MEW-01 przez API
-
tom42
Dobra robota, dopiero zaczynam ale już działa. Czy można ustawić, żeby wyniki wyświetlane były z dwoma lub czterema miejscami po przecinku
-
Pan O
w kodzie za zaokraglanie odpowiada ten kawałek:tom42 wrote: Sat Jan 02, 2021 9:54 pm Dobra robota, dopiero zaczynam ale już działa. Czy można ustawić, żeby wyniki wyświetlane były z dwoma lub czterema miejscami po przecinku
Code: Select all
round(2)-
Pan O
pewnie sie blokuja bo moga maja warunek ze odpala sie w pierwszy dzien miesiaca i roku.hoauser wrote: Wed Dec 30, 2020 7:42 pm
Testowe publikacje pojawiają się w HOA na wszystkich tematach a przy ręcznym wykonaniu automatyzacji tylko jedna dział![]()
Sprobuj przez MQTT lens opublikowac sobie jakas wartosc w "energia/licznik1/mc/stan". Mozesz sobie tez w MQTT przeedytowac poprzedni rok jak zaczales za pozno automatyzacje
-
hoauser
ręczne testowanie publikacji za pomocą MQTTlens na wszystkich tematach działa OK jak poniżej, tylko że kolejne dzienne/miesięczne/roczne obliczenia żadne już nie działa.
Przed nowym rokiem 3 dni temu (była rzeczywista sytuacja do testu 31.12.2020) ustawiałem testowo liczniki w podobny sposób i nic
Testowanie MQTT Publish przy uzyciu (wtyczka Chrome):
"Publish"
state_topic:
energia/licznik1/dzien/stan 332 OK
energia/licznik1/dzien/timestamp_raportu 401 OK
energia/licznik1/dzien/wczoraj/stan 403 OK
energia/licznik1/mc/stan 501 OK
energia/licznik1/mc/timestamp_raportu 601 OK
energia/licznik1/mc/poprzedni/stan 605 OK
energia/licznik1/rok/stan 701 OK
energia/licznik1/rok/timestamp_raportu 801 OK
tutaj w"....data_raportu" ma pojawiać się data i czas raportu ? Format daty ?
testował wstawiając daty i też nic
podaj proszę przykład zmiany w kodzie, która wymusi odczyt w danym dniu/miesiącu/roku dla celów testowych ?
Przed nowym rokiem 3 dni temu (była rzeczywista sytuacja do testu 31.12.2020) ustawiałem testowo liczniki w podobny sposób i nic
Testowanie MQTT Publish przy uzyciu (wtyczka Chrome):
"Publish"
state_topic:
energia/licznik1/dzien/stan 332 OK
energia/licznik1/dzien/timestamp_raportu 401 OK
energia/licznik1/dzien/wczoraj/stan 403 OK
energia/licznik1/mc/stan 501 OK
energia/licznik1/mc/timestamp_raportu 601 OK
energia/licznik1/mc/poprzedni/stan 605 OK
energia/licznik1/rok/stan 701 OK
energia/licznik1/rok/timestamp_raportu 801 OK
testował wstawiając daty i też nic
podaj proszę przykład zmiany w kodzie, która wymusi odczyt w danym dniu/miesiącu/roku dla celów testowych ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Pan O
ten kawałek kodu z automation mozna pousuwac - dodałem go sobie tylko zeby szybko sparwdzic czy automatyzacja zadziałała i kiedy zostaly opubloikowane te stany. Do niczego innego to nie sluzyhoauser wrote: Sun Jan 03, 2021 12:42 pm
testował wstawiając daty i też nic![]()
- service: mqtt.publish
data_template:
payload_template: '{{ now() }}'
topic: 'energia/licznik1/mc/poprzedni/timestamp_raportu'
retain: truewiec kawałek w automation.yaml:
automation.yaml
- id: "Broadcast Licznik licznik1 stan na koniec dnia MQTT"
alias: 'Broadcast Licznik licznik1 stan na koniec dnia MQTT'
trigger:
- platform: time
at: "23:59:00"
action:
data_template:
payload_template: '{{ states.sensor.licznik_licznik1_faza123_totalforwardactiveenergy.state | round(2) | float }}'
topic: 'energia/licznik1/dzien/stan'
retain: true
- id: "Broadcast Licznik licznik1 zuzycie na koniec dnia MQTT"
alias: 'Broadcast Licznik licznik1 zuzycie na koniec dnia MQTT'
trigger:
at: "23:58:00"
action:
data_template:
payload_template: '{{ states.sensor.licznik1_licznik_mqtt_zuzycie_dzis.state | round(2) | float }}'
topic: 'energia/licznik1/dzien/wczoraj/stan'
- id: "Broadcast Licznik licznik1 stan na koniec mca MQTT"
alias: 'Broadcast Licznik licznik1 stan na koniec mca MQTT'
trigger:
at: "00:01:00"
condition:
condition: template
# Change the number here to get whatever day of the month you want.
value_template: "{{ now().day == 1 }}"
action:
data_template:
payload_template: '{{ states.sensor.licznik_licznik1_faza123_totalforwardactiveenergy.state | round(2) | float }}'
topic: 'energia/licznik1/mc/stan'
- id: "Broadcast Licznik licznik1 zuzycie na koniec mca MQTT"
alias: 'Broadcast Licznik licznik1 zuzycie na koniec mca MQTT'
trigger:
at: "00:00:09"
condition:
# Change the number here to get whatever day of the month you want.
value_template: "{{ now().day == 1 }}"
action:
data_template:
payload_template: '{{ sensor.licznik1_licznik_zuzycie_poprzedni_miesiac_mqtt.state | round(2) | float }}'
topic: 'energia/licznik1/mc/poprzedni/stan'
- id: "Broadcast Licznik licznik1 stan na koniec roku MQTT"
alias: 'Broadcast Licznik licznik1 stan na koniec roku MQTT'
trigger:
at: "00:01:00"
condition:
# Change the number here to get whatever day of the year you want.
value_template: "{{ now().timetuple().tm_yday == 1 }}"
action:
data_template:
topic: 'energia/licznik1/rok/stan'
****************************************************************************- licznik1_licznik_koniec_dnia_stan
- sensor.licznik1_licznik_koniec_mca_stan
- licznik1_licznik_koniec_roku_stan
pokazuja ci wartosci (332, 501 i 701) dziwne ze w tej kolejnosci bo czym starsze wskazanie tym nizsze powinno byc....rozumiem ze sobie recznie je wyedytowałes
w kodzie w automation.yaml wyglada poprawnie.
zrzuc mi prosze via lewe menu HA->"Narzedzia deweloperskie"->Stany podglad "sensor.licznik1_licznik_mqtt_zuzycie_dzis"
zebym widzial taki widok:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
hoauser
tak domyśliłem się - tylko zastanawiam się dlaczego u mnie ten mały proces rozgłaszania daty odczytu również nie działa... nie ma poprawnego odczytu to i nie ma czasu pobrania odczytu w rejestrzeten kawałek kodu z automation mozna pousuwac - dodałem go sobie tylko zeby szybko sparwdzic czy automatyzacja zadziałała i kiedy zostaly opubloikowane te stany. Do niczego innego to nie sluzy
tak wczystko ręcznie powstawiałam za pomocą MQTTlens aby zobaczyć czy rozgłaszania mqqt działa - mój wniosek, że działa bo wszystkie wrzucane wartości są wyświetlane (pomijamy och wartości, to tylko testy)apropos automatyzacji - widze ze sensory:
- licznik1_licznik_koniec_dnia_stan
- sensor.licznik1_licznik_koniec_mca_stan
- licznik1_licznik_koniec_roku_stan
pokazuja ci wartosci (332, 501 i 701) dziwne ze w tej kolejności bo czym starsze wskazanie tym niższe powinno być ....rozumiem ze sobie recznie je wyedytowałes
HA->"Narzedzia deweloperskie"->Stany podgląd "sensor.licznik1_licznik_mqtt_zuzycie_dzis"
poniżej odczyt z: Zużycie dziś licznik1 MQTT, wartości tego odczytu "6" nie wrzuciłem ręcznie - wygląda na jakieś obliczenie, zobaczę czy po 23:59:00 się zmieni pokazując dzisiejszy odczyt
-
Pan O
widze bładhoauser wrote: Sun Jan 03, 2021 9:04 pm
tak domyśliłem się - tylko zastanawiam się dlaczego u mnie ten mały proces rozgłaszania daty odczytu również nie działa... nie ma poprawnego odczytu to i nie ma czasu pobrania odczytu w rejestrze
w kawału kodów # Liczniki do MQTT
odwołujesz sie do
{% set aktualny = states.sensor.licznik_licznik1_faza123_totalforwardactiveenergy.state| float %}Code: Select all
{% set aktualny = states.sensor.licznik_faza123_totalforwardactiveenergy.state| float %}zamien wszytkie odwolania do
licznik_licznik1_faza123_totalforwardactiveenergyna
licznik_faza123_totalforwardactiveenergyi zagra...cos musiałes pomieszac jak przerabiales kod oryginalny...
sensor.licznik_faza123_totalforwardactiveenergy to zrodlo twojego aktualnego stanu Mewki....
tak apropos to jest ten kluczowy kawałek kodu ktory sumuje wszytskie wskazania z kazdej fazy
licznik_faza123_totalreverseactiveenergy:
value_template: >-
{{ (states.sensor.licznik_faza1_totalreverseactiveenergy.state | float)
+ (states.sensor.licznik_faza2_totalreverseactiveenergy.state | float)
+ (states.sensor.licznik_faza3_totalreverseactiveenergy.state | float) }}
unit_of_measurement: 'kWh'
device_class: power
icon_template: mdi:gaugeprzy okazji - w developer tools działa fajnie filtr - mozesz sobie podejrzec wszytkie sensowy na podstawie kawałka nazwy:
-
hoauser
teraz lepiej
i w końcu liczniki ruszyły ale nie wszystkie ...
po zmiennie w trzech miejscach w # Liczniki do MQTT configuration.yaml
z
{% set aktualny = states.sensor.licznik_licznik1_faza123_totalforwardactiveenergy.state| float %}
zmiana na:
{% set aktualny = states.sensor.licznik_faza123_totalforwardactiveenergy.state| float %}
i po zmiennie w trzech miejscach w automation.yaml
licznik_licznik1_faza123_totalforwardactiveenergy
na:
licznik_faza123_totalforwardactiveenergy
jeszcze słabo rozumuję te liczniki więc w licznikach sam nie grzebie (zgodnie z zasadą że najpierw odpalamy co działa a potem patrzymy co można ewentualnie pozmieniać)
niestety te same błędne dane są również w kodach z oryginalnego postu
:
viewtopic.php?p=65329#p65329
zerknij proszę do tych kodów bo tam coś już się pogmatwało .......
niepotrzebna jeszcze jakiś zmian aby całość poprawnie ruszyła ?
poczekam do kolejnego dnia i zobaczę czy wpadną dane z obliczeń dziennych lub coś zapodam w te stany ręcznie....
jak dotąd dziękuje za ekspercką pomoc i myślę ze za chwile cały kod będzie poprawiony
po zmiennie w trzech miejscach w # Liczniki do MQTT configuration.yaml
z
{% set aktualny = states.sensor.licznik_licznik1_faza123_totalforwardactiveenergy.state| float %}
zmiana na:
{% set aktualny = states.sensor.licznik_faza123_totalforwardactiveenergy.state| float %}
i po zmiennie w trzech miejscach w automation.yaml
licznik_licznik1_faza123_totalforwardactiveenergy
na:
licznik_faza123_totalforwardactiveenergy
jeszcze słabo rozumuję te liczniki więc w licznikach sam nie grzebie (zgodnie z zasadą że najpierw odpalamy co działa a potem patrzymy co można ewentualnie pozmieniać)
niestety te same błędne dane są również w kodach z oryginalnego postu
viewtopic.php?p=65329#p65329
zerknij proszę do tych kodów bo tam coś już się pogmatwało .......
niepotrzebna jeszcze jakiś zmian aby całość poprawnie ruszyła ?
poczekam do kolejnego dnia i zobaczę czy wpadną dane z obliczeń dziennych lub coś zapodam w te stany ręcznie....
jak dotąd dziękuje za ekspercką pomoc i myślę ze za chwile cały kod będzie poprawiony
Last edited by hoauser on Mon Jan 04, 2021 3:29 pm, edited 1 time in total.
-
Pan O
przejrze jeszce raz - kod ktory tu opublikowalem jest po zmianach mojego oryginalnego bo uzywam wlasnych nazw na liczniki (mam dwa dzialajace rowznolegle pod HA w dwoch lokalizacjach)
Zrobie pewnie jedna pełną instrukcję i wrzuce w nowy wątek...
Zrobie pewnie jedna pełną instrukcję i wrzuce w nowy wątek...
-
tom42
Profesjonalna i dobra robota, prawie wszystko mi działa. Nie wiem dlaczego ale nie pokazuje mi dat raportu i zużycia w złotówkach. Nawet poustawiałem u siebie miejsca po przecinku. Może dobrze by było mieć jeszcze jedną opcję, która pokazywała by w miarę bieżący stan (po krótszych okresach czasu a nie tylko na koniec dnia, ale to tylko zachcianka i bez tego jest super. Dziękuję za porady i czekam na nowy kod jak piszesz w swoim poscie.