W obsłudze rolet w bibliotece nie było żadnych zmian ostatnio.LukaszH wrote: Thu Nov 26, 2020 7:33 amAle musiała nastąpić jakaś zmiana, ponieważ jakieś 3 wersje bin temu (jeszcze gdzie nie było stabilne połączenie wi-fi) nawet usunięcie z cloud, a nie tylko zmiana czasów nie dawała mi wejść w tryb kalibracji i tylko te przyciski w aplikacji były ratunkiem do ustawienia. Teraz każda zmiana w cloud czasu od razu wyskakuje kalibracja. Nawet to wcześniejsze rozwiązanie nie było złe bo jak ustawiałem czas to dodawałem sobie po 1-2 sek i patrzyłem co się dzieje. Teraz za każdym razem musiałem jechać cały czas aby doszło do kalibracji, a na żaluzje u mnie czeka się około 58 sekklew wrote: Wed Nov 25, 2020 4:48 pmNie o to chodzi.pzygmunt wrote: Wed Nov 25, 2020 2:40 pm Jeśli nie udało się zapisać to urządzenie nadal powinno być w trybie kalibracji.
Powodzenie zapisu w EEPROM nie powinno mieć wpływu na tą logikę.
Powiedzmy, że mamy skalibrowane urządzenie. Wszystkie czasy i aktualna pozycja 50% są zapisane w pamięci trwałej. Następnie ktoś zamyka roletę, po czym wyłączają prąd zanim urządzenie zapisze nową pozycję do pamięci trwałej.
Urządzenie odczytuje czasy z pamięci, oraz ostatnio zapisaną pozycję 50%, która nie jest prawdziwa, bo roleta została całkowicie zamknięta.
Urządzenie nie jest w stanie samo z siebie ocenić, czy jest skalibrowane czy nie. Myśli, że jest, bo nie nastąpiła zmiana czasów otwarcia/zamknięcia w cloud. Natomiast w rzeczywistości pozycja jest inna, więc stany się "rozjechały".![]()
Usunięcie urządzenia z cloud może być niezauważalne dla obsługi rolet. Serwer wysyła czasy otwarcia i zamknięcia w momencie naciśnięcia jakiegoś przycisku góra/dół/procentowe otwarcie w aplikacji. W tym momencie urządzenie porównuje zapisane czasy z tymi otrzymanymi z serwera i jeśli trzeba (czasy się różnią), to zmienia stan na "kalibracja". Sama kalibracja wykona się automatycznie, gdy wciśniesz przyciski całkowite otwarcie/zamknięcie lub ustawisz % otwarcia ikoną okna. Przyciskami po prawej stronie nie zrobi się automatycznie kalibracja - chyba, że będziesz trzymał przycisk wystarczająco długo, to po "czas otwarcia + XX %" uzna, że jest skalibrowane.