Sonoff Supla Gate i Android

fholding

Próbuję wgrać na różne sposoby suplę gate do sonoff basic (nowa wersja 1.1) i cały czas mam problem z wejściem do strony konfiguracyjnej na telefonie z Androidem.
Na iPhone wszystko śmiga, a na Androidzie po połączeniu z AP wygenerowanym przez włącznik nie jestem w stanie załadować strony 192.168.4.1.
Podobnie pod Windows, dopiero ręczna zmiana TCP/IPv4 pozwala na dostanie się do niego.
Wcześniej taki problem był też ze zwykłą Suplą (tzn. nie gate), ale aktualizacja do 2.5.3 go rozwiązała.
Czy jest na to jakiś patent, a może musimy poczekać na aktualizację gate, jeżeli jest w planach?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

To skonfiguruj go z iPhone. Raz ustawiasz i więcej tam nie wracasz.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
fholding

Ja sobie poradziłem, ale gorzej jak ktoś nie ma iPhone i liczy że wszystko będzie działało jak na starej wersji.
miko1282
Has thanked: 1 time

Android, jest dość zaawansowanym systemem, możesz w ustawieniach wifi zmienic dla danej sieci ( w tym przypadku AP) zamiast DHCP, statycznie i nie powinno byc problemu, choć po 13 urządzenia konfigurowanych przezemnie (wszystkie z androida) nie było problemu (w tym 4 z gate)
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Dlatego, że konfigurowałeś 13 ;)
SUPLA.... Nareszcie w domu.
slawek

miko1282 wrote: Sat Jan 27, 2018 10:33 am Android, jest dość zaawansowanym systemem, możesz w ustawieniach wifi zmienic dla danej sieci ( w tym przypadku AP) zamiast DHCP, statycznie i nie powinno byc problemu, choć po 13 urządzenia konfigurowanych przezemnie (wszystkie z androida) nie było problemu (w tym 4 z gate)
Jesteś więc tylko wyjątkiem, który potwierdza regułę, że bez iPhone nie da się żyć... :lol: :lol: :lol:
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
miko1282
Has thanked: 1 time

Dlaczego ? :P Ja nie cierpię tego urządzenia :D wszystkie konfigurowałem na włączonym dhcp i nie było problemu z niczym :D
fly.high

Ja mam pytanie jako początkujący:
Mam Sonoff Gate przy bramie wjazdowej w wersji softu 2.0. Czy będę miał jego aktualizacje normalnie jak urządzenia zamela sbw-01? Generalnie czy urządzenia Sonoff z wgraną suplą będą miały aktualizacje? Sonoff mini itp...
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Aby jakiś Soft miał aktualizacje, tak jak wspomniany SBW to musi być odpowiednio przygotowany.

Jeśli masz soft skomplikowany pod SDK to autor musiałby zrobić to tak jak tu opisywałem viewtopic.php?f=23&t=3763 i nowy firnware dostarczyć do @pzygmunt by ten umieścił go gdzie trzeba i dokonał wpisów w bazie danych na serwerach publicznych.

Jeśli masz soft skomplikowany pod Arduino IDE to zdarza się, że autor w GUI, daje możliwość uplodowania nowego softu w trybie konfiguracyjnym. To jest zdecydowanie mniej skomplikowane i co za tym idzie, bardziej popularne wśród użytkowników.
Np. viewtopic.php?p=81363#p81363
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila

Return to “Pomoc”