GUI Generic
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Firmware za każdym razem gdy otrzymuje rozkaz sterowania powinien porównać czy zapisane czasy zgadzają się z aktualnymi. Jeśli nie to automatycznie powinien zaraportować stan "Kalibracja".
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Tak też robi. Problem natomiast pojawia się, gdy urządzenie zostanie zresetowane, zanim nastąpi zapis do EEPROM. Wtedy po ponownym uruchomieniu myśli, że roleta jest w innej pozycji, niż jest w rzeczywistości. Roletę można ręcznie skalibrować poprzez wciskanie przycisku w apce (tego po lewej stronie), bo urządzenie będzie załączało przekaźnik tak długo, jak długo trzymany jest przycisk (jest tam jakiś timeout dodany, ale teraz nie pamiętam jak długi), nawet jeśli myśli, że już jest 100% otwarte.pzygmunt wrote: Wed Nov 25, 2020 1:26 pm Firmware za każdym razem gdy otrzymuje rozkaz sterowania powinien porównać czy zapisane czasy zgadzają się z aktualnymi. Jeśli nie to automatycznie powinien zaraportować stan "Kalibracja".
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
zalus
U mnie na 4 ch wszystko chodzi dobrze ale moduł ma problem z ponownym połączeniem z siecią po utracie sygnału. Dopiero wyłączenie modułu pomaga
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
Sam kompilujesz soft czy wgrywasz gotowego bina? W ostatnich wersjach powinno być to już poprawionezalus wrote: Wed Nov 25, 2020 2:58 pm U mnie na 4 ch wszystko chodzi dobrze ale moduł ma problem z ponownym połączeniem z siecią po utracie sygnału. Dopiero wyłączenie modułu pomaga
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Nie o to chodzi.pzygmunt wrote: Wed Nov 25, 2020 2:40 pm Jeśli nie udało się zapisać to urządzenie nadal powinno być w trybie kalibracji.
Powodzenie zapisu w EEPROM nie powinno mieć wpływu na tą logikę.
Powiedzmy, że mamy skalibrowane urządzenie. Wszystkie czasy i aktualna pozycja 50% są zapisane w pamięci trwałej. Następnie ktoś zamyka roletę, po czym wyłączają prąd zanim urządzenie zapisze nową pozycję do pamięci trwałej.
Urządzenie odczytuje czasy z pamięci, oraz ostatnio zapisaną pozycję 50%, która nie jest prawdziwa, bo roleta została całkowicie zamknięta.
Urządzenie nie jest w stanie samo z siebie ocenić, czy jest skalibrowane czy nie. Myśli, że jest, bo nie nastąpiła zmiana czasów otwarcia/zamknięcia w cloud. Natomiast w rzeczywistości pozycja jest inna, więc stany się "rozjechały".
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
Ze względu na to, że nie można aktualizować GUI Generic przez OTA dla pamięci 1MB bo po prostu brakuje pamięci. To za sugestią kolegi @elmaya napisałem prosty uploader softów 
Soft należy wgrać 2 etapowo.
KROK1.
wgrywamy plik Updater GUI-Generic.bin i czekamy na pojawienie się kolejnego kroku KROK2.
Wgrywamy soft docelowy i tyle
"Updater GUI-Generic" posiada dwa tryby pracy, jeżeli odczytają się poprawnie dane wifi to aktualizacja będzie jak wyżej. Jeżeli z jakiś względów nie odczytają się prawidłowo lub ich brak to stworzy się sieć pod nazwą "Updater SUPLA" do której należy się zalogować i po przez IP: 192.168.4.1 wgrać soft
Można to wykorzystać to wgrywania innych softów.
Soft należy wgrać 2 etapowo.
KROK1.
wgrywamy plik Updater GUI-Generic.bin i czekamy na pojawienie się kolejnego kroku KROK2.
Wgrywamy soft docelowy i tyle
"Updater GUI-Generic" posiada dwa tryby pracy, jeżeli odczytają się poprawnie dane wifi to aktualizacja będzie jak wyżej. Jeżeli z jakiś względów nie odczytają się prawidłowo lub ich brak to stworzy się sieć pod nazwą "Updater SUPLA" do której należy się zalogować i po przez IP: 192.168.4.1 wgrać soft
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by krycha88 on Sat Nov 28, 2020 12:12 pm, edited 1 time in total.
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
LukaszH
Ale musiała nastąpić jakaś zmiana, ponieważ jakieś 3 wersje bin temu (jeszcze gdzie nie było stabilne połączenie wi-fi) nawet usunięcie z cloud, a nie tylko zmiana czasów nie dawała mi wejść w tryb kalibracji i tylko te przyciski w aplikacji były ratunkiem do ustawienia. Teraz każda zmiana w cloud czasu od razu wyskakuje kalibracja. Nawet to wcześniejsze rozwiązanie nie było złe bo jak ustawiałem czas to dodawałem sobie po 1-2 sek i patrzyłem co się dzieje. Teraz za każdym razem musiałem jechać cały czas aby doszło do kalibracji, a na żaluzje u mnie czeka się około 58 sekklew wrote: Wed Nov 25, 2020 4:48 pmNie o to chodzi.pzygmunt wrote: Wed Nov 25, 2020 2:40 pm Jeśli nie udało się zapisać to urządzenie nadal powinno być w trybie kalibracji.
Powodzenie zapisu w EEPROM nie powinno mieć wpływu na tą logikę.
Powiedzmy, że mamy skalibrowane urządzenie. Wszystkie czasy i aktualna pozycja 50% są zapisane w pamięci trwałej. Następnie ktoś zamyka roletę, po czym wyłączają prąd zanim urządzenie zapisze nową pozycję do pamięci trwałej.
Urządzenie odczytuje czasy z pamięci, oraz ostatnio zapisaną pozycję 50%, która nie jest prawdziwa, bo roleta została całkowicie zamknięta.
Urządzenie nie jest w stanie samo z siebie ocenić, czy jest skalibrowane czy nie. Myśli, że jest, bo nie nastąpiła zmiana czasów otwarcia/zamknięcia w cloud. Natomiast w rzeczywistości pozycja jest inna, więc stany się "rozjechały".