2.3.61 - prośba o testy

pzygmunt
Been thanked: 59 times

Chciałbym Was prosić o testy nowej wersji aplikacji v2.6.61. Zawiera ona kilka istotnych zmian, a mianowicie:

- Docelowe SDK zostało podniesione do wersji 29 (Android 10)
- Zaktualizowano zależności do najnowszych wersji
- Kreator dodawania został dostosowany do Androida w wersji 10 lub wyższej. (Ze starszymi wersjami będzie działał na dotychczasowych zasadach)

Ważne aby sprawdzić czy coś się nie rozjechało na starszych i najnowszych wersjach Androida.
Istotne jest też przetestowanie kreatora dodawania na Androidzie w wersji >= 10.

Dodawanie urządzeń na Androidach od wersji 8 sprawiało problemy. Android przełączał się na sieć GSM jak tylko stwierdzał, że
sieć ESP nie ma dostępu do internetu. Dodatkowo od Androida 10 w górę, Google praktycznie uniemożliwił konfigurowanie sieci WiFi z poziomu aplikacji, ale wprowadził możliwość łączenia się z sieciami WiFi bez internetu w trybie Peer-To-Peer. To pozwala na sprawne działanie kreatora (bynajmniej w testach Aplha).

Poniżej link do apk. Z góry dzięki za testy.

https://drive.google.com/file/d/1khrMq- ... sp=sharing
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Nie mam czego dodać w kreatorze, ale po podaniu wifi, klikam start i wyskakuje mi to okno do uwierzytelnienia w cloud. Gdy podałem hasło, to nie przeszło z komunikatem że upłynął czas.
Android 10
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jak nie masz czego dodać to tak się właśnie kreator powinien zachować. (Timeout)
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Patryk

Android 6.0.1
Kreatora nie sprawdzałem.
Poza tym wszystko wydaje się być ok.
and111

Android 10
Kreator dodawania pokazuje błędne informacje:
2 razy sparowałem moduł poprawnie (połączył i zarejestrował się), ale komunikat w kreatorze informował, że próba zakończyła się niepowodzeniem.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
and111

Z kolei gdy logowanie było nieudane, to pojawia się taki komunikat, a następnie kreator ponawia próbę parowania modułu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Xiaomi Mi 10, Android 10 QKQ1.191117.002 i własna instancja serwera.
Na telefonie włączona transmisja danych i Wi-Fi. Na serwerze, rejestracja urządzeń aktywna.

Przetestowałem kreator dla ROW-02, który miał jeszcze leciwy firmware 2.7.0
Po autoryzacji super użytkownika, pierwsza próba - timeout (chwilę wpisywałem hasło :roll: ). Druga próba - ok (nie musiałem powtarzać hasła, bo było zapamiętane ;) ).
Dalej cały proces przebiegł bez zacięć. ROW zarejestrował się na serwerze i zaczął pobierać aktualizację i zaktualizował się. Pojawił się w międzyczasie ekran z podsumowaniem. I tu mały mankament, który już kiedyś zauważyłem. Kreator w podsumowaniu podaje wersję firmware z przed aktualizacji.

A teraz 3 zrzuty. Byłoby więcej ale za późno zatrybiłem :)
potwierdzenie po autoryzacji.jpg
podsumowanie.jpg
chmura.jpg
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
Gang

Note 8t android 10 miui 12.
Tryb ciemny, raz odwraca kolory w ikonkach raz nie.
Screenshot_2020-12-04-08-03-29-377_org.supla.android.png
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Gang wrote: Fri Dec 04, 2020 7:06 am Note 8t android 10 miui 12.
U mnie też tak jest, ale to raczej problem androida.
Wczoraj miałem sytuację, że na jednym kanale miałem ikonę żarówki na czarno, po zamknięciu aplikacji i ponownym otwarciu cały czas było tak samo. Reszta kolorów żarówek w tym czasie była odwrócona. Po ubiciu aplikacji i otwarciu, problem nieodwrócenia kolorów dla ikony wystąpił ponownie, tylko że na innym kanale.
Tryb ciemny to nie funkcjonalność aplikacji tylko systemu android.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

lesny8 wrote: Fri Dec 04, 2020 9:41 am
Gang wrote: Fri Dec 04, 2020 7:06 am Note 8t android 10 miui 12.
U mnie też tak jest, ale to raczej problem androida.
Wczoraj miałem sytuację, że na jednym kanale miałem ikonę żarówki na czarno, po zamknięciu aplikacji i ponownym otwarciu cały czas było tak samo. Reszta kolorów żarówek w tym czasie była odwrócona. Po ubiciu aplikacji i otwarciu, problem nieodwrócenia kolorów dla ikony wystąpił ponownie, tylko że na innym kanale.
Tryb ciemny to nie funkcjonalność aplikacji tylko systemu android.
U mnie na Android 10 (Nokia 6.1) w ogóle nie odwaraca kolorów w Supli.

Tryb ciemny to też funkcjoanlność apki. Po pierwsze można jakąś flagą zezwolić na to, aby system sam próbował odwrócić kolory, a po drugie można dodać odpowiednią kolorystyke dla trybu ciemnego, aby nie robił tego system samodzielnie.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Android”