie, dlatego najlepiej poprzez #define w pliku konfiguracyjnym jest najlepszym rozwiązaniem, bo tam się wstępnie definiuje dostępną funkcjonalność.
krycha88 pisze:
sob lis 21, 2020 8:59 pm
Ja proponuję wykorzystać do tego szablony płytek np. w taki prosty sposób chooseTemplateBoard(BOARD_INCAN3) :)
Otwarte płytki, które mają już podłączonego LEDa czy przycisk do GPIO0 nie zasługują na swoje szablony. I dalej jest to ingerencja w kod, której nie powinno się robić, zgodnie z wcześniejszą tezą.
krycha88 pisze:
sob lis 21, 2020 8:59 pm
tylko pytanie kiedy chciałbyś te wartości ustawiać? zawsze przy uruchomieniu urządzenia, czy tylko przy pierwszej konfiguracji?
Jeśli sobie sam kompiluje GUI z przeznaczeniem na konkretną otwartą płytkę to ustawiam w pliku konfiguracyjnym GPIO dla LED i jeśli jest już przycisk na GPIO0 to także przycisk konfiguracyjny. Po uruchomieniu modułu od razu LED sygnalizuje mi jego działanie i tryb w jakim jest. Wtedy w GUI te ustawienia mogłyby być tylko do odczytu.
Wiem, że to kosztuje trochę roboty, ale myślę, że warto ją wykonać.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
plnuker
Posty: 84
Rejestracja: ndz gru 30, 2018 10:11 pm

sob lis 21, 2020 9:58 pm

2 szybkie pytania:
1 - wgrałem gotowy bin (Firmware: SuplaDevice User SW, lib 2.3.2) w wcześniejszych postów do inCan v3, konfiguruje urządzenie i nie rejestruje się na mojej instancji supli, wisi na statusie rejestracja. Kiedy podaje adres serwera cloud.supla.prg jest ok. Obrazy kontenerów aktualne.

2 - jest gdzieś instrukcja jak skompilować ten soft, co jest potrzebne?
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 743
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

ndz lis 22, 2020 9:31 am

klew pisze:
pt lis 20, 2020 11:18 pm
Mogę też ustawić "poprzedni" stan robiąc digitalRead. Wtedy taki efekt nie będzie występował
Nie ma potrzeby :) Jak zrobiłem restart przy zwartym do masy przycisku na pinie zliczającym nie dodało impulsu. Dopiero jak puściłem przycisk został doliczony impuls. I tak docelowo powinno być. Tak więc błąd myślowy był po mojej stronie.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 743
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

ndz lis 22, 2020 10:22 am

Chciałem skorzystać z dobrodziejstwa OTA i niestety, u mnie się nie chce skompilować :(

Kod: Zaznacz cały

..\SuplaWebServer.cpp:39:3: error: 'httpUpdater' was not declared in this scope
   httpUpdater.setup(&httpServer, UPDATE_PATH, www_username, www_password);
   ^
IDE pokazuje mi natomiast, że nie widzi ESP8266HTTPUpdateServer w SuplaWebServer.h

Kod: Zaznacz cały

#ifdef SUPLA_OTA
  ESP8266HTTPUpdateServer httpUpdater;
  void handleFirmwareUp();
  String supla_webpage_upddate();
#endif
pomimo, że wcześniej jest

Kod: Zaznacz cały

#ifdef SUPLA_OTA
  #include <ESP8266HTTPUpdateServer.h>
#endif
i biblioteka ESP8266HTTPUpdateServer v1.0 jest dostępna dla projektu.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
krycha88
Posty: 896
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz lis 22, 2020 10:33 am

Goral64 pisze:
ndz lis 22, 2020 10:22 am
Chciałem skorzystać z dobrodziejstwa OTA i niestety, u mnie się nie chce skompilować :(

Kod: Zaznacz cały

..\SuplaWebServer.cpp:39:3: error: 'httpUpdater' was not declared in this scope
   httpUpdater.setup(&httpServer, UPDATE_PATH, www_username, www_password);
   ^
IDE pokazuje mi natomiast, że nie widzi ESP8266HTTPUpdateServer w SuplaWebServer.h

Kod: Zaznacz cały

#ifdef SUPLA_OTA
  ESP8266HTTPUpdateServer httpUpdater;
  void handleFirmwareUp();
  String supla_webpage_upddate();
#endif
pomimo, że wcześniej jest

Kod: Zaznacz cały

#ifdef SUPLA_OTA
  #include <ESP8266HTTPUpdateServer.h>
#endif
i biblioteka ESP8266HTTPUpdateServer v1.0 jest dostępna dla projektu.
dodaj #include "GUI-Generic_Config.h" w SuplaWebServer.h
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 743
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

ndz lis 22, 2020 10:40 am

krycha88 pisze:
ndz lis 22, 2020 10:33 am
dodaj #include "GUI-Generic_Config.h" w SuplaWebServer.h
A widzisz. W punkt. Pomogło. Dzięki.
Jednak mój IDE jest w tym aspekcie do bani, bo pokazał mi, że SUPLA_OTA jest zdefiniowane i dołączył właściwy kod, ale już nie pokazał, że SUPLA_OTA w tym pliku nie jest widoczne bo brak include :(
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
krycha88
Posty: 896
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz lis 22, 2020 10:44 am

Goral64 pisze:
ndz lis 22, 2020 10:40 am
krycha88 pisze:
ndz lis 22, 2020 10:33 am
dodaj #include "GUI-Generic_Config.h" w SuplaWebServer.h
A widzisz. W punkt. Pomogło. Dzięki.
Jednak mój IDE jest w tym aspekcie do bani, bo pokazał mi, że SUPLA_OTA jest zdefiniowane i dołączył właściwy kod, ale już nie pokazał, że SUPLA_OTA w tym pliku nie jest widoczne bo brak include :(
VSCode pokazuje :) u mnie to nie wyszło bo ja nie korzystam z GUI-Generic_Config.h, flagi definuje na poziomie budowania bin'a.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 743
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

ndz lis 22, 2020 10:48 am

krycha88 pisze:
ndz lis 22, 2020 10:44 am
VSCode pokazuje :) u mnie to nie wyszło bo ja nie korzystam z GUI-Generic_Config.h, flagi definuje na poziomie budowania bin'a.
Na szczęście macie testerów z innymi środowiskami :)

Update firmware zadziałało ale jest mały dyskomfort, gdyż strona główna modułu wczytuje się w IFRAME zamiast w oknie głównym.
OTA_po_restarcie.jpg
OTA_po_restarcie.jpg (46.67 KiB) Przejrzano 111 razy
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Krzyśku
Posty: 94
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:22 pm
Lokalizacja: Gorzów

ndz lis 22, 2020 11:16 am

Tak, wiem, czytałem, jest w planach :)
Ale chciałbym zapytać czy wiadomo kiedy? :)
BH1750 :)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1511
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz lis 22, 2020 11:33 am

Krzyśku pisze:
ndz lis 22, 2020 11:16 am
Tak, wiem, czytałem, jest w planach :)
Ale chciałbym zapytać czy wiadomo kiedy? :)
BH1750 :)
W SuplaDevice pojawi się gdy będzie dostępny odpowiedni kanał do tego typu czujników. Czyli czekamy na kanał ogólnego przeznaczenia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”