Firmware dla kontrolera RGBWW H801

JaX
Posty: 13
Rejestracja: czw wrz 15, 2016 1:27 pm

sob mar 04, 2017 10:33 pm

Witam!

Panowie w końcu dotarł moduł H801, niestety mam problemy z jego uruchomieniem. Po wgraniu firmware i załączeniu moduły mruga dioda D2, nijak nie widzę wifi etc.

Znalazłem Wasze rozwiązanie:
Hej,
też się męczyłem z konfiguracją tego modułu. Po wielkich bojach w końcu zadziałał :)
Ostatecznie nie wiem co pomogło, ale oto co zrobiłem w kolejności
1. Wgrałem soft z katalogu H801
2. Wgrałem plik blank 1MB pod adres 0x00000
3. Wgrałem soft z katalogu RGB (boot oraz rgb_wroom_user1)
4. Skonfigurowałem połączenie WiFi
5. Ponownie wgrałem soft H801 (wszystko działało)
6. Dla próby zrobiłem rekonfigurację zwierając zwrotkę i wszystko już śmigało bez problemów.

Dużo zachodu, ale po tych zabiegach mój kontroler cały czas działa.
Jednak na sofcie z katalogu RGB nie mogę skonfigurować połączenia. Nie świeci nic, sieci wifi też nie widać. Przyznam, że skończyły mi się już pomysły. A może nie potrafię wejść w tryb konfiguracji, jak u Was się to odbywa?
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob mar 04, 2017 11:23 pm

Wgraj blank.bin, następnie wersję rgb wroom i skonfiguruj, a potem dopiero soft od H801. W ten sposób uruchomiłem 5 szt...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
JaX
Posty: 13
Rejestracja: czw wrz 15, 2016 1:27 pm

ndz mar 05, 2017 3:21 am

Tak robiłem. Tylko po wgraniu wersji wroom nie widziałem wifi, wiec nie mogłem skonfigurować. Z tym softem nie świeciła mi żadna dioda na module, po zwarciu wzorki na kilka czy nawet naście sekund żadnej zmiany.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz mar 05, 2017 9:05 am

Z czego zasilasz ten moduł?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
JaX
Posty: 13
Rejestracja: czw wrz 15, 2016 1:27 pm

ndz mar 05, 2017 9:17 am

Z zasilacza impulsowego 12V 800mA. Rozumiem, że tu jest pies pogrzebany. Poszukam lepszego źródła.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz mar 05, 2017 9:26 am

Do programowania wystarczy zasilanie z konwertera, ważny też jest program którego używasz, ale tryb AP niekoniecznie wystartuje bez zewnętrznego zasilania.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
JaX
Posty: 13
Rejestracja: czw wrz 15, 2016 1:27 pm

ndz mar 05, 2017 9:28 am

Tryb AP próbuje odpalić na zewnętrznym zasilaniu. Flashować próbowałem już NODEMCU FLASHER oraz FLASH DOWNLOAD TOOLS, w obu przypadkach niby wszystko prawidłowo przebiega. Dla pewności jeszcze napiszcie proszę jak wprowadzacie kontroler w tryb konfiguracji, bo już nie mam pomysłów.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz mar 05, 2017 9:36 am

Jeszcze głupie pytanie - pod dobry adres wgrywasz?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
JaX
Posty: 13
Rejestracja: czw wrz 15, 2016 1:27 pm

ndz mar 05, 2017 9:49 am

Nie ma głupich pytań w moim przypadku :) Zaczynam przygodę z tym sprzętem. Adresy sprawdzałem kilka razy z informacją na githubie oraz w programie ESP Flash Download Tool.
Jedna myśl mi jeszcze po głowie chodzi, przy wgrywaniu BLANK SPI Mode ma być DIO czy QIO?
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz mar 05, 2017 10:36 am

Dla tego modułu raczej DIO, chociaż oczywiście mogę się mylić - jeśli tak - niech ktoś mnie poprawi...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
ODPOWIEDZ