GUI Generic

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

LukaszH wrote: Thu Nov 26, 2020 7:33 am
klew wrote: Wed Nov 25, 2020 4:48 pm
pzygmunt wrote: Wed Nov 25, 2020 2:40 pm Jeśli nie udało się zapisać to urządzenie nadal powinno być w trybie kalibracji.
Powodzenie zapisu w EEPROM nie powinno mieć wpływu na tą logikę.
Nie o to chodzi.
Powiedzmy, że mamy skalibrowane urządzenie. Wszystkie czasy i aktualna pozycja 50% są zapisane w pamięci trwałej. Następnie ktoś zamyka roletę, po czym wyłączają prąd zanim urządzenie zapisze nową pozycję do pamięci trwałej.
Urządzenie odczytuje czasy z pamięci, oraz ostatnio zapisaną pozycję 50%, która nie jest prawdziwa, bo roleta została całkowicie zamknięta.
Urządzenie nie jest w stanie samo z siebie ocenić, czy jest skalibrowane czy nie. Myśli, że jest, bo nie nastąpiła zmiana czasów otwarcia/zamknięcia w cloud. Natomiast w rzeczywistości pozycja jest inna, więc stany się "rozjechały".
Ale musiała nastąpić jakaś zmiana, ponieważ jakieś 3 wersje bin temu (jeszcze gdzie nie było stabilne połączenie wi-fi) nawet usunięcie z cloud, a nie tylko zmiana czasów nie dawała mi wejść w tryb kalibracji i tylko te przyciski w aplikacji były ratunkiem do ustawienia. Teraz każda zmiana w cloud czasu od razu wyskakuje kalibracja. Nawet to wcześniejsze rozwiązanie nie było złe bo jak ustawiałem czas to dodawałem sobie po 1-2 sek i patrzyłem co się dzieje. Teraz za każdym razem musiałem jechać cały czas aby doszło do kalibracji, a na żaluzje u mnie czeka się około 58 sek ;)
W obsłudze rolet w bibliotece nie było żadnych zmian ostatnio.
Usunięcie urządzenia z cloud może być niezauważalne dla obsługi rolet. Serwer wysyła czasy otwarcia i zamknięcia w momencie naciśnięcia jakiegoś przycisku góra/dół/procentowe otwarcie w aplikacji. W tym momencie urządzenie porównuje zapisane czasy z tymi otrzymanymi z serwera i jeśli trzeba (czasy się różnią), to zmienia stan na "kalibracja". Sama kalibracja wykona się automatycznie, gdy wciśniesz przyciski całkowite otwarcie/zamknięcie lub ustawisz % otwarcia ikoną okna. Przyciskami po prawej stronie nie zrobi się automatycznie kalibracja - chyba, że będziesz trzymał przycisk wystarczająco długo, to po "czas otwarcia + XX %" uzna, że jest skalibrowane.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Przydałoby się podać jednostkę miary dla Limit czasu.
Zamiast Zbocze rosnące ZAŁĄCZONY|WYŁĄCZONY dać Licz imp. zboczem MALEJĄCE|ROSNĄCE i Zmień wartość na Stan licznika lub coś w tym stylu. Poprawi to czytelność ustawień.
IC.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
Adamo28

Czy dokładając ekspander MCP23017 wg kodu @elmaya do obecnego GUI Generic nic się nie rozjedzie w sensie czy funkcjonalność która jest w /devicesettings pozostanie (dodawanie przycików, przekaźników) jeśli dodam na na sztywno ekspander.
Espablo

Adamo28 wrote: Thu Nov 26, 2020 5:37 pm Czy dokładając ekspander MCP23017 wg kodu @elmaya do obecnego GUI Generic nic się nie rozjedzie w sensie czy funkcjonalność która jest w /devicesettings pozostanie (dodawanie przycików, przekaźników) jeśli dodam na na sztywno ekspander.
Jak sobie to dobrze "opaździerzysz" kodem ;) to nic się nie rozjedzie
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
Krzyśku

krycha88 wrote: Wed Nov 25, 2020 5:49 pm Ze względu na to, że nie można aktualizować GUI Generic przez OTA dla pamięci 1MB bo po prostu brakuje pamięci. To za sugestią kolegi @elmaya napisałem prosty uploader softów :)

Soft należy wgrać 2 etapowo.

KROK1.
wgrywamy plik Updater GUI-Generic.bin i czekamy na pojawienie się kolejnego kroku
krok_1.PNG

KROK2.
Wgrywamy soft docelowy
krok_2.PNG

i tyle 8-)

"Updater GUI-Generic" posiada dwa tryby pracy, jeżeli odczytają się poprawnie dane wifi to aktualizacja będzie jak wyżej. Jeżeli z jakiś względów nie odczytają się prawidłowo lub ich brak to stworzy się sieć pod nazwą "Updater SUPLA" do której należy się zalogować i po przez IP: 192.168.4.1 wgrać soft :) Można to wykorzystać to wgrywania innych softów.
Wgrałem ten updater. Pojawiło się info, że rebooting które trwało w nieskończoność.
Suma sumarum, przez adres IP nie mogę się dostać. Nie tworzy się sieć....
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Krzyśku wrote: Thu Nov 26, 2020 9:20 pm Wgrałem ten updater. Pojawiło się info, że rebooting które trwało w nieskończoność.
A moduł rozgłasza sieć "Updater SUPLA"?
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
Krzyśku

Goral64 wrote: Thu Nov 26, 2020 9:26 pm
Krzyśku wrote: Thu Nov 26, 2020 9:20 pm Wgrałem ten updater. Pojawiło się info, że rebooting które trwało w nieskończoność.
No właśnie nie
Maxio_

U mnie rozgłaszał sieć ale przydzielanie IP nie działało i musiałem statyczne ustawić. Po za tym nie dało się też wgrać nowego softa bo nie pozwalał wejść do środka, cały czas "strona nieosiągalna". Dopiero bo dobrych 5 minutach zaczaił co ma robić i dał mi wejść ale też bezproblemowo nie było. Dwa razy wgrywałem nowy soft i za każdym razem połączenie "zerwane". Po długiej męczarni jednak się udało. Próbowałem updatera na basicu 3 i przełącznikiem TX też sonoffa. Zawsze problemy.
krycha88
Been thanked: 5 times

Krzyśku wrote: Thu Nov 26, 2020 9:27 pm
No właśnie nie
Dodałem zabezpieczenie, jeżeli w ciągu 5 prób nie uda się nawiązać połączenie z wifi to wtedy stworzy AP.
Last edited by krycha88 on Sat Nov 28, 2020 7:18 pm, edited 1 time in total.
https://gui-generic-builder.supla.io/
Krzyśku

krycha88 wrote: Fri Nov 27, 2020 6:45 am
Krzyśku wrote: Thu Nov 26, 2020 9:27 pm
No właśnie nie
Dodałem zabezpieczenie, jeżeli w ciągu 5 prób nie uda się nawiązać połączenie z wifi to wtedy stworzy AP.
Fajnie. Dzięki.
Tylko jak się teraz do niego dostać? Pozostaje wykręcanie ze ściany i lutowanie, a tego chciałem uniknąć...

Return to “GUI Generic”