GUI Generic

LukaszH

klew wrote: Thu Dec 31, 2020 6:25 pm
krycha88 wrote: Thu Dec 31, 2020 3:44 pm
LukaszH wrote: Thu Dec 31, 2020 1:15 pm może w takim razie tylko dodać kalibrację czyli to co widzi czujnik.
Kalibrację czujników należało by dorobić w bibliotece SuplaDevice dla każdego obsługiwanego czujnika lub nadpisać wszystkie metody pobierające wartości uwzględniając wartość korekty. @klew podpowiedź jak to najlepiej zrobić? ;)
Czymże jest kalibracja przy tych czujnikach?
Hmm nie wiem czy dobrze to jednak nazywać kalibracją czy nie lepiej offset dla hc-sr04. Wtedy można by użyć do faktycznie kalibracji czy pokazuje dobrą wartość ale także do przesunięcia aby wskazywało to co chcemy jeśli czujnik zamocujemy w jakiejś odległości od: lustra wody, pojemnika z sypkimi materiałami, dozownikami elementów i co tam komu się urodzi pomysł na wykorzystanie takiego czujnika :)
A tak przy okazji jak jest realizowana "kalibracja" czujnika BME do ciśnienia na podstawie wysokości - biblioteka czy GUI Generic ?
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Tego typu korekty wskazań trzeba zrobić bardziej systemowo.
Aktualnie korketę temperatury wprowadza się po stronie clouda. Wyświetlanie wskazań na OLED czy np do termostatu, będzie wymagało, aby ta korekta była wysyłana z cloud do urządzenia.
Wtedy możnaby ustawiać jakąś flagę po stronie urządzenia, że wysyła skorygowaną wartość, zamiast tej bez korekty.

Myślę, że to nie jest temat na wątek "GUI Generic"

Odnośnie ciśnienia w BME - biblioteka Adafruit ma opcję podania wysokości i wtedy koryguje ciśnienie. GUI generic tą wartość przesyłą przez SuplaDevice do biblioteki Adafruit ;)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Patryk

Do siego Roku Twórcą softu !!!
Mam pytanie dotyczące "ikonek" na OLED.
( Bo może coś przegapiłem ).
Jeżeli wgram tą wersję:
viewtopic.php?p=82676#p82676
Przy ds-ach, mam "ikonę" termometru.
Jeżeli wgram najnowszą wersję:
viewtopic.php?p=83799#p83799
To jak wybiorę tylko BME280 "ikonki", również są.
Ale jak już wybiorę ds-a (ds-y) lub BME280 i ds-a (ds-y) wtedy "ikonki" znikają.
Jest to celowe ?
Bo jeżeli tak to szkoda.
Testuję na sh1106.
krycha88
Been thanked: 5 times

Patryk wrote: Fri Jan 01, 2021 11:12 am Do siego Roku Twórcą softu !!!
Mam pytanie dotyczące "ikonek" na OLED.
( Bo może coś przegapiłem ).
Jeżeli wgram tą wersję:
viewtopic.php?p=82676#p82676
Przy ds-ach, mam "ikonę" termometru.
Jeżeli wgram najnowszą wersję:
viewtopic.php?p=83799#p83799
To jak wybiorę tylko BME280 "ikonki", również są.
Ale jak już wybiorę ds-a (ds-y) lub BME280 i ds-a (ds-y) wtedy "ikonki" znikają.
Jest to celowe ?
Bo jeżeli tak to szkoda.
Testuję na sh1106.
popsułem przy dorabianiu OLED 64x48
https://gui-generic-builder.supla.io/
Mmof
Has thanked: 34 times
Been thanked: 4 times

Mam niewielki problem a mianowicie mam wgraną pierwszą wersję GUI i A teraz chciałem wgrać aktualizacje GUI 1.1.6 wyskakuje mi że jest za mało miejsca płytka Wemos d1 mini. Jaka może być przyczyn nie chcę go demontować bo jest zamontowany w puszce a tak jak pisałem wcześniej jak mi złapie 100% wilgotności na BME280 to wskazanie pokazuje -1 @krycha88 może coś podpowiesz dlaczego tak może się zachowywać? Dosiego roku dla wszystkich.
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
PuteR

Wrzuciłem soft do gniazdka DGM PP-W162 wszystko było ok ale po którymś restarcie gniazdko łączy się z siecią ale nie może połączyć się z cloud. W laststate mam status "Złe pośiwadczenie' Dane są wpisane prawidłowo usunąłem z cloud ale ciągle to samo o co może chodzić??
krycha88
Been thanked: 5 times

PuteR wrote: Fri Jan 01, 2021 9:30 pm Wrzuciłem soft do gniazdka DGM PP-W162 wszystko było ok ale po którymś restarcie gniazdko łączy się z siecią ale nie może połączyć się z cloud. W laststate mam status "Złe pośiwadczenie' Dane są wpisane prawidłowo usunąłem z cloud ale ciągle to samo o co może chodzić??
Może masz jakąś spacje dziwny znak w mailu?
https://gui-generic-builder.supla.io/
PuteR

Nic z tych rzeczy. Jak pisałem działało to, zrobiłem kalibrację i też było ok. Później zauważyłem że dioda LED nie świeci się wraz z załączonym przekaźnikiem jak w poprzednim sofcie, więc spróbowałem zmienić stan z odwroconego na naorlmalny. Zapisałem zmiany i od tamtej pory się już nie połączył z cloud.

Dziwne to robiłem factory reset i nic. Ponownie wgrałem soft przez OTA i nawet sieci nie rozgłaszało, ale po adresie IP wszedłem do ustawień i wszystko było po staremu. Nie wiem co jeszcze można zrobić.
Budek
Has thanked: 1 time

Mmof wrote: Fri Jan 01, 2021 2:35 pm Mam niewielki problem a mianowicie mam wgraną pierwszą wersję GUI i A teraz chciałem wgrać aktualizacje GUI 1.1.6 wyskakuje mi że jest za mało miejsca płytka Wemos d1 mini. Jaka może być przyczyn nie chcę go demontować bo jest zamontowany w puszce a tak jak pisałem wcześniej jak mi złapie 100% wilgotności na BME280 to wskazanie pokazuje -1 @krycha88 może coś podpowiesz dlaczego tak może się zachowywać? Dosiego roku dla wszystkich.
Najpierw wgraj GUI Updater a po nim soft docelowy.

/Budek
PuteR

co dokładnie oznacza ten status "złe poświadczenie" ?? Gniazdka nie mogę dodać tylko do swojego clouda, a do tego publicznego dodaje się bez problemu. Jak wpisuje adres serwera jako IP to pokazuje właśnie te "złe poświadczenie", a jak dam po domenie to pokazuje że "rozłączony".

Return to “GUI Generic”