MultiSonoff & others - firmware

Lucas

lukfud wrote: Mon Dec 28, 2020 8:10 am
Lucas wrote: Wed Dec 23, 2020 1:01 pm Sprawdziłem. Reakcja zawsze następuje z chwilą puszczenia przycisku. Opóźnienie, o którym piszesz następuje, ale po zwolnieniu przycisku. Jeśli ustawię czas kliku 1s, to reakcja będzie sekundę po zwolnieniu przycisku.
Jeśli przed wrzuceniem mojej binarki też tak było, to może coś sam moduł szwankuje? Podpytałem kolegi, który używa wcześniejszej wersji i u niego reaguje prawidłowo. Nikt też wcześniej nie zwracał uwagi na odwrotną reakcję.
Jak się zachowuje bez włączonych linków, to sprawdzę Ci dopiero wieczorem. Zawsze tak było, że reakcja była na puszczenie. Wcześniej tam miałem wgrany multiboard, tam nie było opcji wyboru czy na naciśnięcie czy na zwolnienie. Nie pamiętam już jak było na oryginalnym sofcie Shelly, bo to było baaardzo dawno temu.
pietia336

lukfud wrote: Sun Dec 20, 2020 5:42 pm
pietia336 wrote: Sat Dec 19, 2020 5:34 pm @lukfud Witam, mam pytanie, czy któryś z dostępnych na githubie kolegi lukfud firmwarów jest kompatybilny z 2-kanałowym sterownikiem oświetlenia TUYA opisanym tutaj: viewtopic.php?f=26&t=6016 ?
Jeśli nie, czy jest możliwość uzyskania kompatybilnej kompilacji?
hej, niestety żaden, ale mogę wrzucić kompilację z pinout'em modułu z linku. Jest tam ESP8266, z tego co wyczytałem z innych wątków.
Dziękuję za odpowiedź. Chętnie wypróbowałbym kompilację pod ten moduł. Potwierdzam, jest to ESP8266 z pinout'em:

Code: Select all

GPIO12 <-> SW1
GPIO13 <-> SW2
GPIO14 <-> RELAY2
GPIO15 <-> RELAY1
Proszę o info, gdzie szukać.
Z góry serdecznie dziękuję.
lukfud

pietia336 wrote: Mon Dec 28, 2020 4:11 pm Proszę o info, gdzie szukać.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by lukfud on Mon Dec 28, 2020 11:18 pm, edited 1 time in total.
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
Lucas

@lukfud czy dałoby się tak zrobić, żeby każdy przycisk podłączony do tego modułu sterował innymi linkami bezpośrednimi? W sumie wychodziłaby obsługa 4 linków.
Mam ten moduł od dłuższego czasu w sypialni i niestety nie jest najszczęśliwszy w użytkowaniu, ale póki nie zmienię go na coś stabilniejszego to jakiś czas jeszcze posiedzi w ścianie. Chyba, że żona się bardziej zdenerwuje :)
lukfud

Lucas wrote: Mon Dec 28, 2020 10:30 pm @lukfud czy dałoby się tak zrobić, żeby każdy przycisk podłączony do tego modułu sterował innymi linkami bezpośrednimi? W sumie wychodziłaby obsługa 4 linków.
Mam ten moduł od dłuższego czasu w sypialni i niestety nie jest najszczęśliwszy w użytkowaniu, ale póki nie zmienię go na coś stabilniejszego to jakiś czas jeszcze posiedzi w ścianie. Chyba, że żona się bardziej zdenerwuje :)
Masz na myśli moduł z powyższego postu?
Lucas

lukfud wrote: Mon Dec 28, 2020 11:24 pm
Lucas wrote: Mon Dec 28, 2020 10:30 pm @lukfud czy dałoby się tak zrobić, żeby każdy przycisk podłączony do tego modułu sterował innymi linkami bezpośrednimi? W sumie wychodziłaby obsługa 4 linków.
Masz na myśli moduł z powyższego postu?
Tak, miałem na myśli moduł z poprzedniego postu. Czyli ten 2-kanałowy, dostępny pod wieloma nazwami.

Odnośnie Shelly1, sprawdziłem przed chwilą jak zachowuje się po wyłączeniu linków w konfiguracji. Teraz zachowuje się zgodnie z ustawieniami, czyli reaguje na naciśnięcie.
Mnie jednak bardziej zależy na linkach, więc ustawię tak jak było.
lukfud

Lucas wrote: Tue Dec 29, 2020 8:32 am Tak, miałem na myśli moduł z poprzedniego postu. Czyli ten 2-kanałowy, dostępny pod wieloma nazwami.
Planowałem dołożyć, więc tak, będzie.
Lucas wrote: Tue Dec 29, 2020 8:32 am Odnośnie Shelly1, sprawdziłem przed chwilą jak zachowuje się po wyłączeniu linków w konfiguracji. Teraz zachowuje się zgodnie z ustawieniami, czyli reaguje na naciśnięcie.
Mhm, niezbędna będzie pomoc Krzysztofa. Dam znać, jak uda się to poprawić.
lukosław

pietia336 wrote: Mon Dec 28, 2020 4:11 pm
lukfud wrote: Sun Dec 20, 2020 5:42 pm
pietia336 wrote: Sat Dec 19, 2020 5:34 pm @lukfud Witam, mam pytanie, czy któryś z dostępnych na githubie kolegi lukfud firmwarów jest kompatybilny z 2-kanałowym sterownikiem oświetlenia TUYA opisanym tutaj: viewtopic.php?f=26&t=6016 ?
Jeśli nie, czy jest możliwość uzyskania kompatybilnej kompilacji?
hej, niestety żaden, ale mogę wrzucić kompilację z pinout'em modułu z linku. Jest tam ESP8266, z tego co wyczytałem z innych wątków.
Dziękuję za odpowiedź. Chętnie wypróbowałbym kompilację pod ten moduł. Potwierdzam, jest to ESP8266 z pinout'em:

Code: Select all

GPIO12 <-> SW1
GPIO13 <-> SW2
GPIO14 <-> RELAY2
GPIO15 <-> RELAY1
Proszę o info, gdzie szukać.
Ten moduł tuya działa inaczej niż inne oparte o esp8266 ponieważ te wejścia pod włączniki działają jak liczniki impulsów. Początkowo używałem z InCan easy w takiej konfiguracji, ale działało to bardzo słabo. Potem ktoś zasugerował, żeby zamiast GPIO12 i GPIO14 użyć GPIO0 i GPIO3. To rozwiązanie tez nie jest idealne dla konfiguracji z klawiszem zwykłym (zwarcie gpio0 z masą przy starcie powoduje że moduł się nie uruchamia), ale już z dzwonkowym sprawuje się dużo lepiej. Ogólnie to temat jest chyba wyczerpany w przytoczonym wątku.

Wydaje mi się więc, że przygotowywanie tego softu dla GPIO12 i GPIO14 raczej nie ma sensu, chyba, że ktoś chce się dalej męczyć z układem który działa jak chce.
lukfud

lukosław wrote: Tue Dec 29, 2020 10:54 am Ten moduł tuya działa inaczej niż inne oparte o esp8266 ponieważ te wejścia pod włączniki działają jak liczniki impulsów. Początkowo używałem z InCan easy w takiej konfiguracji, ale działało to bardzo słabo. Potem ktoś zasugerował, żeby zamiast GPIO12 i GPIO14 użyć GPIO0 i GPIO3. To rozwiązanie tez nie jest idealne dla konfiguracji z klawiszem zwykłym (zwarcie gpio0 z masą przy starcie powoduje że moduł się nie uruchamia), ale już z dzwonkowym sprawuje się dużo lepiej. Ogólnie to temat jest chyba wyczerpany w przytoczonym wątku.

Wydaje mi się więc, że przygotowywanie tego softu dla GPIO12 i GPIO14 raczej nie ma sensu, chyba, że ktoś chce się dalej męczyć z układem który działa jak chce.
Fakt, kiedyś o tym czytałem. Mogę też wrzucić dla pinów 0 i 3, ale bez izolacji się nie obejdzie.
lukfud

Lucas wrote: Tue Dec 29, 2020 8:32 am Odnośnie Shelly1, sprawdziłem przed chwilą jak zachowuje się po wyłączeniu linków w konfiguracji. Teraz zachowuje się zgodnie z ustawieniami, czyli reaguje na naciśnięcie.
Ok, ten temat mamy wyjaśniony ;)
Wielokliki wprowadziły niewielkie zamieszanie, więc w następnej wersji nie będzie rozróżnianej reakcji a typ przycisku.

Return to “Nowości”